четвъртък, 14 януари 2010, 14:10 ч.

Дело № 1

БСП и ДПС дадоха бюджета на съд

BNews.bg

БСП и ДПС дадоха бюджета на съд

БСП и ДПС атакуват текстовете - основно чл. 17 от закона за бюджет 2010, които дават възможност на правителството да променя рамката на държавните пари за т.г., както си иска. Опозицията е притеснена, че кабинетът се превръща в законодателен орган.

59 депутати от БСП и ДПС сезираха Конституционния съд заради 4 текста от закона за бюджета. Червените обявиха намерението си преди няколко дни. Те атакуват разпоредбите, които дават възможност на правителството да променя приетия от парламента бюджет за тази година.

"Не може Министерски съвет да се поставя над Народното събрание в една парламентарна република", възмути се юристът на социалистите Любен Корнезов. Той припомни, че в закона за бюджета е определен дефицит от 1,5 млрд. лв. за тази година. С приетите текстове, които атакуваме в Конституционния съд, правителството може да променя това число и да увеличи дефицита и до 10 млрд. лв., ако поиска, каза Корнезов.

Той припомни, че в Конституцията е записано, че само Народното събрание може да променя закона за бюджета.

В мотивите си до Конституционния съд БСП и ДПС пишат, че с оспорваните текстове Министерски съвет се превръща дефакто в законодателен орган, което е изключително опасно за една демократична държава. „Парламентът се превръща в придатък на изпълнителната власт“, категорични са от опозицията.

Корнезов обясни, че делото срещу бюджета е първото дело в КС за тази година.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • руфас - 02:19, 15 ян.

    Тия са като извадени от руски филм. ако ги гледам по-отдалеч ще мисля че са с пенюари.

  • Слав - 21:27, 14 ян.

    Наглите 6

  • slk - 20:04, 14 ян.

    как пък са се съврали всичките големи крадци - социалисти на снимката акъл да дават. егати наглеците

Напиши коментар

Коментари