вторник, 09 февруари 2010, 17:39 ч.

Гилдията въстана

Не на промените в Закона за филмовата индустрия

BNews.bg

Не на промените в Закона за филмовата индустрия

Гилдията настоява да не се внасят в парламента предложенията за промени в Закона за филмовата индустрия, изготвени от ГЕРБ и Синята коалиция. Те настояват за работна група, в която да участват и техни експерти.

Диана Андреева, директор на Обсерваторията по икономика и култура, обясни днес някои проблеми: „Субсидията за български филми е намалена с над 60% в следващите три години и това е в разрез със закона. Следващият мотив е неизпълнението на квотата за разпространение на български и европейски продукции. До този момент не е сезиран нито един киносалон, който не изпълнява тази квота".

Председателят на Българската асоциация на кинорежисьорите Радослав Спасов обясни критериите за получаване на данъчен кредит: „Едната група критерии са чисто финансови - т.е. доколко е възвращаемостта на направената инвестиция. Вторият критерий е т.нар. критерий за териториалност. Получателите на тези средства трябва да са граждани, физически или юридически лица, които са под юрисдикцията на държавата, в която се дава този данъчен кредит. Третата група критерии са творческите критерии - доколко сценарият отговаря на определени изисквания, доколко са ангажирани творци в тази продукция".

Според предложенията за промяна на закона няма лимит за бюджета на филмовите продукции, а това е задължително в европейските закони, твърдят от браншовите организации.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари