понеделник, 01 март 2010, 20:47 ч.

Отворена врата

ЕК ще ни помогне за еврофинансиране на АЕЦ "Белене"

BNews.bg

ЕК ще ни помогне за еврофинансиране на АЕЦ "Белене"

Енергийният еврокомисар Гюнтер Йотингер заяви пред президента Първанов, че ще подпомогне усилията ни за европейско финансиране на проекта за АЕЦ "Белене". Йотингер се срещна и с премиера Борисов.

Българските институции ще продължат усилята си за изграждането на АЕЦ "Белене", е заявил президентът Георги Първанов пред енергийния еврокомисар Гюнтер Йотингер. Той е уверил члена на ЕК, че ще търсим максимално добре работеща схема за финансиране. Това съобщиха от президентския прессекретариат след среща между двамата.

Гостът пък е обещал да подпомогне стремежа на България за осигуряване на европейско финансиране на "Белене". Подкрепена е била и българската политика за свързването на газопреносните мрежи на страните от Югоизточна Европа.

 В контекста на дискусиите в европарламента по темата за малките блокове на АЕЦ "Козлодуй" Първанов е бил категоричен, че е неприемливо страната ни тепърва да изгражда хранилище за ядрени отпадъци.

Държавният глава е подчертал, че за нас е приоритет и изграждането на "Набуко", и на "Южен поток", тъй като всеки един от двата проекта допринася за увеличаването на енергийната сигурност на ЕС.

ЕС подкрепя реализацията на всеки проет, който увеличава диверсификацията на коридорите за пренос на енергоресурси към ЕС, е гарантирал Йотингер.

Първанов пък е обобщил, че българските институции имат обща позиця по енергийната политика и са заинтересовани да дадат своя принос за защитата на европейската и националната енергийна сигурност.

И премиерът Борисов е подчертал по време на срещата си с еврокомисаря по енергетика значимостта на проекта "Набуко" за страната ни. По време на разговора им министър-председателят е обсъдил с Йотингер и останалите големи енергийни проекти "Южен поток", "Бургас-Александруполис" и АЕЦ "Белене", съобщиха от правителствената пресслужба.

Йотингер и Борисов ще участват утре в откриването на Черноморския енергиен и икономически форум, посветен именно на енергийната сигурност в региона.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • ВЧ - 18:40, 02 март

    МНОГО ПРИКАЗКИ, МАЛКО ДЕЛА

  • Даль иль - 09:45, 02 март

    Да ама не.

Напиши коментар

Коментари