вторник, 30 март 2010, 17:12 ч.

Утроба под наем

Узаконяват "заместващите" майки

BNews.bg

Узаконяват "заместващите" майки

Жените, които износват чужди деца срещу пари, вече няма да го правят незаконно. Специални текстове ще регламентират т.нар. "сурогатно майчинство", обявиха в парламента.

"Заместващите" майки - жените, които дават утробите си под наем, вече няма да са извън закона в България.

Специални разпоредби скоро ще регламентират, че те трябва да са на възраст между 25 и 43 години, физически и психически здрави и да имат поне едно собствено дете.

Това предвиждат законови поправки в регламентирането на сурогатната бременност, обяви депутатката от "Атака" Калина Крумова. Тя беше организатор на кръгла маса в парламента на тема "Регламентиране на сурогатната бременност и дебат за възрастовото ограничение при извършване на "ин витро".

В момента сурогатството или даването на утроба под наем в България е незаконно. Публична тайна у нас обаче е, че то се практикува масово срещу заплащане.

По време на форума Крумова обясни, че няма да се изготвя изцяло нов закон за сурогатното майчинство, а ще се пишат поправки в Закона за здравето, Семейния кодекс, Гражданско-процесуалния кодекс, Наказателния кодекс и др. С измененията терминът "сурогатна майка" ще бъде заменен от "заместваща майка". Към изискванията към нея вероятно ще се добави тя да има поне едно здраво дете и то да е родено в брак.

Депутатката от "Атака" обясни още, че

поправките ще въведат забрана заместваща майка да може да се става повече от два пъти. С това вносителите на измененията искат да избегнат възможността сурогатното майчинство да се превърне в професия,

която да се упражнява с комерсиална цел.

Новите текстове предвиждат съдът да одобрява случаите на заместващо майчинство. Предвижда се и договор между заместващата майка и желаещите да имат дете. Ще се създаде и национален регистър на заместващите майки.

Шефът на здравната комисия в парламента Лъчезар Иванов съобщи, че сурогатството е разрешено в Канада, Гърция, Русия, Австрия, Англия, Сащ, Румъния, Израел и др. държави.

"Крайно време е сурогатните майки да бъдат разрешени и в България, особено за жени, които искат да бъдат майки, но имат тежки заболявания, които не им позволяват да родят дете", каза той.

Хората, които по една или друга причина не могат да имат собствено дете, не трябва да се лишават от тази възможност, категорична е Крумова.

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • лили - 21:24, 30 май

    Напълно подкрепям, промените регламентиращи сурогатното майчинство, по медицински показания.Късмет на всички двойки който чакат с нетърпение да гушнат своята рожба !

Напиши коментар

Коментари