понеделник, 29 март 2010, 17:23 ч.

Антикорупционно

ВСС препоръча на Пенгезов да се върне на работа

BNews.bg

ВСС препоръча на Пенгезов да се върне на работа

Висшият съдебен съвет изслуша шефа на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов за обвиненията, че е свързан с „Октопод". За да бъде извършена проверка на прокуратурата, Пенгезов излезе в отпуск, но ВСС му препоръча да се върне на работа.

Шефът на Софийския апелативен съд  (САС) Веселин Пенгезов може да се върне на работа преждевременно.

Миналата седмица Пенгезов обяви, че излиза в отпуск, за да бъде проверено от прокуратурата дали той е висшият магистрат, свързан със задържаните в операция „Октопод" и с Алексей Петров.

Днес Комисията по превенция на корупцията към ВСС е изслушала Пенгезов и му препоръчва „да прекрати платения си отпуск и да продължи да изпълнява служебните си задължения".

Комисията се е сезирала от публикацията на в. „24 часа" - „Разпознаха съдия Пенгезов като приятеля на Октопода" от 25 март.  Ден преди това вътрешният министър Цветанов обяви, че има сиганли за висш магистрат, който е свързан с организираните престъпни групи, които МВР е разбило в последните месеци.

След като излезе името на Пенгезов обаче, той свика извънреден брифинг, за да се защити. Тогава Пенгезов разказа, че на 28 януари е получил обаждане от шефа на ДАНС Цветлин Йовчев. Това станало 20 минути преди апелативният съд да започне заседание по мярката на Антон Петров-Хамстера, който бе арестуван и като част от „Наглите", и в акция „Октопод". В разговора Йовчев уведомил Пенгезов, че срещу него има анонимен сигнал. В него пишело „генерало е взел 50 000 евро", за да бъде пуснат Хамстера на свобода.

След това Пенгезов призова МВР-шефа Цветанов да го арестува, но със забележката „да видим как ще стане"

Шефът на ДАНС обаче отрече да има сигнали срещу Пенгезов, а на следващия ден Цветанов обясни, че не знае защо Пенгезов се е разпознал в думите му за уличен магистрат.

Шефът на САС обаче реши да излезе в отпуск и прокуратурата да провери сигналите срещу него и информацията, че е замесен в групата на Алексей Петров.

След като е изслушала Пенгезов, Комисията по корупция е взела решение да  иска информация и от главния прокурор Борис Велчев затова дали има проверка по случая и има ли други материали в прокуратурата, освен медийната публикация. Комисията е решила да се обърне и към главния редактор на „24 часа" Венелина Гочева с молба да уведомяла ВСС „дали авторът на материала поддържа  все още истинността на информацията си от 25 март т.г.?

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • vanko - 22:32, 30 март

  Решението е елементарно. Маха им се имунитета, вдигат се заплатите и качествен контрол. Да се следи за броя на просрочените, върнатите или отменени решения. Това сега уж се прави, ама уволнен съдия няма. Тази независима съдебна власт стана държава в държавата. Ведно с адвокатите,нотариуси и частни съдебни изпълнители се потъпкват бе4зцеремонно законите. Който няма парички да се оправя.

 • УГО ЧАВЕС - 16:13, 30 март

  България ще се оправи когато всички магистрати който са били на работа през последните 20 години бъдът разстреляни публично и на тяхно място бъдат назначени млади некорумпирани съдии и прокурори.

 • ВСС - 22:46, 29 март

  Тия от ВСС са ненормални. Особенно ми писна от тоз със селското име Цони Цонев. Дърт, прост, праволинеен, корумпиран, некомпетентен идеалната комбинация за комунистически юрист. Комунист и право е оксиморон. Няма как с хора завършили и преподаващи още по комунистически постулати, книжки и морал да сме като белия свят. Тези т. нар. юристи са като чугунени така и изглеждат. Защо този двоен аршин бе " висши юристи"

 • аноним - 22:08, 29 март

  прочетете и коментарите на тристранката...майтап

 • тоти - 21:34, 29 март

  Вярно че и срещу него няма доказателства за корупция и влияние...хахаха !!!Е...и сме си м.... в тази държава!!!ГОЛА ВОДА Е ВСИЧКО!!

 • ТЕМИДА - 21:32, 29 март

  Абе защо ВСС не върне и Красьо в действие?!?

 • Бай Петко - 21:29, 29 март

  Много лаф...топи в тоз висш СС;бас държа,че половината от членовете не могат да работят на....тях,но не смеят да си ....признаят.

Напиши коментар

Коментари