вторник, 16 март 2010, 10:13 ч.

Дело №...

"Икарите" изправят българския театър на съд

BNews.bg

"Икарите" изправят българския театър на съд

„За или против българския театър”, това е темата на тазгодишните награди "Икар". Спектакълът, който ще се състои на 27 март, ще се превърне в съдебна зала. Прокурор ще обвинява българския театър в разхищение, а адвокатът на подсъдимия ще защитава морала и ценностите на това изкуство.

Темата на  церемонията по връчване на театралните награди „Икар" 2010 е съдебно дело. Тя е продиктувана от спешната реформа, която трбва да бъде направена в сферата на сценичните изкуства, коментира пред Bnews председателят на Съюза на артистите в Блъгария  - Христо Мутафчиев.

„Във времето, в което живеем с новото правителство на тази държава, всяка институция или организация е изследвана, разследвана и давана на съд или недавана на съд.

Ние не бива да стоим настрана от тези неща и трябва да си зададем въпроса - защо, как и по какъв начин трябва да съществува оттук-нататък българският театър", допълни Мутафчиев.

Сценичните изкуства не са реформирани твърде отдавна. Театрите в България на глава от населението са твърде много, смята председателят на САБ.

Необходима е реформа, която да постави театрите в различни условия на работа.

Не е логично средствата, които получават някои извънстолични театри, които нямат почти никаква дейност,  да бъдат разпределяни както в Народния театър - театър, който за последната година е увеличил публиката си с 30 000 души, добави той.

Гилдията никога няма да бъде единна по този въпрос. Единни са тези, които работят и единни са тези, които не работят, няма как да се обединят двете групи, смята Мутафчиев.

САБ инициира реформата, като е предоставил три възможни варианта на Министерството на културата. Министерството от своя страна ще подготви своите варианти до края на април, когато на работна маса съвместно със САБ, представители на синдикатите и БАРОК - асоциацията на работодателите, ще бъде избрана най-добрата форма на съществуване на българския театър.

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • камерун - 00:26, 21 март

    Този Мутафчиев е парадокс! Тоя е българският театър!1/1 го олицетворява. Нисък, прост, дебелашки, некадърен, алчен, мазен, комплексиран, угоден,фалшив, крадящ,нагъл, селски и ненужен. Треторазредно говно никога не изиграло нищо смислено и стойностно! Е те тва е! Ако щете вярвайте....

  • mfp 2 - 11:08, 17 март

    Zatvori si lainarnicata be drishlio,choveka govori vajni neshta,koito carvuli kato teb ne mogat da shvanat s pachia si mozak!

  • mfp - 07:55, 17 март

    Този ром не престава да мрънкя. Не му ли писна да се изявява по всички медиии и да реве, колко кофти били в гилдията!? Писна ми от бездарни актьори с болни амбиции.

Напиши коментар

Коментари