вторник, 09 февруари 2010, 20:15 ч.

Не сме марули

Светкавична анти ГМО акция стъписа Халите

BNews.bg

Светкавична анти ГМО акция стъписа Халите

Първият за България “flashmob” на закрито под надслов „Бате Бойко, що ни вземаш за марули“ изуми посетителите на халите днес. Това бе първият от новата серия протести срещу новия закон за ГМО.

 

След като в продължение на два месеца екоминистерството лъга за неясно по съдържание писмо от Европейската комисия и заплашваше с наказателни процедури (вместо да решава адекватно проблемите, по които има започнати реални наказателни процедури), накрая то вкара за гласуване законопроект, който освобождава разпространението на ГМО.

img_9924_400

Малко по-късно министър-председателят каза: „Ами като са толкова страшни генно-модифицираните „същества", ще им наложим мораториум". А министър Нона Караджова допълни: „Но той може да падне за ден!"

При това правителствено измиване на ръцете

хилядите граждани, които се бориха и работиха денонощно за създаването на качествен закон, (предложенията на експерти и граждани можете да видите на forthenature.org), който не допуска неконтролируемото разпространение и продажба на ГМО-замърсители, нямат друг избор, освен да се съберат светкавично и да започнат серия от протести на различни места в страната.

Първият подобен бе проведеният днес в централните софийски Хали първи "flashmob" на закрито в България под надслов „Бате Бойко, що ни вземаш за марули".

img_9992_400Десетки граждани поискаха по този начин преустановяване на политическите игри, хазарта със здравето и незабавна забрана на ГМО. Петнадесет минути преди седем вечерта след дълъг сигнал от свирка протестиращите в халите замръзнаха за около 30 секунди. След кратък сигнал те размразнаха отново с викове: „Чиста земя!", „Здрава храна!". След неангажирана разходка за около 20 секунди последва второ, този път късо изсвирване и викове „НЕ на ГМО!". Нова двеминутна разходка е прекъсната с ново изсвирване, след което цикълът със замръзване и скандиране се повтаря - „Чиста земя!", „Здрава храна!" и „НЕ на ГМО!"

Следват нови три кратки изсвирвания и вик от „диригента" - „Марули" всички се събраха в центъра на мястото, където на земята бяха струпани плакати и куп с накъсани листа от марули. Всеки, който не се е почувствал „тъп и безсилен като маруля" символично хвърли по едно листо върху плакатите.

„След множество експертни становища, предложения за законопроекти, протести и публични акции на десетки организации, граждански групи, инициативни сдружения и хиляди граждани от цялата страна стана ясно, че новото правителство показва само привидна чуваемост на исканията ни за свободна от ГМО България", казаха протестиращите. Те определиха опитите на правителството да прокара най-либералния в Европа закон за разпространение и пускане на пазара на ГМО и да превърне земята на България в опитното поле на Евросъюза като „скандални".

„ГЕРБ има мнозинство в парламента, но лидерът на ГЕРБ е доказал, че се влияе от общественото мнение, а то е крайно негативно по отношение на ГМО", изтъкна Асен Генов от партия "Зелените". Според него преди да се приеме толкова важен закон е необходимо да се проведе дискусия в обществото.

В края на протеста се появиха и полицаи, повикани от управителя на комплекса Лазар Гешев на търговския комплекс. Бдителното око на BNews видя два полицейски автомобила пред халите, а полицаите провериха документите на малкото останали протестиращи. Причината: флашмобът бе организиран без предварително уведомление. Впрочем, това е и смисълът на всеки един флашмоб...

Следващите протести са в четвъртък в София, Пловдив, Русе, Варна и Велико Търново.

Вижте видео репортаж от протеста!

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • Емили - 14:50, 16 февр.

  аз участвах в протеста и апелирам повече хора и на различни места да протестират ако разбира се имат мозък и сърце! Нека мислим повече за децата си! Неведнъж сме доказвали, че българският народ не е съставен само от овце! А нека тези които лобират за ГМО да си пазаруват от чужбина такива продукти ние категорично не искаме да се отглеждат мутанти - генно мутирали отровители

 • противник - 16:52, 14 февр.

  Браво на акцията. Искаме референдум. Тотална забрана за отглеждане на гмо в България, всички стоки, които съдържат гмо с етикети и бойкот.

 • Андрей - 06:39, 12 февр.

  Предложение за лозунг(заимстван от предишен протест) За вас благата, за нас ГМО л-ната.

 • Инфо за ГМО маневрите.. - 08:55, 11 февр.

  http://www.novini-te.com/bg-6/google-search-results/ http://www.novini-te.com/

 • Инфо за ГМО маневрите.. - 08:44, 11 февр.

  www.frognews.bg

 • до Очуден - 23:03, 10 февр.

  Пари....

 • учуден - 14:40, 10 февр.

  аз друго не мога да разбера ! значи закона е супер тъп ! за това спор няма ! България има огромен процент земя, който да прави здрава храна и гмо-то само ще пречи ! това вече всички хора го загряха. но как така уж умни хора правят супер тъпи закони ! по скоро отровни закони ? ето един много прост въпрос ? бат бойко каза ЕС бил искал този закон . ама как така ЕС ще иска да си трови хората !? после се разбра, че някой лъже но кой е излъганият ? бат бойко ли е излъган ? и как така бат бойко ще бъде излъган от човек на който той е гласувал огромно доверие и даже министър го е направил ? ? ?

 • ниалка - 14:15, 10 февр.

  Не на ГМО!Необходими протести в цялата страна и референдум за неприемане на този "тъп" нов законопроект!.

 • Веселка - 12:07, 10 февр.

  Информирайте колкото може повече хора за организираните протести! Много от противниците на ГМО няма да дойдат просто защото не знаят!!! Помогнете им да разберат и да се включат активно в протестите!

 • Огън и лед - 11:45, 10 февр.

  Поздравления за идеята и провеждането 'и! Убийците на природата и България трябва да бъдат спряни!

Напиши коментар

Коментари