четвъртък, 28 януари 2010, 13:38 ч.

Кликни тук

Проверката за здравни осигуровки вече само на www.nap.bg

BNews.bg

Проверката за здравни осигуровки вече само на www.nap.bg

От началото на февруари 2010 г. всички българи ще могат да проверяват здравния си статус само на страницата на НАП на адрес www.nap.bg. Досега проверките се правеха чрез информационната система на Националния осигурителен институт.

Услугата ще бъде публикувана в рубриката „Електронни услуги" на www.nap.bg и ще бъде активна от началото на февруари 2010 г. Проверката на здравния статус ще става по същия начин, както и до сега чрез въвеждане на ЕГН или личен номер на чужденец и код за спам контрол.

От 2010 г. здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват ако не са внесени повече от три дължими месечни вноски за период от 36 месеца. Периодът се брои до началото на месеца, предхождащ месеца, в който лицето потърси здравна помощ, платена от Националната здравноосигурителна каса. Правата се възстановяват от датата на заплащане на всички дължими вноски.

От тази година лицата, които сами внасят здравноосигурителните си вноски и не са регистрирани като самоосигуряващи се (трайно безработни и не получават обезщетение от Бюрата по труда, не се осигуряват от държавата и др.), дължат месечно 16,80 лева за здравни вноски. Те се внасят до 10-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят.

Очаква се заради промените още около 380 000 души да отпаднат от здравноосигурителната система заради неплатени здравни вноски, сочат изчисленията на НАП. С досегашните над 1.2 милиона българите без достъп до държавната система на здравеопазване вече ще минат 1.5 милиона.

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • plame dachev - 11:07, 09 март

  kak da s iproverq osigorovkite

 • Demir Slavov Demirev - 20:08, 06 февр.

  Ox oc

 • Demir Slavov Demirev - 20:06, 06 февр.

  Dobree

 • guldjixan - 23:37, 27 ян.

  kolko imam da plastam 3.godini i 5 meseca imam

 • stefan mirtalov - 19:24, 21 дек.

  kolko imam da plashtam po zdravni osigurovki

 • Диана Георгиева. - 19:57, 10 дек.

  Здравни осигуровки

 • beysim ali beysim - 23:23, 23 юни

  Kolkomi zdravni osugirofki imam da plastam

 • севдалина искренова - 17:44, 22 юни

  Iskam da proverya osigurovkitesi

 • valentina zareva - 12:27, 20 май

  vnasiana suma za osigurovki

 • snejana ilieva uordanova - 19:48, 15 май

  proverka na zdravni osigorovki ot kustendil

Напиши коментар

Коментари