петък, 19 март 2010, 16:49 ч.

Акценти

Антихрист, Алмодовар и Анна Каренина на финала на София Филм Фест

BNews.bg

Антихрист, Алмодовар и Анна Каренина на финала на София Филм Фест

Последните шест дни от четиринадесетия София Филм Фест ще поставят на вниманието на киноманите няколко много силни филми. „Млякото на скръбта”, скандалният „Антихрист”, любимците на Кан „Бялата лента” и „Пророк”, както и новият филм на Алмодовар са големите имена на финала на СФФ.

В петък акцентът е перуанският „Млякото на скръбта",

който дори достигна до номинация за Оскар в категорията на чуждоезичен филм. В него талантливата режисьорка Клаудия Льоса разказва чрез историята на красивата, но затворена в себе си Фауста за военновременните травми на много перуански жени. Филмът така и не показва визуално престъпленията срещу тях, извършени преди смяната на режима от 1990 г., но въпреки това насилието, изнасилванията и изтезанията, които са преживели, насищат всеки кадър.

„Млякото на скръбта" можете да гледате в петък от 20:30 или в събота от 14 часа.

Всички прожекции в последните дни на София Филм Фест 2010 традиционно са в Дома на киното.

Друг номининиран за Оскар за чуждоезичен филм (и за операторско майсторство!) е

„Бялата лента" на Михаил Ханеке,

който получи и голямата награда на фестивала в Кан през 2009. Чернобелият филм за дните непосредствено преди Първата световна война е една история за срама, безчестието и неизказаните думи на група деца в малко немско градче. „Бялата лента" ще има своите прожекции в понеделник от 14 часа и в четвъртък от 18:15.

Познат отново от фестивала в Кан и носител на специалната награда на журито, „Пророк" на Жак Одиар ще бъде прожектиран само още веднъж - във вторник от 19:30. Филмът разказва за драмата на френски мюсюлманин, попаднал в затвора и принуден да се сблъска с бруталността на живота твърде рано в житейския си път.

Отново в Кан нашумя и

скандалният и супер провокативен „Антихрист"

на Ларс фон Триер, който получи екуменическата награда на журито. Лентата в крайна сметка се оказа толкова противоречива, че никой, който е я гледал, не остава безразличен и се влюбва в гения на датчанина или панически отхвърля съществуването на каквито и да било достойнства на филма.

Можете да гледате „Антихрист" в неделя и в сряда, съответно в 22 часа и 21 часа.

Съвсем не е за пренебрегване и

новият филм на Педро Алмодовар „Прекършени прегръдки".

В събота от 20:30 часа ще можете да проследите през погледа на един от най-големите испански режисьори историята на мъж, който губи зрението си и любовта на живота си след катастрофа. Заради невъзможността си повече да режисира, той е принуден да живее, обича и пише в тъмнина.

„С куршум в главата" пък трябва да бъде забелязан най-малкото заради своя режисьор - Жан-Пиер Жьоне, който е най-известен с култовия „Невероятната съдба на Амели Пулен". Главният персонаж тук е Базил, който е уцелен от куршум като случаен свидетел на преследване с коли и престрелка. След като е изписан той се оказва безработен, но късметът му проработва, когато среща бивш затворник. Изобретателният нов познат на Базил е усъвършенствал изкуството на преработването на отпадъци и води маргинално съществуване на бунището заедно с находчива група от неудачници, неизменно в добро настроение.

Съветваме ви да не пропускате „С куршум в главата" в неделя, 21 март, от 18 часа. Непосредствено преди него, от 16 часа, пък ще се проведе прожекция на „Уиски с водка", представящ снимките на ситуационна комедия, където актьорът и алкохолен любител Ото е принуден да се справя с редица усложнения със своя дубльор и бившата си любовница и настояща съпруга на лицемерния режисьор.

Последното акцентно заглавие за шестте финални дни е

новата екранизация по емблематичния роман на Толстоевия „Анна Каренина".

Филмът на режисьора Сергей Соловьов е разказ за трагична любов и предателство, за съдбата на една жена, която, обзета от силна страст, решава да промени изцяло живота си. Лично ние бихме го определили като една от най-добрите екранни репрезентации на класическото произведение. Гледайте го в понеделник от 18:30.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • WWW.LESNI-PARI.COM - 11:10, 16 апр.

    Предлагам да ги спечелите от PTC.Как ли?Вижте www.lesni-pari.com при неяснотии питайте.ако не вярвате ще ви дам да видете моите преводи които са почти всеки ден и то без да влагам нито лев Вижте WWW.LESNI-PARI.COM и спечелете пари от интернет чрез PTC.PTC това са реклами за които Ви плащат на клик.Не влагате никакъв капитал и с времето започвате да получавате прилични суми (не милиони)Всичко съм описал подробно в сайта си www.lesni-pari.com а при проблем и подробности винаги може да ме потърсите на skype : galaben.genevski и e-mail: kikosev@yahoo.com Посетете сайта за подробности: WWW.LESNI-PARI.COM

Напиши коментар

Коментари