вторник, 30 март 2010, 16:00 ч.

Форсмажорно

Нанев направил два "финта" за 2,5 милиона

BNews.bg

Нанев направил два "финта" за 2,5 милиона

Здравният министър Божидар Нанев елегантно е заобиколил Закона за обществени поръчки за доставката на „Тамифлу". Той е използвал възможността за преговори с потенциален продавач в условията на форсмажорни обстоятелства.

Подалият оставка здравен министър Божидар Нанев е извършил две тежки нарушения при подписване на договора за доставка на „Тамифлу" с българското представителство на фирмата „Рош", съобщиха от прокуратурата.

Сделката е сключена на 16 декември м.г., а всичките 200 000 дози от по 75 милиграма са доставени едва през януари. Тогава вече епидемията от т.н. свински грип е отминала и лекарството не е използвано. И в момента всичките налични количества стояли в складове, обясни наблюдаващият прокурор Маргарита Немска.

Освен това, Нанев е сключил договор за около 6,5 млн. лева, като реалната цена била 4 милиона. Толкова поне била офертната цена, предложена от Националната здравна служба на Великобритания, чрез Британското посолство.

Здравният министър вероятно разчита на „вратичка в закона", с която да оправдае сделката. Той е заобиколил Закона за обществените поръчки, като е използвал възможността за преговори с потенциален продавач при форсмажорни обстоятелства.

Освен него обаче, обвинения за сделките ще получи и началникът на отдел "Бюджет и счетоводство" в здравното министерството Димитрина Николова. Днес тя се е явила без адвокат и прокуратурата и е дала възможност да си подсигури такъв, за да и се повдигнат обвинения.

Разлседването срещу Нанев е започнало преди 5-6 месеца, уточни прокурор Немска, като по думите и, имало и други нарушения. Сигналът бил подаден от фармацевтични компании и се разследвал от ДАНС.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • зоро - 09:34, 31 март

  Всяко стадо си има мърша, Важното е веднага да бъде изхвърляна. А министъра си е гушнал 1 милион комисионна-като има вратичка в Закона, що да не си оправи живота...

 • калин - 08:19, 31 март

  По закона за Обществените поръчки има срокове за изчакване и поне два месеца щяха да са нужни за задействане на процедурата.Ако епидемията се беше разразила и беше погубила 5000-10 000 човека, сега Нанев щеше да е национален герой. Явно е ,че Нанев си тръгва , но не са противовирусните препарати причината . Има ли облагодетелстване или няма?Не винаги човек може да купи най-евтино ..

 • Обвинителите са лъжци - 17:18, 30 март

  Във връзка с появили се днес информации, че Софийска градска прокуратура разследва договора между Министерство на здравеопазването и компанията „Алфарма”, която е доставчик на ваксината срещу пандемичен грипен вирус A (H1N1), бихме искали да уточним, че сделката не е била обект на проверка, съобщиха за БГНЕС от компанията. Договорът между двете страни е сключен по всички изисквания на Закона за обществените поръчки и при спазване на процедурата пряко договаряне. В конкурса са били поканени и трите международни компании, които произвеждат противогрипни ваксини - „Бакстер”, „Новартис” и „Глаксо Смит Клайн”. Ценова оферта подаде единствено „Бакстер” чрез своя дистрибутор „Алфарма”

 • минувач - 16:56, 30 март

  Напротив! Ако е сгафил, да си понесе отговорността! Даже и да са го подвели, щом го е подписал, отговорността е негова. Тъкмо това показва, че в ГЕРБ са различни.

 • КЛЕВИНДЖЪР - 16:49, 30 март

  Иване, обясни ми що се надяваш да бъде оправдан.

 • Иван - 16:23, 30 март

  Надявам се да бъде оправдан иначе ще загувя вяра и в това правителство.Все си мисля, че тия са най-свестните от всички които ни управлявяхя до сега.

Напиши коментар

Коментари