неделя, 28 март 2010, 16:24 ч.

Принципна позиция

Полша въстана срещу ГМО-картофа „Амфлора“

BNews.bg

Полша въстана срещу ГМО-картофа „Амфлора“

Полският министърът на земеделието Марек Савицки е изпратил нота до европейския комисар по земеделие Дачиан Чолош, с която възразява срещу приложената от Европейската комисия (ЕК) процедура от 2 март т.г., с която се одобри употребата на няколко нови генетично модифицирани продукта и се разреши отглеждането с комерсиална цел на генетично модифицирания картоф „Амфлора”, както и производството от него на нишесте за индустриални нужди.

Процедурата по издаване на разрешение на картофа „Амфлора" в общността е стартирала през 2005 г. със заявление, подадено от немската компания BASF, чрез съответния компетентен орган на Великобритания. По време на срещата на Съвета на министрите на земеделието на 16 юли 2007 г. не е било постигнато квалифицирано мнозинство за одобрение и Комисията е била длъжна да преразгледа случая. Оттогава, за повече от 3 години, никаква информация в тази връзка не е била оповестявана публично, се казва в полската позиция.

Страните - членки не са били информирани за плановете на Европейския съюз. Министър Савицки възразява срещу факта, че след такъв дълъг период от време, през който са били въведени нови процедури за вземане на решенията и е бил сменен съставът на ЕК, комисията е оповестила разрешението за отглеждане на генно модифицирания картоф „Амфлора" без консултация с Европейския парламент.

Савицки протестира и срещу това, че публичното оповестяване на одобрението на нови ГМО продукти е извършено без да бъдат предварително известени страните - членки, което е изискване на Директива 2001/18/ЕО относно съзнателното пускане в околната среда на генетично модифицирани организми.

Полският министър на земеделието заключава, че липсата на становище по случая от Европейския парламент, лишаването на страните - членки от възможността да изкажат своето окончателно мнение и конкретно на Полша, чиято позиция е против разпространението на ГМО, са решаващи фактори, без които процедурата по този конкретен случай на одобрение не може да се счита за изпълнена.

В тази връзка от гражданската инициатива "България - свободна от ГМО" припомнят, че по време на посещение в България на 3 -и март сънародникът на Савицки и настоящ председател на Европейския парламент Йежи Бузек, в контраст с енергичната позиция и действия на своя колега, се обяви против ГМО, но показа пълна липса на политическа воля, заявявайки, че борбата срещу тях не може да бъде спечелена.

Междувременно предстои ЕК да се произнесе за три нови сорта генетично модифицирана царевица, получили „благословията" на Европейската агенция по безопасност на храните (EFSA). Компаниите - производителки са Синджента, Пионер и Монсанто.

В момента два вида генетично модифицирани култури са разрешени за отглеждане на територията на ЕС - царевицата MON 810 на Монсанто и отпреди седмици картофът „Амфлора" на BASF.Всички останали над 30 вида ГМО продукти са разрешени в ЕС единствено за употреба като храни, съставки на храни и фуражи, но без възможност за отглеждане.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • 285 - 16:43, 13 апр.

  Кой от вас плямпала е компетентен по въпросите на ГМО? Един учен не съм чул да се изказва! Дайте думата на специалистите и тогава ни оставете да решим за или против пък ако трябва и с референдум

 • Петкан Ушов - 08:54, 30 март

  Барозу е пълен идиот... изобщо, самият ЕС почна много да запада, и като цяло ЕНП играя чужда роля в управата-поръчкова роля.

 • - - 16:45, 29 март

  В ПОЛША ПРЕОБЛАДАВА СЕЛСКОТО НАСЕЛЕНИЕ КАТО ОТ 50 МИЛОИНОТО Н-Е ДВЕТРЕТИ ИЛИ 35 МИЛИОНА -КАТО ОСНОВНИЯ ПОМИНЬК Е ОТГЛЕЖДАНЕТО И САДЕНЕТО НА КАРТОФИ -КОЕТО ЗНАЧИ ЧЕ КАРТОФИТЕ СА ОСНОВНИЯ ЖИЗНЕНОВАЖЕН ФАКТОР ЗА ПОЛЯЦИТЕ-ПОСЯГАЙКИ НА КАРТОФА ЩЕ НАМАЛЕЯТ ЗА 1 ДЕСЕТИЛЕТИЕ-ПОНЕЖЕ ЗАГРИЖЕНИТЕ ГЕРМАНСКИ И БЕЛГИЙСКИ ИНСТИТУТИ ПРЕДВИДЛИВО СА ОБРАОТИЛИ КАРТОФА С ВАКСИНИ ЗА ХЕПАТИТ Б иЦ И ПРОТИВОЗАЧАТЬЧНИ ХОРМОНИ-ЦЕНТРАЛИТЕ НА ВЬПРОСНИТЕ ИНСТИТУТИ СЕ НАМИРАТ В ЛЮДВИГСХАФЕН-ГЕРМАНИЯ И ГЕНТ-БЕЛГИЯ

 • Съвестина - 14:05, 29 март

  Искам и нашия министър на земеделието да е като този на Полша. Найденов май не става за тая работа, за пръв път усещам някой полоитик да е абсолютно неспособен

 • а_boneva1 - 03:00, 29 март

  Искам г-н Барозу да го затворят в 1 уютна къщичка и 5 пъти на ден да му дават да хапва ГМО продукти, сготвени или сурови - както ги предпочита, ама само това да яде. И всяка седмица - да му изследват здравословното състояние. Ако след 5 години е здрав и читав - ще е имало полза от него за ЕК. Ако е болен и това се дължи доказано на ГМО храните, които е консумирал - да го съди Международният съд в Хага за престъпление срещу човечеството и гражданите на ЕС!

 • Лайфъ - 23:52, 28 март

  Цялата поразия прави тоя мазен нещастник Барозу, който лапа парите, а налага корумпираните си решения на целия ЕС. Няма ли как да му се поиска вот на недоверие на тоя, за какъв се мисли за Господ ли ?!!!??

Напиши коментар

Коментари