понеделник, 15 март 2010, 14:39 ч.

Дяволски страсти

Педофилски скандали заливат католическата църква

BNews.bg

Педофилски скандали заливат католическата църква

През последните седмици обвинения за сексуален тормоз от свещеници в цяла Европа засипаха католическата църква. Скандалите се оказват сериозен проблем за папа Бенедикт XVI.

През последните няколко седмици обвинения за сексуален тормоз от страна на свещеници в цяла Европа засипаха католическата църква. От 2002 г. насам в САЩ  католическата църква плати повече от 2,5 милиарда долара обезщетения на жертви на сексуално насилие от свещеници. В Европа, която е домът на католицизма обаче, засилващите се обвинения може да имат много по сериозни последици.

Педофилските скандали със свещеници продължават да са много сериозен проблем за папа Бенедикт XVI . Имайки предвид, че последния път, когато папа се е оттеглил от поста си, е било през 12 век, едва ли може да се очаква Бенедикт да бъде свален. Но едно е сигурно - авторитетът му ще бъде сериозно увреден.

Причина за това е, че последният педофислки скандал, който се разиграва пред очите на обществеността идва от Германия, родината на папата. Епархията в Мюнхен призна, че през 1980 г. е било позволено на свещеник, срещу когото е имало сериозни обвинения за непристойно поведение, да проповядва. Това позволение идва по времето на управлението на кардинал Йозеф Райцингер, известен днес с името папа Бенедикт XVI.

Разбира се католическата църква реагира мигновено и свали всякаква отговорност от плещите на папата. Вторият в йерархията на мюнхенската епархия призна, че отговорността за това свещеникът – педофил да бъде оставен да проповядва, е изцяло негова.

Въпреки че бе изчистен от персонална отговорност, на папата ще му е много трудно да запази доброто име на църквата. CNN съобщава, че само от януари насам само от Германия има 170 оплаквания срещу непристойни свещеници.

Същевременно миналата година разследване на ирландската полиция установи, че с десетилетия църквата е покривала десетки свои свещеници с похотливо поведение.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Алекс - 19:56, 16 март

    Традиционните християнски църкви са обречени на бърза деградация и стопяване през следващите десетилетия. И католическата, и православната, и англиканската църкви-мастодонти са изградени като феодално-йерархични по тип религиозни институции преди много векове в един съвсем различен свят от днешния. И главно поради това те са обречени на бърз упадък и разпад.

Напиши коментар

Коментари