четвъртък, 04 февруари 2010, 18:56 ч.

Неудобната истина

Писмото от ЕК: Пуснете ГМО само в лаборатории!

BNews.bg

Писмото от ЕК: Пуснете ГМО само в лаборатории!

След като най-сетне „мистериозното“ писмо, което Европейската комисия е изпратила на вече бившия екоминистър Джевдет Чакъров на 14-и април 2009 г., се появи и сред медиите, стана кристално ясно, защо бе крито толкова дълго време. Втръсналият на всички довод „така-иска-Европа“, зад която така удобно се бяха сгушили досега министър Нона Караджова и заместничката й – Евдокия Манева се оказа куха откъм съдържание фраза.

Сега стана безпощадно ясно, че протестиращите еколози са били безумно прави още от самото начало и то до най-малката подробност. В „тайното писмо" комисарите пишат само за дребно неспазване на директивата 98/81/ЕО, а тя се отнася само за пускане на ГМО в контролирани условия (лаборатории). Лъсна и една огромна лъжа на управляващите - никъде не става дума за наказателна процедура срещу страната ни. Това писмо не се отнася за санкции, а за представяне на съображения от страна на България.

Всъщност в него основно се искат две неща - на първо място да се поправят технически грешки и неправилни формулировки заради лош превод. И става дума преди всичко за наистина дребни пропуски. Второто главно искане е да се осигурят две много важни възможности: задължителна консултация с Европейския парламент по отношение на решенията и възможност на Съвета на министрите да приема или отхвърля предложения за одобрения с квалифицирано мнозинство. И нищо повече! Комисията не е поискала промяна на българския закон за текстовете, които противниците на ГМО защитават.

Абсурдното в случая е не само това, че исканията се отнасят само за лабораторни опити, а и това, че са само с целта законът да гарантира 100% сигурност и защита на ГМО в тези контролирани условия. Такава засега България няма. Няма и лаборатория, която да изследва природата за евентуално замърсяване с ГМО култури. ЕК не само не ни кара да намаляваме буферните си зони и да свалим забраната за опити с традиционни български култури, а тъкмо обратното - иска ясни регулации и поощрява вземането на предпазни мерки за природата и човешкото здраве.

С какви очи след тази лъжа министър Нона Караджова гледа избирателите си? Друг е въпросът, че те, по всяка вероярност, са гласували не точно за нея... 

През последните дни от ресорното екоминистерство се появиха оправдания, че промените се налагат, защото законът бил приет още преди влизането на страната в ЕС. Тогава, видите ли, сме били с по-рестриктивни правила, защото не сме били задължени да сме либерални. Само че Караджова пропуска една подробност: законът за ГМО е приет през 2005 г., веднага след окончателното официално съгласуване на предприсъединителната програма с всичките изисквания от ЕС. Този закон е бил приет с целта да синхронизира законодателството на България с това на ЕС. Визираната в писмото от Брюксел директива, както е видно и от названието й, е от 1998-а година. Много преди да се приключи с предприсъединителната програма на страната. И законът ни, казват юристи, си е преписван от директивите. Лошо няма. В него, между другото, е записано и едно друго изискване, с което управляващите спекулират - за оценка на пусканите ГМО-сортове вид по вид. Това изискване вече е записано в българския закон - точно по този начин се одобряват исканията на заявителите.

Впрочем, има и още един детайл. Тук става дума за директива на ЕС, а не за регламент. Както и шефката на „Агролинк" Светла Николова вече няколко пъти подчерта, директивите, за разлика от регламентите, могат да бъдат адаптирани към националното законодателство и съобразени с интереса на страната. Синхронизирането на закона ни с евроизискванията в никакъв случай не значи да обърнем смисъла му наопаки.

Във вторник на въпрос на BNews премиерът Борисов увери, че той и правителството били против производството на ГМО. Само че това било изискване на ЕС. Тези твърдения обаче олекнаха като балон. И балонът много скоро може да се пукне! А когато се чуе пук, някой трябва да падне!

Цялото писмо от ЕК до МОСВ може да видите тук - Писмо от ЕК

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • Някой - 19:30, 13 февр.

  "Such a trial,dear sir,with no jury or judje,would be wasting our breath.""I'll be judje,I'll be jury."Said cunning old Fury;"I'll try the whole cause,and condemn you to death."Alice in Wonderland,Lewis Carrol

 • Не-кой - 09:23, 09 февр.

  http://www.youtube.com/watch?v=wddY7qCn-ig Вси4ки на мисия против ГМО..Не трябва да се даваме да ни видоизменят..Със сигурност мутират и 4овешките гени от гмо-то,но това ще го открият след 100 години,а даже и да са го открили тогава ще ни го кажат.

 • до БУНТ - 01:08, 06 февр.

  Не е до емоции. Лъжат обществото, дори след като Е ЯСНА европейската директива. Премиерът обеща кадрови промени при конфликт на интереси още в началото!

 • STAMBO - 19:48, 05 февр.

  Na Maneva i Karadjova i na texnite savetnici im biaxa obeshtani mnogo pari ako uspeiat da zabludiat Boiko Borisov i drugite deputati ot Gerb i prokarat tozi zakon za GMO. Sega e momenta Boiko da im poiska ostavkite i Balgaria da se otarve ot tezi prodajnici.

 • БУНТ - 15:43, 05 февр.

  ВСИЧКИ ВЛАГАТЕ ДОСТА ЕМОЦИЯ, НО ТАКА СЕ ЗАПОЧВА.ПЪРВО Е ВДЪХНОВЕНИЕТО ПОСЛЕ ИДВА ТВОРЕНИЕТО. ХАЙДЕ ДА Е ТАКА С ПОСЛЕДОВАТЕЛНОСТ ДА СЛЕДИМ,ОБСЪЖДАМЕ И РЕАГИРАМЕ РЕЗУЛТАТНО ПРИ "ВЕЛИКОТО УПРАВЛЕНИЕ НАБЪЛГАРИЯ" В ЕВРО СЪЮЗА. АМА КАК МИ Е ПИСНАЛО ОТ ТОВА ПОСЛУШАНИЕ, ОТ ИЗПЛЪЗВАНЕТО ОТ ОТГОВОРНОСТИ. ДА МОЖЕ ДА СЕ СПИРАТ ТАКИВА УПРАВНИЦИ...... ДА СЕ ИЗХВЪРЛЯТ ДАЖЕ... УЖАСЕНА СЪМ ОТ ПРЕДСТАВЯНЕТО НА ВЪПРОСА ЗА ГМО......ОЩЕ НЕ Е ОСИГУРЕН ЛАБОРАТОРНИЯ ДОСТЪП, А ВИДЯХ РЕПОРТАЖ ОТ ЗАСЯТИ ПОЛЕТА С ЦАРЕВИЦА....И НАЙ-ТЪЖНОТО Е ЧЕ ЗЕМЕДЕЛЕЦА Е ДОВОЛЕВ БЕЗ ДА ЗНАЕ КАКВИ СА ПОСЛЕДСТВИЯТА ЗА ЦЯЛАТА НИ ПРИРОДА......

 • VipShok - 14:39, 05 февр.

  Това ви чака, мръсни, крадливи, продаждни врагове на майка България! http://www.vbox7.com/play:e4e9ab6c

 • ирина - 14:23, 05 февр.

  омръзна ми от измамни и корумпирани политици!!! махайте се!!! вън!!!

 • оффф лии - 12:01, 05 февр.

  ОФЧО !!! омръзна ми разни мошеници като теб да лъжат народа без капка свян !!! не ни плашете с измислени санкции, защото здравето цена няма и в европа никой не си лъже така нагло народа както вие СКАПАНИ КУРВИ!

 • до премиера - 11:28, 05 февр.

  Корумпирани лъжци и продажници са Нанев, Караджова и Манева. Време е за нови кадрови промени, г-н премиер! Оставка и за тримата!

 • Стан - 11:02, 05 февр.

  Браво, Бойчо, само така! Изкарай им насраните задници! Искаме повече журналисти да са като теб. ОСТАВКА ЗА МАНЕВА! ОСТАВКА ЗА КАРАДЖОВА! ОСТАВКА ЗА НАНЕВ! Мръсни продажници! Към Офффффф - ей, грозньо, писмото е публикувано в статията.

Напиши коментар

Коментари