понеделник, 01 февруари 2010, 12:33 ч.

Трифон Зарезан

Нека виното се лее

BNews.bg

Нека виното се лее

На 1 февруари честваме празника на виното и лозарите – Трифон Зарезан. Той се празнува на 1 февруари по съвременния календар, но мнозина с радост го почитат и на 14 февруари, по стар стил. Честит имен ден на Трифоновците.

Самият Трифон е историческа личност. Роден е около 225 г. в село Комсада, в областта Фригия, Мала Азия. Според канона още от дете по негова молба Бог върши чудеса. Трифон живее праведно и загива мъченически заради вярата си. По време на гоненията срещу християните, когато римският императорски престол е зает от Траян Декий (249 - 251 г.), Трифон е арестуван, подложен на мъчения и обезглавен.

Той бил наказан да отреже с лозарския косер собствения си нос, защото се подиграл на Света Богородица. Затова има народно прозвище за светеца – Трифон Чипия. Но независимо от това предание, Св. Трифон си остава на голяма почит. Вярва се, че с негова помощ и благословия лозята стават плодородни. Ето защо лозарите ритуално го търсят и призовават да дойде в техните лозя, когато се съберат на празника на Св. Трифон. Тогава те изричат заклинания да се роди толкова много грозде, че да отрупа и скрие от погледите светеца.

На днешния ден всички притежатели на лозя се обличат празнично на Трифоновден и отиват сред своите лозови “владения”. И без да се маят, се залавят да отрежат по няколко лозови пръчки. Така започват символично пролетната резитба на лозята. Затова наричат празника Трифон Зарезан. Ритуалът има свои варианти в различните райони. На места зарязват ритуално само по три или пет корена по ъглите и в центъра на лозето. В други райони се гледа кой лозар ще успее да отреже най-много лозови пръчки и по това се съди кой е най-добрият стопанин.

След това ритуално начало на лозарската работа вече може да започне по-веселата част от празника. Всеки от мъжете е донесъл бъклица с вино сред лозята. Но най-напред с вино се поливат зарязаните лозови корени. Това е още един магически ритуал за изобилна бъдеща реколта. След това вече мъжете могат и сами да се порадват на виното. Колкото повече вино се изпие и пролее на празника, толкова по-голям ще е добивът през новия лозарски сезон, според народното поверие. Така че през целия ден лозарите щедро се черпят с вино. Има дори обичай да къпят във вино своя новоизбран цар.

Макар да е посветен на лозята, празникът Трифон Зарезан всъщност открива и новия сезон за всички земеделски дейности. А прибирането на гроздето ще отбележи завършека на земеделската работа чак наесен.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • ох, 23 см. - 21:48, 04 февр.

  Ела да ти ги видя 23 см.

 • 23 sm. - 19:00, 04 февр.

  Taz pak sama si pishe komentari i sama si otgovarja.

 • Величка Златева - 11:12, 04 февр.

  Може ли такова нещо ? Засрамете се от белите ми коси..да съм свирела на нечий...ичервих са чак.

 • Вичке - 20:26, 02 февр.

  Ела на моя да посвириш,ко ши пеиш, имам вино бол.

 • Величка Златева - 13:12, 02 февр.

  Хи хи хи най ми харесва частта -"Колкото повече вино се изпие и пролее на празника, толкова по-голям ще е добивът "- и съм силно заинтригувана..да вземат да ме поканят, че и да им попея малко. Ама като гледам така г-н Онур доста отбира от вино.

Напиши коментар

Коментари