вторник, 30 март 2010, 10:52 ч.

Пушенето убива бюджета

Танов: По-висок акциз на цигарите, по-малко пушачи

BNews.bg

Танов: По-висок акциз на цигарите, по-малко пушачи

Шефът на Агенция „Митници" Ваньо Танов обясни, че вдигането на акциза на цигарите нямало за цел да увеличи приходите, а да ограничи тютюнопушенето.

По-висок акциз на цигарите, по-малко пушачи. Към тази зависимост било ориентирано поредното вдигане на акциза на цигарите, стана ясно от думите на шефа на Агенция „Митници" Ваньо Танов. По думите му, такава от години била практиката в Европейския съюз, а не увеличаване на приходите.

Странно защо тогава в ранната есен финансовият министър обясняваше колко милиарда ще събере правителството от митници и акцизи. За здравето на пушачите тогава никой не се сети. Сега обаче здравният дебат очевидно набира скорост и хвърля нова светлина върху политиката на кабинета.

"При всяко вдигане на акциза на цигарите има спад в потреблението. Това е и смисълът на вдигането на акциза в целия Европейски съюз. Целта е не да се гони увеличаване на приходите, а чрез вдигане на акциза да се намали потреблението", каза Танов пред БНТ.

Танов даде за пример данни от Световната банка и Международния валутен фонд, според които в страна от ЕС, която е с добро потребление, но не в година на криза, има спад от 4% в потреблението на цигари, ако акцизът се е вдигнал с 10%.

Шоковото увеличение на акцизите обаче имало обратен ефект и постъпленията спадали под нивото от преди увеличението. Така се случило в Унгария преди две години, което принудило правителството само след 6 месеца да свали акцизите.

Шефът на митниците призна, че не може да каже колко е делът на контрабандните цигари, въпреки че предположенията са за в пъти увеличение на контрабандния внос. По думите му, такива проучвания можели да се направят, но били скъпи, а митниците нямали толкова пари.

Танов обаче се похвали, че въпреки кризата, от началото на годината влизали повече средства, отколкото през 2009- а. И това ставало, въпреки че януари и февруари били месеците с най-ниски постъпления. Според шефа на митниците, агенцията е наложила 100-процентов контрол над горивата и алкохола.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • ьожао - 21:30, 31 март

  Мамичката ви и аз!!! Вдигайте цените и на храните, че сме се ояли много, а това води до затлъстяване на нацията, което води до много заболявания, после болници и т.н води до много разходи в министерството на здравеопазването- МАМА ВИ!

 • йордан - 20:48, 31 март

  angel - 17:07, 30 мар Трябва да направят цената на бензина ПРОСТАК ЦЕНАТА НА ГОРИВАТА НЕ Е КРИТЕРИЙ ЗА КАТАСТРОФИТЕ А НИСКАТА КУЛТУРА ЛО6АТА ИНФРАСТРУКТУРА И ТАКА НАТАТЪК АМА ТИ ЯВНО СПАДА6 КЪМ ПЪРВАТА ГРУПА 6ТОМ ПИШЕШ ТАКИВА ИДИОТ6ТИНИ

 • Дедо Цецо - 09:08, 31 март

  Милиционер.Грижата за човека,основна грижа на партията.

 • comment - 05:09, 31 март

  най- после се намериха разумни хора, които помислиха за здравето на българите. поздравления за вдигането на акциза на цигарит. ами точно това е правилното решение. това е начинят да се ограничат малко пушачите, които обричат не само себе си, но застрашават здравето и на хората около тях.

 • гласували за ГЕРБ - 18:10, 30 март

  Танов, с какво съгрешиихме, та да трябва да ти търпим простотията?

 • анонимен - 18:01, 30 март

  тъпанар и малоумник

 • angel - 17:07, 30 март

  Трябва да направят цената на бензина 10 лв, тогава ще намалеят катастрофите по пътищата и ще спадне драстично броя на загиналите. Сещате се за социалния ефект. Повече хора, които ще раждат деца и съответно по - голам брой данъкоплатци.

 • **** - 16:47, 30 март

  Г-н Танов ,а бегай в Нисово,че стана време!

 • bram 61 - 16:45, 30 март

  na zenski pazar tsigankite prodavat na porazia

 • стойко - 16:09, 30 март

  Абе тоя Бойко как един свестен министър неможа да избере нит на митниците нит на финасите.

Напиши коментар

Коментари