вторник, 30 март 2010, 9:57 ч.

Последен напън

Тристранката бистри последните антикризисни мерки

BNews.bg

Тристранката бистри последните антикризисни мерки

Правителството и социалните партньори в Националния съвет за тристранно сътрудничество ще обсъдят днес проекта на финален документ с мерки в подкрепа на фиска, бизнеса, заетостта и домакинствата.

Очаква се проектът, който ще обедини в единен списък предложенията на правителството, работодателите и синдикатите, да бъде разгледан от кабинета на редовното му заседание тази седмица.

Иначе антикризисните мерки се бистрят вече в продължение на седмица. На вчерашното заседание участниците в тристранката са постигнали съгласие по доминиращата част от предложенията, които са групирани в няколко раздела - мерки в подкрепа на фиска; мерки за ограничаване на публичните разходи и за възстановяване на финансовата дисциплина; за осигуряване на допълнителен финансов ресурс; за подкрепа на доходите на домакинствата и вътрешното потребление; за пазара на труда; в подкрепа на бизнеса, както и мерки, засягащи социално-осигурителните системи.

В понеделник стана ясно, че засега няма да има увеличаване на ДДС. Друга идея, около която има консенсус, е отпадането на тавана върху обезщетението за безработица. В момента безработните получават максимум по 240 лв. на месец независимо от размера на направените вноски. Сегашната идея е обезщетението да бъде 60 на сто от дохода, върху който са се осигурявали.

Кабинетът е предложил и 10-процентно съкращение на всички текущи разходи за издръжка на държавните и общинските ведомства, като от това можело да се спестят около 450 млн. лв., но синдикатите са против подобна мярка.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • Xa-xa - 14:23, 31 март

  Коя Златка е по секси, русата или черната? Гласувай на: http://poleznoto.info/?p=295

 • Дупков - 18:39, 30 март

  Дупки пълним всякакви! По асфалта, в бюджета, черни дупли във Вселената! Преливане от пусто в празно. Дупката си е дупка и всяка дупка си иска своето! Не го ли получи - катастрофа! Интересно как би изглеждал паметникът на дупките по проект и в изпълнение на Вежди??

 • СТОП ДО КОМПЕТЕНТЕН - 17:16, 30 март

  ОТ ХРАНТУТНИЦИ КАТО ТЕБ СМЕ НА ТОЗИ ХАЛ,ЩОТО САМО ДА ЛАПАТЕ И ИЗНУДВАТЕ ЗНАЕТЕ,НО АКО НЕ СТЕ НА ДЪРЖАВНА РАБОТА ВАЛИ-ГЪРМИ ЗАПЛАТАТА ВИ ВЪРВИ ЩЕ ИЗПУКАТЕ ОТ ГЛАД И ТЪЙ КАКТО НЕ СЕ МИСЛИ ЗА ГЛУПЕНДЕР МНОГО ОТ ВАС НА ДВЕ МАГАРЕТА СЛАМАТА НЕ БИХА МОГЛИ ДА РАЗДЕЛЯТ АКО НЕ Е ЗАПЛАТАТА ВИ,А ПЪК ДА НЕ ГОВОРИМ,ЧЕ НЯМА ДАНЪЧЕН ДА ПРЕЖИВЯВА САМО ОТ ЗАПЛАТА,ПОЛИЦАИТЕ И ТЕ ОДА БОК/ОТ ТУРСКИ НАЛИ СИ УМНИК-НЕКА НЯКОИ ТИ Я ПРЕВЕДЕ/.КОЙ ДА МИ ПОХВАЛИШ?ДАСКАЛ,ЛЕКАР,РОМ И Т.Н.АМИ КАТО ВИ ГУШИМ ЗА ВСИЧКО-ИМАИТЕ МАЛКО СЪЗНАНИЕ ПОНЕ ДА СИ ЗАТВАРЯТЕ ПЛЮВАЛНИЦИТЕ.

 • МММ ДО СЪКРАТЕТЕ БЮДЖЕТНИТЕ - 17:01, 30 март

  ПО ТОЧНО И ЯСНО ЗДРАВЕ МУ КАЖИ,НО АКО ИМАПЕ И КОЙ ДА ГО ИЗПЪЛНИ.ЗА СМЕТКА НА ТОВА В МОМЕНТА СЕ РАЗДАВАТ ПАРИЧКИ ЗА ДРЕХИ МАСОВО В БЮДЖЕТНАТА СФЕРА-АНТИПРИЗИСНО/ЗА ДА ИМАТ НОВИ ТОАЛЕТЧЕТА И ОБУВКИ ЗА ВЕЛИК ДЕН.ДА СА ИМ ЧЕСТИТИ,КАТО ИМА ОВЦЕ КАТО НАС ДАГИ СТРИЖАТ ДО ГОЛО ЗА ДА ИМ ПЛАЩАТ ЕКСТРИТЕ.НАГЛЯРИТЕ НЯМАТ КРАЙ!

 • Компетентен - 15:36, 30 март

  От всичко на света на вредни са глупостта и некомпетентността-галфон с галфона , ами че те данъчните в момента са 7000 бе, как ще ги намалиш с 15000 глупендер с глупендера.Вий сте същите ГМО както тези дето управляват сега.

 • СЪКРАТЕТЕ БЮДЖЕТНИТЕ - 15:02, 30 март

  Кабинетът е предложил и 10-процентно съкращение на всички текущи разходи за издръжка на държавните и общинските ведомства, като от това можело да се спестят около 450 млн. лв., но синдикатите са против подобна мярка.........................................................................................ДЕМБЕЛИТЕ ТРЯБВА да внасят своите здравни и социални осигуровки ! ТОВА СЕ ОТНАСЯ ЗА ВСИЧКИ от бюджетната сфера – и мързеливите даскали и тъпите милиционери и наглите „доктори „ и некадърните чиновници и малоумните „Овенни „и корумпираните данъчни … !! БЕЗ изключения и БЕЗ КОМПЕНСАЦИИ !!! ТОВА СЕ ОТНАСЯ и за онези, които ИЗОБЩО НЕ ПЛАЩАТ –роми, тарикати , и всякакви други боклуци !ЗА ТЯХ ДА ИМА ПРИНУДИТЕЛЕН ТРУД ,ако не искат да плащат ! Една мярка е подействала досега: запушване на всички пробойни, от които изтичат ненужни разходи, а най –ненужните са точно протестиращите полицаи, военни , данъчни и още цяла кохорта ТЪРТЕИ , чучнали на държавната софра , свикнали само да лапат и да претендират … Като са толкова кадърни – да напуснат бюджетните длъжности и да излезнат на пазара на труда, който веднага ще ги оцени колко са „ умни „ и „ кадърни „ ! Но не го правят, защото и за чеп на бъчва не стават !!!

 • НАПРАВЕТЕ ТОВА - 15:00, 30 март

  1 А СЪКРАЩАВАНЕ на 30 % от щатовете в бюджетната сфера , като : - се намали числеността на МВР с 25 000 души , - се намали числеността на данъчните с 15 000 души - се намали армията от 45 000 на 30 000 и всички задгранични мисии се плащат от тези, чиито интереси се защитават там –САЩ, НАТО, ООН - се ликвидират училищата с по 5 деца и 15 „обучаващи „ ги ; - се ликвидират болниците с по 10 лекувани годишно и 30 души персонал . Да се увеличи двойно норматива за учебна работа на даскалите, като се изравни работното им време с това на ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ работници и служители в страната , при което излишните бройки бъдат съкратени . Това ще доведе до поне 30 000 СПЕСТЕНИ ЗАПЛАТИ , които до сега се плащат излишно … 1 Б . Премахване на 10 %-НИЯ данък върху доходите на физическите лица и УВЕЛИЧАВАНЕ на ДАНЪКА , съобразно ДОХОДИТЕ по ВЪЗХОДЯЩА СКАЛА . 1В Премахване на ранното пенсиониране за служители в МВР , МО , „ специалните служби „ и други подобни 1. ТОТАЛНО премахване на привилегиите на държавния служител по Закона за държавния както на привилегиите на служителите по други специални закони (по ЗМВР, ЗОВСРБ, ЗСВ, Закон за Сметната палата и др.), като: 1.1. Поемане на осигурителните вноски от ВСИЧКИ служители НА БЮДЖЕТНА ИЗДРЪКА включително и ТЕЗИ ОТ ОБЩИНСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ при действащото съотношение 60% изплащани от работодателя и 40 % от работника или служителя ,както е за всички останали български граждани 1.2. ТОТАЛНО и ОКОНЧАТЕЛНО премахване на паричните суми за представително облекло (150 хил. души по 300 лв. средно). 2. ТОТАЛНО премахване на паричните суми за облекло по Кодекса на труда /КТ/ за СЛУЖИТЕЛИТЕ (280 хил. души по 250 лв. средно). 3. Уеднаквяване на % за допълнителното възнаграждение за трудов стаж и професионален опит за заетите в бюджетната на 1% (430 000 хил. души, средна заплата в бюджетната сфера за 2010 г. 752 лв., средно намаление на класа с 0.5% пункт, среден стаж 15 г.). 4. Намаляване на средствата за работна заплата с 30% за структурите, които не са извършили предвидените съкращения. 5. ТОТАЛНО и ОКОНЧАТЕЛНО премахване на добавките към основната заплата на служителите в структури с функции по усвояване на средствата от ЕС или доплащането да бъде свързано с определен процент на усвояване, но НЕ ПОВЕЧЕ от 5 % от основната им заплата . 6. ТОТАЛНО и ОКОНЧАТЕЛНО премахване на всички възнаграждения от участия в междуведомствени комисии, работни групи и др. 7. Прекратяване на гражданските договори, на договорите за консултантски услуги, на трудовите договори по ПМС №66 от 1997 г. и др. 8. Да не се поемат нови задължения (да не се сключват нови договори) до изплащане на всички стари задължения. 9. Приравняване броя на получаваните брутни заплати за обезщетения при пенсиониране на ПОЛИЦАИ, ВОЕННИ и други ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННО ПРИВЕЛЕГИРОВАНИ , с тези по КТ.

 • антикриза - 11:52, 30 март

  единствената работеща мярка е незабавна оставка на боко тиквата и дянков

 • 123 - 11:26, 30 март

  Да не си правят труда да "мислят и бистрят":това са чужди понятия за тях,а и губене на време!Защото като пуснат "мерките" един-два дни по-рано в медийното пространство,след това ще се откажат от тях,от страх да не ги свалят от власт!

 • славести умници - 11:17, 30 март

  Прилича на сбирка за бюджетиране от старата ми фирма - изсмукване на цифри от въздуха... след това следва отчитането им и безкрайни сбирки за корегиращи действия с намиране на виновниците.

Напиши коментар

Коментари