понеделник, 29 март 2010, 17:44 ч.

Като за предпоследно

Тристранката: ДДС засега замръзва

BNews.bg

Тристранката: ДДС засега замръзва

В предпоследния ден на преговорите в тристранния съвет за социално партньорство се разбра, че засега ДДС-то няма да се вдига, а участниците в разговорите ще излязат с финален документ на одобрените антикризисни мерки най-късно утре. Очаква се кабинетът да ги приеме на заседанието си в сряда.

ДДС няма да се вдига засега, се разбра след поредния кръг от разговори в тристранката, където продължават да се обсъждат антикризисните мерки на синдикатите и работодателите с участието на правителството. Във вторник се очаква финал на разговорите, започнали преди седмица.

Ако се види, че останалите антикризисни мерки, които се предприемат, не могат да запушат дупката от 1,6 милиарда лева, тогава ще се върви към завишаване на данъка върху добавената стойност с един-два пункта, каквато бе и първоначалната идея на правителството.

Обсъжданите до момента мерки, обединили около себе си синдикати, работодатели и държава, може да докарат в хазната поне 1,5-1,6 милиарда, които липсват в момента, коментираха участници в разговорите.

Отсега обаче не може да се каже дали сметките ще излязат верни, за целта трябва да минат поне няколко месеца, след което темата отново може да бъде поставена на масата на преговорите.

Очакват се сериозни постъпления най-вече от приватизационни сделки - около 500 млн. лв., от допълнително съкращаване на разходите в администрацията и държавните предприятия до 10 на сто - около 450 млн. лв., както и от продажба на въглеродни емисии.

Данък "лукс" очевидно ще има, но във видоизменен вариант спрямо първоначалната идея. За база ще се взема данъчната оценка на 250 квадрата жилище в центъра на София, като данъкът ще се удвоява, ако оценката е равна или по-висока от базисната.

Няма все още крайно становище по облагането на печалбата от хазарт и застрахователната дейност.

Ще се облагат и гражданите, които се скатават от плащането на здравни вноски. Те ще плащат данък върху доходите и собствеността, която притежават.

Увеличава се размерът на обезщетението за безработица на 60% от осигурителния доход, а като цяло социалните антикризисни мерки на синдикатите са приети. Социалните плащания се вадят от НОИ и се прехвърлят отново към социалното министерство, където бяха преди години.

На утрешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество работодатели, синдикати и държава ще излязат с финален проектодокумент с одобрените от тристранката антикризисни мерки в подкрепа на фиска, бизнеса, заетостта и домакинствата.

Всички мерки, предложени и одобрени от синдикати, работодатели и правителство ще бъдат сумирани в общ списък, който ще бъде одобрен от кабинета на заседанието му в сряда.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Изкукали кретени - 14:59, 30 март

    1 А СЪКРАЩАВАНЕ на 30 % от щатовете в бюджетната сфера , като : - се намали числеността на МВР с 25 000 души , - се намали числеността на данъчните с 15 000 души - се намали армията от 45 000 на 30 000 и всички задгранични мисии се плащат от тези, чиито интереси се защитават там –САЩ, НАТО, ООН - се ликвидират училищата с по 5 деца и 15 „обучаващи „ ги ; - се ликвидират болниците с по 10 лекувани годишно и 30 души персонал . Да се увеличи двойно норматива за учебна работа на даскалите, като се изравни работното им време с това на ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ работници и служители в страната , при което излишните бройки бъдат съкратени . Това ще доведе до поне 30 000 СПЕСТЕНИ ЗАПЛАТИ , които до сега се плащат излишно … 1 Б . Премахване на 10 %-НИЯ данък върху доходите на физическите лица и УВЕЛИЧАВАНЕ на ДАНЪКА , съобразно ДОХОДИТЕ по ВЪЗХОДЯЩА СКАЛА . 1В Премахване на ранното пенсиониране за служители в МВР , МО , „ специалните служби „ и други подобни 1. ТОТАЛНО премахване на привилегиите на държавния служител по Закона за държавния както на привилегиите на служителите по други специални закони (по ЗМВР, ЗОВСРБ, ЗСВ, Закон за Сметната палата и др.), като: 1.1. Поемане на осигурителните вноски от ВСИЧКИ служители НА БЮДЖЕТНА ИЗДРЪКА включително и ТЕЗИ ОТ ОБЩИНСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ при действащото съотношение 60% изплащани от работодателя и 40 % от работника или служителя ,както е за всички останали български граждани 1.2. ТОТАЛНО и ОКОНЧАТЕЛНО премахване на паричните суми за представително облекло (150 хил. души по 300 лв. средно). 2. ТОТАЛНО премахване на паричните суми за облекло по Кодекса на труда /КТ/ за СЛУЖИТЕЛИТЕ (280 хил. души по 250 лв. средно). 3. Уеднаквяване на % за допълнителното възнаграждение за трудов стаж и професионален опит за заетите в бюджетната на 1% (430 000 хил. души, средна заплата в бюджетната сфера за 2010 г. 752 лв., средно намаление на класа с 0.5% пункт, среден стаж 15 г.). 4. Намаляване на средствата за работна заплата с 30% за структурите, които не са извършили предвидените съкращения. 5. ТОТАЛНО и ОКОНЧАТЕЛНО премахване на добавките към основната заплата на служителите в структури с функции по усвояване на средствата от ЕС или доплащането да бъде свързано с определен процент на усвояване, но НЕ ПОВЕЧЕ от 5 % от основната им заплата . 6. ТОТАЛНО и ОКОНЧАТЕЛНО премахване на всички възнаграждения от участия в междуведомствени комисии, работни групи и др. 7. Прекратяване на гражданските договори, на договорите за консултантски услуги, на трудовите договори по ПМС №66 от 1997 г. и др. 8. Да не се поемат нови задължения (да не се сключват нови договори) до изплащане на всички стари задължения. 9. Приравняване броя на получаваните брутни заплати за обезщетения при пенсиониране на ПОЛИЦАИ, ВОЕННИ и други ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННО ПРИВЕЛЕГИРОВАНИ , с тези по КТ.

  • ЦВЕТАН АНДРЕЕВ - 22:05, 29 март

    -НАЙ-РЕАЛНАТА,МОРАЛНАТА И ЗАПОМНЯЩА СЕ КРИЗИСНА МЯРКА ЩЕ Е КАТО СЕ ОТДАДЕ ПОД ТЪРГ ЗА ПРОДАЖБА СГРАДИТЕ НА КНСБ,ПОДКРЕПА И БСК НА БОЖ.ДАНЕВ,на пл.Македония...Сигурно ще се припечелят 1 млрд лв,които да отидат в помощ на безработните и вдигане минималната заплата на 440 лв...Нали СИНДИКАТИТЕ уж защитават работещите и базработните...В тези сгради са вложени парите на поколения работници от задължителен профсъюзен членски внос...от народа за народа..ТАКА ВЕЧЕ ЩЕ Е ИСТИНСКИ СПРАВЕДЛИВО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ ТЕЖЕСТТА НА КРИЗАТА,макар че обикновените хора нямат и най-малка вина нито за американската,нито за нашенската тройнокоалиционна криза,разсипия,айдуклук..ТЕ,синдикатите за 20 г.,бяха неми свидетели,с нищо не показаха,че нещо са свършили да защитят работещи,безработни,пенсионери...може би само спечелиха синдикатите в колаборация с досега управляващите...ДА ИМ СЕ НАПРАВИ ОБСТОЕН ОДИТ НА СИНДИКАТИТЕ,а не замажи очи...НИКОЙ ВЕЧЕ НЕ СЕ ПЛАШИ ОТ ТЕЗИ ВИРТУАЛНИ КНИЖНИ ТИГРИ...затлъстяха мамкините и се самозабравиха...

Напиши коментар

Коментари