четвъртък, 25 март 2010, 17:37 ч.

На широк фронт

Зелените пренасят битката срещу ГМО в Европа

BNews.bg

Зелените пренасят битката срещу ГМО в Европа

За да се гарантира напълно целта „България – свободна от ГМО“, инициативен комитет и политическа партия Зелените решиха да пренесат тази битка извън границите в Европа.

На кръгла маса „България - зона, свободна от ГМО" участниците се обединиха около идеята за гражданска законодателна инициатива, която да поиска създаването на нова директива за биологическата сигурност на Европейския съюз. „Подобни практики се развиват в други развити европейски държави. Носители на такива инициативи са често политически партии. Искаме да обсъдим конкретни предложения в Закона за храните, Закона за фуражите и Закона за посадъчния материал", каза Борислав Сандов от Зелените.

„За да постигнем целта „България - свободна от ГМО", трябва да се борим със задачата в Европа. Още повече, че никой не може да спре трансграничното пренасяне на гените, така че трябва да се борим да няма ГМО и в съседните до нас страни", заяви и Андрей Ковачев, съпредседател на Зелените.

Според еколозите ЕС има нужда от по-сериозна директива, която да третира биологичната сигурност. За тази цел може да надгради сега съществуващата директива 2001-18 или да се създаде нова. „Тази инициатива искаме да тръгне от България", каза Сандов.

Инициативата може да учреди ежегодни награди за хранителни продукти. Една от предложените мерки е въвеждане на лого за чисти от ГМО български хранителни продукти. Друга от идеите е Програмата за развитие на селските райони да не финансира проекти, свързани с ГМО. Инициативата ще поиска и стимулиране на отглеждането на соя в България, за да не се стига до внос на фуражи с ГМ соя, както и етикитиране на всички продукти, получени от животни, хранени с модифицирани фуражи.

След месец в София ще се състои кръгла маса, в която заявено участие има и от европейските зелени. На нея ще бъде лансирано предложението за предприемане на действия на европейско ниво.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • а_boneva1 - 02:21, 29 март

  Нищо не сме спечелили! Тепърва започва войната срещу ГМО и чак след време ще разберем кое е победа и кое загуба! Личното ми мнение е, че докато не се постигне пълна забрана и драконовско преследване на ГМО в екосистемите и храната в световен мащаб само сме забавили унищожаването на природата в България и леко сме забавили апокалиптичната ГМО неконтролируема мутация в планетната система. Трябва да принудим световни организации като ООН, ЮНЕСКО и др. да обявят ГМО за биологично оръжие, което е планетарна и общочовешка заплаха за бъдещето. Това е оръжие, по-зловешо и непредвидимо , с последствия непоправими, за разлика от ядреното оръжие, което е като пушка "кремъклийка" срещу "лазерна"-то оръдие на ГМО.

 • Боби Сандов - 01:13, 26 март

  Битката ще бъде "безмилостно жестока" в ЕС, предвид поведението на Барозу и Бузек, но за щастие гражданската законодателна инициатива, както и вотът в европарламента не могат да бъдат пренебрегвани или победени с еднолични решения! Намесвам Бузек, понеже на 03.03.2010г., той направи скандално изказване по повод ГМО: http://parliament.europe.bg/en/index.php?id=27659&category=375&page=3 Мой коментар можете да видите тук: http://www.glasove.com/article-7336.php Реакцията на Зелените по този повод: http://www.zelenite.bg/2628 А ето и моменталната реакция на европейско ниво, от НПО платформи: http://www.gmwatch.org/index.php?option=com_content&view=article&id=12032:letter-to-jerzy-buzek Имаме нужда от подкрепа и съдействие в тази една битка и разчитаме на широко гражданско участие за това!

 • МУТАНТ - 22:12, 25 март

  ВОЙНАТА ПРОДЪЛЖАВА !!! Дано не звучи много лозунгарски,но не сме се отказали! Едната спечелена битка,само отложи главното сражение - това за чиста Европа! Стряскащо е,каква огромна подкрепа получихме първия път,но сега отговорността е и по-голяма! ИНИЦИАТИВНИЯ КОМИТЕТ ТРЯБВА ДА ПУБЛИКУВА ИДЕЯТА , да предложи поне първите организационни мерки и да излезе сред хората! Там,където ги чакаме!!!

 • важен - 21:01, 25 март

  Битката спечелихме, но войната сега започва. Дотук опазихме природата, а сега е време да помислим и за нас, хората - да заемем защитна позиция по отношение употребата на ГМО в храните и лекарствата. Не губете линия :) , тепърва имаме мнооооооооого работа!

Напиши коментар

Коментари