понеделник, 29 март 2010, 13:34 ч.

Преди Великден

Започна Страстната седмица

BNews.bg

Започна Страстната седмица

От днес започва Страстната седмица, наричана още Велика или Свята.

Църковната традиция в дните преди Великден е предназначена да помогне на вярващите да осмислят случилото се преди 2 хилядолетия в Йерусалим. Постът през Страстната седмица е особено строг - в древността се допускала само суха храна, преустановявали се развлеченията. Имало е и практика да се освобождават пленници.

Богослуженията през тези дни са наситени с покъртителни послания, а присъствието в църквата е особено благодатно. Делничните Великопостни служби са характерни с покайно пеене. Царските двери са затворени, като символ за отделянето на човека от Царството Божие.

На Велики понеделник централна фигура в богослужебния разказ е старозаветният Йосиф, продаден от братята си в Египет. Той е предобраз на предадения от хората Христос. Чете се притчата за безплодната смокиня - символ на душата, която не принася духовен плод.

На Велики вторник Църквата разказва на какво се дължи духовното безплодие. Миряните са призовани към духовна бдетелност чрез причтата за неразумните девици, защото "никой не знае деня и часа, в който Човешкият Син ще дойде":

На Велика сряда чуваме разказа за блудницата. Със сълзите си и драгоценно миро тя помазва краката на Христос. През този ден Юда решава да предаде Своя учител.

На Велики четвъртък е възпоменанието за Тайната вечеря. Именно на нея е установено тайнството на причастието. Като дава най-висшата заповед - любов към ближния, Божият Син разкрива на апостолите, че ще бъде предаден. След вечерята Той се моли в Гетсиманската градина до идването на предателя.

В четвъртък се четат т.нар. Дванадесет евангелия - 12 откъса от Новия завет за Христовите страдания Свещениците изнасят кръста от олтара, което символизира носенето му от Божия син към Голгота. Извършва се тайнството Маслосвет и миряните се помазват с елей.

Велики петък (Разпети петък) е денят, в който Христос издъхва на кръста, за да може със смъртта си да ни дари с вечен живот (затова на Великден пеем "смертию смерть поправ").

На Велика събота в богослужението се възпоменава погребението на Христос и слизането Му в ада. Църквата пее: "Велика тайна! Да замълчи човешкото създание!" Господарят на живота е в гроб, но скоро ще се прослави с чудото на възкресението.

По Новия завет последните дни от живота на Исус Христос и Неговото Възкресение са в дните около еврейския празник Песах (Пасха). Така от самото начало честването на Великден е свързано с него.

Православната църква определя датата за празнуване на Великден според Юлианския календар, а католическата - според Григорианския. През тази година празникът на двете Църкви съвпада.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • WWW.LESNI-PARI.COM - 11:12, 16 апр.

    Предлагам да ги спечелите от PTC.Как ли?Вижте www.lesni-pari.com при неяснотии питайте.ако не вярвате ще ви дам да видете моите преводи които са почти всеки ден и то без да влагам нито лев Вижте WWW.LESNI-PARI.COM и спечелете пари от интернет чрез PTC.PTC това са реклами за които Ви плащат на клик.Не влагате никакъв капитал и с времето започвате да получавате прилични суми (не милиони)Всичко съм описал подробно в сайта си www.lesni-pari.com а при проблем и подробности винаги може да ме потърсите на skype : galaben.genevski и e-mail: kikosev@yahoo.com Посетете сайта за подробности: WWW.LESNI-PARI.COM

Напиши коментар

Коментари