вторник, 26 януари 2010, 16:53 ч.

Скалпел реже сухи клони...

21 болници отиват в небитието от 1 февруари

BNews.bg

21 болници отиват в небитието от 1 февруари

Болниците в страната намаляват с 21 - толкова не бяха одобрени и не сключиха договори с НЗОК. 350 държавни, общински и частни лечебни заведения продължават да съществуват и след 1 февруари. Без лечебници остават Годеч и Трън, Брезник, Рудозем, Кула, Царево и др. Болници за долекуване засега няма да има заради липса на пари.

21 болници отиват в небитието от 1 февруари, тъй като нямат сключен нито един договор по клинична пътека с НЗОК, съобщиха днес от здравното министерство и Касата. Смъртта им беше очаквана, тъй като парите за болнична помощ за тази година са намалени със 350 млн. лева.

Болниците, които прекратяват съществуването си заради неизпълнение на критериите на здравната каса, са в различни региони и са предимно общински здравни заведения. Хората в Радомир, Трън, Рудозем, Годеч, Кула, Царево, Брезник остават без болници със сигурност.

Още 159 болници в България ще предадат богу дух до края на годината, тъй като са с почти наполовина орязани  договори по клинични пътеки поради липса на специалисти - по-точно с 58%. Те са получили правото да сключат само по два, три, четири до 20 договора най-много, обясни Жени Начева от НЗОК. Перспективата е и те да отпаднат от списъка на лечебните заведения заради дългове и финансова безпомощност.

На срещи по спешност с думи ще се гаси напрежението

Здравният министър Божидар Нанев обяви, че той и екипът му тръгват из страната, за да се срещнат с хората и местните власти в общините, където има напрежение от закриването на болници. В края на м.г. от БСП казаха, че ще правят инициативни комитети за спасение на лечебниците - тоест има опасност да бунят хората.

Според д-р Нанев необосновани са опасенията, че ще останат без медицинска помощ - щели да бъдат подсигурени чрез извънболничната помощ и спешните кабинети за прием, които ще се разкрият към звената на  "Бърза помощ". За тях лекарите в графика ще получават по 100 лева за 12-часово дежурство.

Освен това болниците, които се закривали, се намират на разстояние не по-голямо от 50 км от друга голяма болница и имат на територията си задължително ДКЦ или медицински център, поясниха от здравната каса.

За бъдещето на предвидените за затваряне 21 болници последната дума ще е на местните власти. Те са принципали на общинските болници и ще решават какво да правят със сградния фонд и апаратурата.

Божидар Нанев призова общинските съвети да обсъдят и да решат съдбата на своите болници, като ги преобразуват в ДКЦ-та или медицински центрове в извънболничната помощ. Здравното министерство щяло да съдейства с експерти за трансформацията. Пътят към оцеляването бил още в посока формиране на болнични консорциуми между две общински болници, например, които поотделно не могат да докарат необходимия брой клинични пътеки, но заедно ще отговорят на изискванията на здравната каса, обясни зам.-министърът на здравеопазването Валентин Митрев.

Здравната каса е сключила 16 291 договори с 350 болници по клинични пътеки за 2010 г., което е 14 % намаление, обобщи шефът на УС на НЗОК Владислав Горанов. Очаква се намаление на хоспитализациите с 40 000, което щяло да спести на касата 100 млн. лева.

Около 130 млн. лв. са средствата, които се спестяват от закриването на болници. Стана ясно обаче, че скоро няма да ги има обещаваните от здравното министерство и касата болници за долекуване и продължително лечение на мястото на закритите здравни заведения за активно лечение. Клиничните пътеки за долекуване се подготвят, някои вече са готови, а кога ще се приложат, ще се разбере след 3-4 месеца, когато НЗОК направи анализ на бюджета си, признаха министър Нанев и зам.-министърът на финансите Горанов.

Горанов съобщи още, че от февруари започва проверка в цялата страна на сключените договори с РЗОК, понеже има съмнения и сигнали за прилаган двоен стандарт спрямо едни лечебни заведения за сметка на други.

Заместник-министър Валентин Митрев пък обобщи, че на практика се случвала отлаганата от осем години "реформа с човешки облик", която - след като се извърши, щяла да осигури качествено медицинско обслужване на хората. Цинично било да продължават да съществуват болници, които не отговарят на стандартите.

"В момента става дума за сеч на сухи клони. Живите дръвчета се запазват", удари го на поетика Митрев. Добре, че си спести оная максима за естествения подбор...

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари