четвъртък, 18 март 2010, 14:29 ч.

Не е за вярване!

България забрани напълно ГМО на територията си

BNews.bg

България забрани напълно ГМО на територията си

След тримесечно ходене по мъките управляващата партия ГЕРБ и подкрепящата ги Атака най-сетне се съобразиха с общественото мнение и приеха текстове, които направиха Закона за ГМО още по-рестриктивен от досега действащия.

Днес в пленарна зала депутатите приеха предложението на Иван Алексиев от ГЕРБ, който изненадващо заяви, че иска чл. 79 от стария закон да се запази.

Текстовете там третират традиционните български видове, като маслодайна роза, лоза, пшеница, плодове и зеленчуци. Текстът бе приет почти единодушно, само един депутат на ГЕРБ и един на Атака гласуваха въздържали се!

Прие се и допълнително предложение на Лъчезар Тошев от Синята коалиция за чл. 80, който впрочем е единственият член на ресорната Комисия по околна среда и води с подходящо образование - молекулярен биолог. От месеци Тошев и депутатът от БСП Георги Божинов упорито коментираха, бориха се срещу текстовете, предлагани от екокомисията и предлагаха свои текстове. В предложението на Тошев се забранява всякакво отглеждане и освобождаване в околната среда на ГМО в зоните Натура, на отстояние по-малко от 30 километра от границите на Натура, на отстояние по-малко от 10 км от стационарни пчелини, регистрирани по Закона за пчеларството, на отстояние по-малко от 7 км от площи с биологичен начин на производство и на отстояния по-малки от тези, посочени в приложение 2 по отношение на площи с традиционен начин на производство. Така

де юре няма обща забрана, но де факто не остава територия, на която да се засажда ГМО.

Според Борислав Сандов от Коалиция „За да остане природа в България" на практика вече парламентът отговори на заявената воля на 97% от обществото да бъдат съхранени традиционните култури, отстоянията от защитените територии с 30-километровия буфер и с това България да остане свободна от ГМО.

В чл. 82 България се задължи да наложи предпазна клауза за всеки разрешен от Европейската комисия модифициран хибдрид, ако такава забрана е наложена от друг член на ЕС. Разрешени хибриди засега са царевицата MON 810 на Monsanto и картофът Amflora на BASF.

Депутатите приеха и по-високи глоби за нарушителите на закона. Минималната глоба бе повишена от 300 хиляди на 500 хиляди лева. Максималната остана милион лева. Приет беше и текст, който задължава терени, засадени с ГМО въпреки закона, да бъдат незабавно разоравани.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • dani - 11:28, 19 март

  А защо си мислите че всички вие не ядете ГМО продукти?

 • Недоверие... - 10:59, 19 март

  .....и само недоверие поражда в мен всичко, което се случи вчера. Казват, че уж победихме, но защо в мен остана чувството, че всички сме жертви за пореден път на юридическата терминология. Нека всички бъдем нащрек, за да не се окаже, че законът не се прилага или по-точно никой не следи дали се спазва.

 • ДИМЧЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ, - 10:23, 19 март

  опитай да се аргументираш! Коя част от закона казва, че е позволено?

 • до ГМО - 10:22, 19 март

  Къде ще ги сееш? Защитените и буферните зони покриват 100% територията на страната, че и влиза в съседите.

 • ДИМКА - 09:54, 19 март

  на територията на цялата страна са разрешени отглеждането на модифицирани култури като царевица, соя, рапица.

 • ЛЪЖА - 09:49, 19 март

  На практика с решението вчера на депутатите в страната няма да могат да се отглеждат генно модифицираните организми. Забраната обаче не важи за генно модифицирани продукти, който са разрешени от Европейската комисия за продажба. А ЗА ВНОСА ОТ ТУРЦИЯ ДА НЕ ГОВОРИМ ЧЕ НА НЯКОЙ ЛОШО ЩЕ МУ СТАНЕ И ВНОСА ТРЯБВА ДА СЕ ЗАБРАНИ МА ВЕЧЕ СА ЗЕЛИ ПАРИТЕ ТВА Е

 • ГМО - 09:31, 19 март

  Прочетете внимателно закона, знаете ли колко много вратички има? Ами като засадиш царевицата MON 810 на Monsanto и картофът Amflora на BASF пилците знаят ли, че те те са ГМО и да не ги кълват и разнасят насам-натам! Вчета говорих с един американски граждани - той казва - 1 кг от даден продукт с ГМО струва 10 долара, а чист 100! Е, някакъв коментар?

 • Никаква Прошка !!! - 06:10, 19 март

  Не Не ! Никакво доверие към Борисов и Герб ако Нонка и Каражова не изхвърчат като тапа на разклатено шампанско ! Искаме Сеч на Мършата !!! Хич и да не си мислят, че с тези кобри ще правят екология ! Борисов няма нужда от курви а от свободни и честни граждани !

 • МУТАНТ - 04:51, 19 март

  ЗНАЧИ МОЖЕЛО ??? След дълго,смешно,дори обидно управленско и депутатско шикалкавене - разтурихме заверата! Не че злосторниците са наказани,или поне са се засрамили! Нищо подобно - ще пооближат душевни рани,ще посънуват "пропуснатите ползи",па пак ще навирят гребен! Щото закона не е тотално забранителен - никакво гмо,точка! И ще почне едно тълкуванеее... и едно четене,както дявола чете евангелието! Знайно е,че юридическото пипало/дето министър Ц.Ц. още не го е откъснал/,само това чака! И ще хукне цялата орда,да търси къде в закона става течение! Та пак ще трябва да гледаме лошо!!! Обаче това не ми разваля кефа,че се преборихме обединени и решителни! Без партийни мисионери и "организатори"! Което значи,че вече превъзмогнахме "правилните" партийни разделения - и действаме като ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО! Натурално,автентично и биологически чисто от генно-модифицирани политикани,НАШЕ БЪЛГАРСКО ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО!!! Не че няма да лъснат в медиите дежурните политически парвенюта - и да ни обясняват каква победа са постигнали! Напротив - ефирно време бол. Обаче НИЕ СЕ СЪБУДИХМЕ,видяхме им лъсналите задници и ще ги наблюдаваме внимателно - с оня лошия поглед! И ще почакаме,пак да хукнат боси през просото... А за сега,докато чакаме,да вземем ли да се огледаме в ЗАКОНА ЗА ХРАНИТЕ??? Защото и там търгашите са спретнали канибалска трапеза и обилно ни подправят с "вкусни" химикали...

 • браво бойчо - 22:00, 18 март

  БРАВО БОЙЧО ДА ПОДАВА ОСТАВКА БОЙКО

Напиши коментар

Коментари