четвъртък, 01 април 2010, 14:55 ч.

Майтап, Уили!

Най-добрите първоаприлски шеги

BNews.bg

Най-добрите първоаприлски шеги

Вижте класацията на списание "Травъл" за най-добрите първоаприлски шеги, правени по света.

Марадона в Москва

На 1 април 1988 г. съветският вестник "Известия" съобщава, че световноизвестният аржентински футболист Диего Марадона преговаря с отбора на "Спартак" - Москва. Според съветското издание клубът бил готов да плати на гениалния нападател 6 млн. долара. По-късно новината е препредадена и от Асошиейтед Прес, и чак след това, вестникът си признава за първоаприлската шега. Информационната агенция публикува извинение, с оправданието, че никога до този момент съветски официоз не е публикувал първоаприлска шега. Неочакваната проява на чувство за хумор очевидно се дължала на политиката на гласност и перестройка, наложена от Михаил Горбачов.

Библейско пи

През 1998 г. списание New Mexicans for Science and Reason публикува статия, която твърди, че сенатът на щата Алабама е гласувал за промяна на стойността на математическата константа пи от 3,14159 на "библейската му стойност" - 3. Скоро статията се появява в интернет и бързо обикаля света. Щатският сенат на Алабама осъзнава какво се е случило, когато започва да получава хиляди възмутени писма и имейли. Статията, написана от физика Марк Бослоу, е нещо повече от първоаприлска шега. Тя е пародия на опитите на законодателите от Алабама (един от най-консервативните щати в т.нар. Библейски пояс, в който животът е доминиран от евангелисткото протестантство) да забранят преподаването в училищата на Дарвиновата теория за еволюцията.

Айфеловата кула се мести

През 1986 г. френският "Паризиен" изненада с новината, че е подписано споразумение за демонтиране на Айфеловата кула. Според изданието, символът на Франция щял да бъде преместен на територията на Дисниленд, а на негово място щял да се появи модерен стадион, от който столицата се нуждаела, тъй като кандидатствала за домакин на Летни олимпийски игри.

Гробът на Сократ

На 1 април 1995 г. Министерство на културата на Гърция обявява, че по време на археологически разкопки в подножието на Акропола в Атина е открита гробница, за която се смята, че е погребан Сократ. Дори се твърди, че били намерени чашата, със следи от бучиниш (отровата, с която прочутият древногръцки философ слага край на живота си) и парче кожа, датирано от периода 400-390 г. пр. Хр. Агенция Франс Прес бърза да включи новината в своите емисии. Няколко часа по-късно французите се извиняват официално на своите клиенти.

Концерти без пари

През 2003 г. радиостанцията 98.1 KISS в Чатануга, Тенеси, подлъгва своите слушатели, че рапърът Еминем ще изнесе безплатен концерт на паркинга пред един от моловете в града. Това води до невероятно стълпотворение и задръствания в града, като цялата местна полиция е на крак.Щом разбират истината, възмутените слушатели на радиото търсят саморазправа с двамата диджеи, отговорни за шегата.

Същата година друго радио, бостънското WAAF 107.3, обявява, че "Пърл Джем" ще свирят без пари в несъществуващ град в щата Ню Хемпшир. В резултат на това, на една бензиностанция във въпросния щат спрели десетки коли, чиито шофьори са питали как точно да стигнат до измисления град.

Еврохимн

През 1999 г. програмата Today на Радио 4 на BBC се пошегува, че британският национален химн "Боже, пази кралицата" (God Save the Queen) ще бъде заменен с друг, от общоевропейски химн, изпълняван на немски. Новият химн, който бил пуснат по радиото специално за слушателите на Today, бил изпълняван от хора на немското училище в Лондон на фона на музика на Бетховен.

От кабинета на принц Чарлз побързали да позвънят в редакцията на радиото с молба да им бъде изпратен диск със запис на новия химн. По-късно от двореца заявили, че те изобщо не се били хванали на въдицата на журналистите, а просто се включили в шегата.

Темата за отношенията Лондон - Берлин е експлоатирана отново през 2004 г. от BBC Радио 2, когато водещият на едно от предаванията обявява, че Германия се е отказала от общата европейска валута. Берлин е започнал преговори с британското правителство за използване на лирата. Стотици възмутени граждани звънят в радиото, обявявайки подобно искане на Германия за "нарушаване на британския суверенитет".

Айсберг край Сидни

На 1 април 1978 г. в пристанището на Сидни се появява огромен айсберг, теглен от мощен влекач. Жителите на града с нетърпение очаквали появата му, след като Дик Смит, местен предприемач и милионер, собственик на магазини за електроника, хранителни стоки и др., шумно рекламирал идеята си да докара айсберг от Антарктида. Идеята била да нареже айсберга на малки ледени кубчета, които да продава по десет цента. Въпросните кубчета от замръзнала чиста вода подобрявали вкуса на всяко питие, или поне твърдяла рекламата на Смит. Затова в пристанището на Сидни се събират хиляди зяпачи, а местните радиостанции отразяват директно събитието. Едва след като завалява дъжд, става ясно, че това не е никакъв айсберг, а конструкция от пластмаса, покрита с противопожарна пяна и с пяна за бръснене.

Плачещият Ленин

На 1 април 1995 г. статуята на Ленин в италианското градче Кавриаго "заплакала" . Разположено на 70 км северозападно от Болоня, в район, доминиран по традиция от левицата, Кавриаго се гордее със своята статуя на Ленин още от началото на 20-те години на миналия век. Огромната тълпа, събрала се пред статуята, вижда как по бронзовото лице на вожда на световния пролетариат се стичат сълзи с млечнобял цвят. Множеството остава на площада в продължение на часове, преди да стане ясно, че това е първоаприлска пакост на местни шегаджии.

"Ало, аз съм Тони Блеър"

През 1998 г. Ник Тъф, водещ в английското радио Kix 96, звъни по телефона на южноафриканския президент Нелсън Мандела, представяйки се за британския министър-председател Тони Блеър. Тъф така умело имитира гласа на Блеър, че двамата разговарят в продължение на няколко минути. Едва в края на разговора Тъф пита Мандела по какъв начин ще отбележи 1 април. Тогава връзката внезапно прекъсва.

Дигитален Биг Бен

През 1980 г. ВВС излъчва репортаж, според който часовниковият механизъм на Биг Бен ще бъде заменен с кварцов, а камбаните и циферблатът щели да отстъпят място на дигитален дисплей, за да може Биг Бен да е в крак с времето. В предаването си на японски станцията съобщава, че стрелките на легендарния часовник ще бъдат подарени на първите четирима слушатели, които успеят да се свържат със студиото. Сред хилядите позвънили имало и един японски яхтсмен, който прекосявал Атлантическия океан и изпратил офертата си по бордовата радиостанция.

"Титаник" в Ламанша

През 2001 г. хиляди англичани били подмамени да се съберат на една скала в Бийчи Хед, Източен Съсекс, за да зърнат копие на прочутия презокеански лайнер "Титаник". Виновник за това било радио Southern FM, което обявило, че на първи април копие на "Титаник" ще прекоси Ламанша.

Хора изминали повече от 100 км, за да видят кораба. Полицията се видяла в чудо, заградила района и въвела нещо като пропускателен режим. Огромната скала не издържала тежестта на събралото се множество и се пропукала. Скалата наистина се срутила в морето, за щасте едва няколко дни по-късно.

Никсън президент!

Американското национално радио шокира своите слушатели на 1 април 1992 г., като в своята програма Talk of the Nation обявява, че Ричард Никсън е предприел изненадващ ход, обявявайки току-що кандидатурата си за предстоящите президентски избори. Кампанията му щяла да се проведе под мотото: "Не съм направил нищо лошо и няма да го направя отново!" (I didn't do anything wrong and I won't do it again!)

Съобщението е придружено с откъси от речта на Никсън, с която бившият президент, принуден да подаде оставка заради скандала "Уотъргейт", обявява кандидатурата си. Слушателите реагират мигновено, изразявайки възмущението си. Едва във второта половина на предаването водещият Джон Хокънбъри разкрива, че това всъщност е шега, а гласът на Никсън е имитиран умело от комика Рич Литъл.

26-дневен маратон

През 1981 г. "Дейли Мейл" публикува история за злощастен японски бегач на дълги разстояния на име Кимо Накаджими, който участвал в Лондонския маратон, но заради на грешка в превода разбрал, че трябва да бяга не 26 мили, а 26 дни. Според "Дейли Мейл" Накаджими се намирал в момента някъде по пътищата на Англия, продължавайки да тича и изпълнен с решимост да спечели маратона. Според вестника мнозина го били виждали, но никой не успял да го спре.

Маунт Еджкум в пламъци!

На 1 април 1974 г. над кратера на спящия вулкан се издигат облаци черен дим, които хвърлят в паника местните жители. Бързата проверка показва, че в кратера горят стотина стари автомобилни гуми, подпалени от местния шегаджия Порки Бикар.

През 1997 г. след като по кината излиза филмът "Вулкан" с Томи Лий Джоунс, една телевизионна станция в Лос Анджелис използва кадри от кинолентата, представяйки ги като новинарски репортаж за истински вулкан, избухнал в центъра на Ел Ей.

Акули в Мичиган

През 1981 г. вестник "Хералд Нюз" в Роскомън, Мичиган, съобщава, че в най-скоро време в три езера в северната част на щата ще бъдат пуснати 2000 акули, като част от програма за "задълбочено изследване на размножителните навици на няколко вида сладководни акули". Вестникът цитира и представител на Националната биологическа фондация, според когото в езерата щели да бъдат пуснати и "големи бели акули, сини акули и акули-чук", които първоначално щели да "изяждат по 10 кг риба дневно, а впоследствие и повече". Вестникът изразява и загрижеността на местни официални лица, според които акулите можело да представляват заплаха за плувците и рибарите. "Хералд Нюз" получава стотици възмутени писма в отговор на тази първоаприлска шега.

Операция "Паралакс"

На 1 април 1979 г. лондонското Capital Radio разкрива правителствен план, наречен "Операция "Паралакс". Целта му била да синхронизира британския календар с този на останалия свят, тъй като Великобритания постепенно била избързала с 48 часа спрямо останалите страни и за да бъде коригирана ситуацията, се налагало да бъдат "отменени" 5 и 12 април. Практични англичани, започнали да звънят в редакцията на радиото с въпроси дали ще получат надници за тези два дни, и какво да правят, защото рождените им дни се падат на тези дати.

Развалена кόла

През 1996 г. компанията Virgin Cola информира обществеността, че, грижейки се за здравето на своите клиенти, е разработила революционна технология, която вече е вградена в кутийките с нейните безалкохолни напитки. Когато срокът на годност на кόлата изтичал, течността в кутийката реагирала с метала и цветът му се променял в яркосиньо. Затова от Virgin Cola предупреждавали клиентите да не купуват яркосини кутийки.

Кутийките на Virgin Cola са червени, а само няколко седмици по-рано "Пепси" лансирали на пазара новите си кутийки, които били яркосини.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • аlеx - 11:50, 01 апр.

    lele mnogo tupo

  • WWW.LESNI-PARI.COM - 11:04, 16 апр.

    Предлагам да ги спечелите от PTC.Как ли?Вижте www.lesni-pari.com при неяснотии питайте.ако не вярвате ще ви дам да видете моите преводи които са почти всеки ден и то без да влагам нито лев Вижте WWW.LESNI-PARI.COM и спечелете пари от интернет чрез PTC.PTC това са реклами за които Ви плащат на клик.Не влагате никакъв капитал и с времето започвате да получавате прилични суми (не милиони)Всичко съм описал подробно в сайта си www.lesni-pari.com а при проблем и подробности винаги може да ме потърсите на skype : galaben.genevski и e-mail: kikosev@yahoo.com Посетете сайта за подробности: WWW.LESNI-PARI.COM

Напиши коментар

Коментари