сряда, 27 януари 2010, 18:10 ч.

Министерска капитулация

Болницата в Ардино оцеля след граждански протест

BNews.bg

Болницата в Ардино оцеля след граждански протест

Болницата в Ардино оцеля. Нанев загаси пожара на недоволството и клекна пред гнева на пациенти и местна власт. Следват обаче протести на населението в Рудозем и Мадан, което е решено да отвоюва бъдещето на своите лечебници. Не е изключено да има още бунтове в защита на малки болници.

Болницата в Ардино няма да се закрива, стана ясно след посещението на здравния министър Божидар Нанев в родопския град. Нанев се озова на място с екипа си, за да гаси пожара на напрежението сред тамошното население, вдигнало се на бунт да запази болничното заведение. Подобни пожарни команди в състав зам.-министри и експерти от здравното ведомство ще кръстосат страната там, където също има недоволство срещу закриването на болницата.

След като се срещна с хората, кмета и ръководството на болницата, Нанев се отказа да закрива болницата в Ардино „Няма причина да не бъде сключен договор със Здравната каса", категоричен бе министърът. В близките дни ще бъде сключен договор със Здравната каса за финансиране по 31 клинични пътеки, което е с 10 по-малко от миналата година. За да остане болница, здравното заведение трябваше да привлече още няколко лекари, за да може да се изпълни условието да има по двама специалисти и един ординатор в 4-те болнични отделения.

Освен че болницата се запазва, стана ясно, че в Ардино ще започне да работи и Център за спешна помощ като филиал на кърджалийския. Вече даже имало подадени молби за работа в спешната помощ, уточниха от РЗОК. Изграждането на центъра за бърза помощ ще бъде съфинансирано от общината в Ардино. Останалите две общински болници в област Кърджали - в Момчилград и в Крумовград, имат сключени договори с НЗОК, съответно по 33 и по 66 здравни пътеки. Здравното заведение в Ардино беше сред болниците, планирани за закриване от здравното министерство.

В списъка попаднаха общо 21 здравни заведения, които нямат шанс да останат да работят като болници от началото на февруари. Сред тях попаднаха лечебните заведения в Радомир, Брезник, Рудозем, Годеч, Трън, Кула и Царево. Министър Нанев се закле, че в тези общини хората няма да бъдат лишени от медицинска помощ и от лабораторни изследвания, защото лечението им се поема от извънболничната помощ – ДКЦ и медицински центрове, както и от екипите на спешна помощ.

След хората в Ардино примера им ще последват и родопчани от Рудозем. За петък е насрочен протестът на жителите на града, които досега са събрали 2000 подписи в защита на своята лечебница. Жителите на община Мадан също са в стачна готовност заради неясното бъдеще на болницата, понеже към момента не се знаело дали лечебното заведение ще сключи договор с НЗОК.

Болницата в Мадан е подсигурила достатъчен брой специалисти и може да отговори дори на изискванията за 70 клинични пътеки, твърдят оттам. И населението в Рудозем се готви с протести да защити запазването на болницата в града.

Не се знае обаче дали след протестите на родопчани и от тези общини ще ги огрее снизхождението на здравния министър. Може и да успеят да отвоюват оцеляването си, особено ако въпросът се постави на политическа основа и се заиграе с етническата карта, понеже става въпрос за райони, населени с българи мюсюлмани.

Накрая, като нищо може да се получи верижна реакция от граждански протести във всичките 21 градове, където болниците са нарочени за ликвидиране.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • ne vi interesuva - 10:35, 28 ян.

    nanev davay po birzo sis reformite ce da ima po dobro obslujvane

  • gochoselianina - 02:05, 28 ян.

    abe ia malchi selski, taka ili inache sys segashnoto obslujvane ste umrem. Pone da ostanat niakolko svesni kliniki.

  • гочо - 19:45, 27 ян.

    МУХЛЬОТО НАНЕВ...!!!ЗА НИЩО НЕ СТАВА ТОЯ БОКЛУК,ИЗОБЩО НЕ СЕ ДОСЕЩАТ С КАКВО СЕ ЗАХВАЩАТ ТИЯ ОТ ГЕРБ!!!МАИКА ИМ ЖАЛНА,ПО ВРЕМЕ НА ТЯХНОТО УПРАВЛЕНИЕ ЩЕ ЗАГИНЕМ КАТО НАЦИЯ, ЩЕ ОСТАНЕ САМО СОФИЯ.

Напиши коментар

Коментари