неделя, 31 януари 2010, 10:48 ч.

Кралски блясък

Показаха най-известния „невиждан” диамант в света

BNews.bg

Показаха най-известния „невиждан” диамант в света

Най-прочутитят рядко виждан диамант в света беше изложен на показ във Вашингтон. Той е собсвеност на бизнесмена Граф Лорънс, известен със спорната си стъпка да понижи каратите на камъка от 35.5 на 31.

Стаята беше бледоосветена. Въоръжена охрана стоеше от двете страни на входа, а огромни бронирани врати преграждаха пътя към галерията, където беше показан един от най-прочутите невиждани диаманти в света.

Диамантът Wittelsbach-Graff е видян за последно през 1958 г. на Световното изложение в Брюксел, предава BBC. След това той изчезва, а местоположението му остава загадка докато Граф Лорънс, милирадер, търгуващ с диаманти, го купи на търг през 2008 г. Лорънс и синът му присъстваха в галерията на националния музей „Смитсониан” във Вашингтон, когато диамантът беше изваден от тайно помещение.

„Имах честта да притежавам цели две години един от най-важните и известни диаманти в света, но мога да твърдя, че Wittelsbach-Graff е и най-ценният, и най-красив диамант”, каза Лорънс.

Графът платил повече от 25 млн. долара за скъпоценния камък при положение, че първоначалната му цена била 15 млн. долара. Нещо повече - той решава допълнително да шлифова диаманта, като намалил каратите му от 35.5 на 31. Някои критици смятат, че действията му са намалили историческата стойност на камъка.
„Реших, че да създаваш красота не е грях. Всичко, което направихме, беше да отстраним дефектите на диаманта и сега той е перфектен”, каза Лорънс.

Wittelsbach-Graff произхожда от Индия. През 1664 г. Филип IV на Испания го подарява на дъщеря си Инфантата Маргарита Тереза в чест на годежа й с австрийския император Леополд. През 1772 г. става собственост на баварската фамилия Wittelsbach, откъдето получава името си. След превръщането на Бавария в република бижутата на короната, сред които и този диамант, биват разпродадени. А през следващите 100 години той рядко е показван пред публика.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • Pretorian - 09:06, 04 февр.

  Пишете и мен за обира!!!!!

 • Капепеец - 01:27, 01 февр.

  Аз ще ударя едно рамо за визите но ще делим .

 • 911 - 23:21, 31 ян.

  диамант мноо важно сигурно на времето като е нямало интернет е било яко да си го гледаш ма са е нищо по различно от сваровски

 • Дядо - 14:46, 31 ян.

  Аз съм навит,ма визи как ще изкараме :)

 • БАБА - 13:44, 31 ян.

  има ли желаещи да спретнем една група за обир!!

Напиши коментар

Коментари