петък, 02 април 2010, 10:41 ч.

Правилната комбинация

Яжте чесън и риба за здраво сърце!

BNews.bg

Яжте чесън и риба за здраво сърце!

Това, че съчетанието на определени храни ни харесва, не е случайно. Ново проучване сочи, че вкусовите качества на различни комбинации храни са свързани с тяхното благотворно влияние върху организма.

Защо портокаловият сок върви много добре с овесена каша? И защо зехтинът подобрява вкуса на доматите? Отговорите на тези въпроси са свързани с нашите инстинкти. Нови проучвания сочат, че определени храни, комбинирани заедно, имат положителен ефект върху организма.

Американският епидемолог Дейвид Йакоб нарича това „хранителна синергия”. Той вярва, че така може да се обясни защо имаме нужда от определено съчетаване на храните, пише „Дейли бийст”. Ето и някои от тези комбинации.

Домати и зехтин

Гърците консумират тези два продукта повече от всеки друг народ и имат по-голяма продължителност на живота от американците. Доматите са богати на антиоксидант, наречен ликопен, който намалява риска от сърдечносъдови заболявания и някои видове рак. Липокенът е мастноразтворим, което означава, че комбинацията му със зехтина помага да се абсорбира още по-добре.

Спанак и цвекло

Попай рекламира силата на спанака от много години, но още по-добре щеше да направи, ако пренебрегнеше консервираната версия и да добавеше към него малко цвекло. Според диетолога Джоан Ларсен тъмните листни зеленчуци като спанака най-добре да се консумират с друг богат на витамин С зеленчук - като цвеклото. Усвояването на желязото от организма се подобрява от витамн С.

Говеждо с моркови

Когато сте в настроение за здрава храна, опитайте тази комбинация. Тя ще подсили имунната ви система. Витамин А от морковите се абсорбира най-добре, когато се свърже с протеин. Освен това говеждото носи допълнителна доза цинк, който също предпазва имунната система от заслабване.

Зелен чай и лимон

Зеленият чай е мощен антиоксидант и подобрява метаболизма. Когато го съчетаете с лимон, преимуществата му стават още по-мощни. Тялото абсорбора 13 пъти повече антиоксиданти, когато консумирате чая с лимон.

Риба с чесън

Тези две храни просто са създадени една за друга.  Рибните мазнини намаляват холестерола, чесънът подобрява сърдечната дейност, а двете заедно действат като мощен противовъзпалителен агент.

Портокалов сок и овесена каша

Това е истинската закуска за шампиони! Тази комбинация намалява риска от сърдечен удар. Органичните съставки, известни като феноли, стабилизират нивото на холестерола, когато консумираме точно тези две храни.

Всяка монета си има обратна страна.  Ето защо трябва да имате предвид, че някои комбинации на храни може да предизвикат здравословни проблеми. Това се отнася за комбинирането на кафе с яйца, месо с картофи или зеленчуци от рода на спанака с мляко.

...В материала на "Дейли бийст" обаче не се споменава нищо за комбинацията козунак - агнешко месо - великденски яйца.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Бай Петко - 08:19, 16 апр.

    Чесън с ....риба,или без риба ям всеки ден.Затова може би като минавам по улицата и всички се обръщат след мен;да се уверят,от къде идва този аромат на казанлъшки....рози.

  • peni1948 - 08:31, 04 апр.

    Veri nice to it a fish and drink wine because ist on arterysclerosis.Iaste riba i pijte vino "4erneno"protiv arterioskleroza.

Напиши коментар

Коментари