събота, 27 март 2010, 10:03 ч.

На път

Малката русалка отива в Китай

BNews.bg

Малката русалка отива в Китай

Статуята на Малката русалка, символът на Дания, напусна Копенхаген. За щастие, не за винаги. Статуята ще бъде показана на изложението ЕКСПО 2010 в Шанхай, което започва на 1-и май.

Символът на Дания, Малката русалка, се отправи на първото си задгранично пътуване. Статуята напусна пристанището на датската столица Копенхаген, за да бъде показана на изложението Експо 2010 в Шанхай, което започва на 1-и май. Русалката беше вдигната от постоянното си място под звуците на песни, изпълнени от невръстни китайчета.

Решението на правителството тя да пътува до Китай предизвика противоречиви отзиви в страната. Един от най-яростните противници на идеята статуята да напуска Копенхаген беше внукът на нейния създател Едвард Ериксен.

"Туристите идват в Копенхаген именно заради Русалката. Всички ще бъдат много разочаровани, когато разберат, че я няма", коментира още преди година Ерлинг Ериксен. Той предложи на изложението да бъде изпратено копие, но директорът на датския павилион в Шанхай беше категорично против. Според него това би било абсолютен кич. Само оригиналът може да привлече посетители, твърдеше той, а мнението му беше подкрепено от властите в Копенхаген, които все пак изпратиха статуята на изложението. Поддръжниците на тази идея обаче не са много.

Скулптурата е официално открита през август 1913 г. Едвард Ериксен използва за модел своята съпруга, след като известна по това време примабалерина отказва да позира гола. Малката русалка е висока 125 см и тежи 175 кг. Тя е подарък за Копенхаген от пивовара Карл Якобсен. 

Датчаните смятат, че Малката русалка най-сетне трябва да бъде оставена на спокойствие, предвид вандалските прояви от 1960 г. насам.

- На 24 април 1964 г. главата на статуята е открадната и така и не е върната. Налага се да й бъде направена нова.

- На 22 юли 1984 г. дясната ръка на Русалката е открадната. Два дни по-късно извършителите я връщат обратно.

- На 6 януари 1998 г. статуята отново е обезглавена. Главата й е върната месец по-късно, но крадците не са заловени.

- На 11 септември 2003 г. Русалката е изкъртена от скалата на която стои, вероятно с динамит.

- През 2004 г. демонстранти я забулват с бурка в знак на протест срещу членството на Турция в ЕС.

- На 8 март 2006 г. в ръката на статуята е сложен вибратор.

- Няколко пъти статуята е боядисвана с червена или розова боя. През 1961 г. вандали нацапват косата й в червено и й изрисуват сутиен.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари