понеделник, 08 февруари 2010, 13:47 ч.

Скандали

Пак клатят стола на Дерелиев

BNews.bg

Пак клатят стола на Дерелиев

След като от Музикалния театър поискаха оставката на заместник-министъра на културата Димитър Дерелиев, който нарече трупата „лумпенизирана тълпа”, сега и бившият шеф на Киноцентъра Евгени Михайлов се прицели в главата му.

Причината за исканата оставка е участието на Дерелиев в Съвета на директорите към "Ню Бояна филм" АД на заместник-министъра.

Той е подписал договора с "Ню Бояна филм" на 5 октомври 2009 г. и според него се задължава да предоставя на разположение на дружеството цялата си работна сила и управленски възможности. Михайлов определи като абсурд, че Дерелиев - като член на Съвета на директорите на "Ню Бояна филм", съди Националния исторически музей (НИМ), който е подчинен на Министерството на културата.

Според "Ню Бояна филм" сумата за дарените реквизити и костюми на музея възлиза на над 50 000 евро, а дружеството е получило само 4000 лева, когато негов директор е бил Евгени Михайлов. Сега от "Ню Бояна филм" определят сделката на Евгени Михайлов като неизгодна и смятат, че реквизитите са за 50 000 евро.

От своя страна Михайлов определи сделката за закупуване на "Бояна филм" от "Ню имидж" като неизгодна. Тогава Бояна филм беше продадена за 5 милиона евро, а според сметки на Михайлов струва 90 милиона евро. Михайлов показа нотариален акт, в който площта на киностудията е  335 790 кв. м, и заяви, че този акт е абсолютна измама.

Михайлов обвини Дерелиев и в това, че все още не е създаден фонд "Българско кино" и че бюджетът за кино през 2010-а е намален наполовина. "Убеден съм, че министър Вежди Рашидов разбира от много други работи, но на срещата ни той се допитваше до Дерелиев относно законите. Явно заместник-министър Дерелиев, който е ресорен, е отговорен за тези действия", каза Михайлов.

В съобщение до медиите Министерство на културата представя своята гледна точка, а именно:

Приватизацията на „Бояна филм” е приключила през ноември 2006 г. и е необяснима тревогата, възбудила г-н Михайлов през 2010 г.

Що се отнася до заместник-министъра на културата Димитър Дерелиев, той подава на 21 юни 2009 г. писмена молба за освобождаването си от Съвета на директорите на дружество „Ню Бояна филм”.

Тъй като - съгласно приватизационния договор на правителството, Министерството на културата задължително определя един свой представител в Съвета на директорите на дружеството, за да наблюдава дейността му, със заповед на министъра на културата Вежди Рашидов от 10 август 2009 г. заместник-министър Димитър Дерелиев е определен като представител на държавата в Съвета на директорите на „Ню Бояна филм”.
 На извънредно Общо събрание на акционерите на дружеството на 5 октомври 2009 г. предложението на Министерството на културата е гласувано.
Със стандартния договор, който е необходим за вписване в Търговския регистър, на Димитър Дерелиев е определено заплащане от 500 лева.
Още на следващия ден – 6 октомври 2009 г., със специален анекс заместник-министър Димитър Дерелиев се отказва от възнаграждението и така изпълнява клаузите на Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси.
Дружеството е издало на г-н Дерелиев служебни документи, от които става ясно, че от юли 2009 г. той не получава възнаграждение като член на Съвета на директорите.

Всички споменати документи са на разположение на медиите в Министерството на културата и тяхното наличие доказва, че разпространените днес от Евгений Михайлов твърдения са груба  манипулация и фалшификация, целяща да урони както името на Димитър Дерелиев, така и престижа на Министерството на културата, се казва в прессъобщението.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари