понеделник, 26 април 2010, 15:48 ч.

Екорефлекси

Пак набъркаха АЕЦ "Белене" с "Чернобил"

BNews.bg

Пак набъркаха АЕЦ "Белене" с "Чернобил"

Екоорганизации пак набъркаха АЕЦ "Белене" в темата "Чернобил". И това пак са екоорганизациите от "АЕЦ БелеНЕ!" и асоциация "За земята". НПО-та смятат, че проектът е необоснован икономически и е необезапосен, тъй като мястото на стрежа е сеизмична зона. Разбира се, доказателства за твърденията им няма.

По повод навършването на 24-годишнината от трагедията "Чернобил" неправителствени организации реагираха, като сравниха руската централа с нашенското АЕЦ "Белене". От Коалиция "АЕЦ БелеНе" и Асоциация "За земята" заявиха, че

в поведението на управляващите откриват запазения рефлекс за укриване на информация от обществото.

Въпреки гръмогласните си твърдения от НПО-тата все пак признаха, че реакторите на двете централи са от различен тип. Въпросът е, че политиката на укриване на информация, на държане на хората в неведение са същите, заяви Тодор Тодоров, член на УС на "За земята". В подкрепа на организациите се изказа енергетикът инж. Димитър Бучков, консултант-енергетик към Парламентарната комисия по енергетика, икономика и туризъм. Той определи АЕЦ "Белене" като проект, останал от едно друго мислене от времето на плановата икономика, когато енергията е била евтина - мислене на ХХ век. "

Българската енергетика всяка пета година работи, за да покрие загубите на предишните четири", коментира той. Експертът е на мнение, че атомната централа няма да изпълни предназначението си да изнася енергия и запита точно в коя посока има такава възможност.

"Атомната централа не ни трябва и рухва под собствената си икономическа несъстоятелност",

заяви инж. Бучков. Според него няма нужда от изграждане на нови мощности в България.

НПО-тата твърдят, че в района на Белене има висока сеизмична активност и че на мястото на строежа е имало блато, което говори красноречиво за стабилността му.

Според експертите алтернативите на АЕЦ са повишаването на енергийната ефективност и по-широкото използване на възобновяемите енергийни източници, което ще доведе до една децентрализирана енергийна система.

Стойността на проекта е нараснала от 2 на 10 млрд. евро, алармираха екозащитниците. От коалицията още през февруари 2009 г. са изпратили писмо до Европейската комисия, в което е описан случай на превеждане на 300 млн. лв. от бюджета в БЕХ без да има обосновка.

От екоорганизациите обаче

пропуснаха факта, че точно тази Европейска комисия даде одобрението си за строежа на АЕЦ "Белене"

и определи проекта като един от най-сигурните по отношение на безопасност в Европейския съюз.

Деница Петрова от партия „Зелените" призова настоящето правителство да спре този проект.

По думите на екозащитниците АЕЦ „Белене" е „засмуквала като черна дупка" средства от националния бюджет.

Вижте видеоинтервю с Деница Петрова от партия "Зелените"!

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • Reinaldo - 08:04, 29 ноем.

  Intelligence and simplicity - easy to undersantd how you think.

 • tcikkjpmape - 14:39, 04 юли

  zM9AFV gdkqivgnamjc

 • cmlfezi - 10:48, 03 юли

  2ovwqU cixvbgixwhao

 • Giggles - 09:04, 02 юли

  You relaly saved my skin with this information. Thanks!

 • БАЦЕ - 18:42, 28 апр.

  ДО КОМЕНТИРАЩИТЕ "РАЗБИРАЧИ": 1.Проверете/има и на български/ какво иска да строи "Уестингхаус"/не е фирма за играчки/,на площадката на АЕЦ"Козлодуй"!!! И как лобито им притиска Бойко,да не се прави нищо по "Белене"-за да има пари,за съответната държавна гаранция... 2.Проверете данните на ЕС,за екологичната "цена" на тока от ТЕЦ-овете.И още:там има таблички,за съпоставка със себестойността на тока от АЕЦ-овете.Не е тайна и стойността на тока,добиван в "Козлодуй". 3.Прочетете/лично,не по "свидетелства на очевидци"/ мотивацията на ЕК,разрешаваща строежа в "Белене". 4.Прочетете/поне едно/ изследване за средното слънцегреене,на територията на България/за фотоволтаиците/,и изследване за вятърните зони/за ветрогенераторите/. В повечето предложения за ВЕИ паркове,има и усреднена себестойност на добиваната енергия!Не е тайна и цената,на която трябва да се изкупува! 5.Направете си консултация с енергетик,как се синхронизира периодично добивана ел.енергия,с опорния гръбнак на една енергийна система! Или поне вида и стойността на съоръженията... 6.Проверете кога и кои мощности,ще бъдат спрени - и дали има с какво да бъдат заменени!За това има и публикувани материали - в т.нар. "енергийни стратегии". 7.Прочетете какво смятат да правят комшиите,след като ние "умно" и "екологично" се отказваме да им бъдем надежден доставчик! И още: кой най-"неекологично",вече им е оферирал свои реактори!/естественно,те са по-малко атомни :)))/ 8.Проверете колко струват елементите на един ВЕИ парк,колко време се изгражда,каква площ заема,каква мощност ще отдава,каква присъединителна инфраструктура и подръжка изисква! 9...и т.н. и т.н. ... Направете го - ако искате,разбира се! Не че и ние не сме ходили по митинги,и не сме крещяли думи - за които се замисляме,едва на другата сутрин !!! Обаче,Ви гарантирам,че направите ли го - цяла България ще Ви чете с уважение! А иначе,няма нормален човек в България,който да не харесва и да не иска изграждането на Възобновяеми Енергийни Източници! И който да не разбира и да оправдава,чудовищните престъпления и идиотщини - извършени в енергетиката!!! Обаче истината е неприятна - на този етап,ВЕИ не са алтернатива на АЕЦ ! Още повече,като разбираме - КОЙ ще ги изгради,и какви цени на тока ще си издейства... @:Да сте живи и здрави! И Бог да пази Майка България!!!

 • Иван - 11:08, 28 апр.

  Bnews - или не сте наясно с темата или се опитване по най-явен начин да манипулирате общественото мнение. АЕЦ Белене е ненужен! Хората вървят към съсвсем други източници на енергия - възобновяеми и т.н. Атоманта енергия е нерантабилна и опасна. Предполагам , че никой от журналисите писали тази глупава статия не би искал по неговата къща да има складирано ядрено гориво ? Ако има такива да си кажат :-) Истината е в слънчевата светлина. Тия 2 милярда които бяха набутанаи в този безмислен строеж, можеха да се направят технологии за по ефтини фотоволтаици и то от БГ учени. Ама мислете като пишете статии или просто ви плащат ? Браво на младите ЗЕЛЕНИ , този проект трябва да бъде спрян !

 • Кондари - 10:51, 28 апр.

  БГнюз, забравете да ви чета след такава изманипулирана и субективна статия. Грам не сте казали от посланието на хората от пресконференцията срещу Белене, нищо, че за тях пишете статията. Срамота за жувналистиката изобщо! Заради такива като вас ми се налага да сравнявам по пет източника на информация за вътрешни новини и да губя време, което мога да вложа в по-смислени дейности. Просто сте вън от листите ми за четене!

 • георги - 10:35, 28 апр.

  Нека да си направим проста сметка: строим Белене от 20-а години вече, досега са усвоени /откраднати/ около 10-20 милиарда лева за тоя дето клати гората с нулев резултат. Предстои ни да похарчим минимум още 20 милиарда лева и ако сме безъмно луди след 5-10 години ще имаме едни "кървави" 2000 мегавата които ще трябва следващите две поколения българи да се заробят и да ги плащат. Паралелно цялата печалба ще отиде за чужди фирми и разработчици и при най-добрия случай може и да се открият няколко хиляди работни места за българи. От друга страна тези 30-40 милиарда лева ако част от тях бъдат усвоени или бяха усвоени в разработването на заводи за пройзводството на ВЕИ и инсталирането на част от тези мощности нови мощности бе започнало през последните годни щеше да имаме нова екологична индустрия, даваща работа на десетократно повече българи, и не на последно място нямаше да ни се налага да чакаме десетилетия за някакви си керливии 2000 мегавата, защото както се досещата произвеждаш, инсталираш пускаш - прост процес отнемащ седмици най мног месеци но не и десетилетия. В заключение сам да посоча цифричките. два пъти повече пройзведена ел. енергия, на два пъти по ниска цена, с двойна печалба за родната икономика и двойно или тройно повече работни места. Примери за този сценарий има от целия свят и най вече от Европа, а ние къде сме??? питам аз Точно такива коментари като на "пъпуш" и платените медийни изкавания като на Богомил Манчев по Нова ТВ вчера сутринта ще доведът България до поредната национална катастрофа. Е не забравяйте че все пак някои хора печелят добре и въобще не искат да се променя статуквото. Еми толкоз от мен. Има много неща за добавяне ама нека всеки сам да се замисли...

 • ПРОСТ НАРОД - 20:34, 27 апр.

  ДА БЕ ЩЕ СТРОИМ, А НЕКОЛЦИНА ОЛИГАРСИ ЩЕ ПЪЛНЯТ ГУШАТА А НАРОДА ЩЕ ПЛАЩА СОЛЕНИ СМЕТКИ ЗА ТОК И ПАРНО

 • пьпуш - 17:07, 27 апр.

  Тия зелените що не коменитарт ТЕЦОвете които са по-големи замърсители, интерсно ми е с какво точно замърсява АЕЦ като е определен от ЕК и ЕС за беземисонно производство т.е не изхвърля газове -серни, азотни и въглеродни в атмосферата.А тоя консултант енергетик от парламанета да вземе да си изяде дипломата и повече да не консултира що то говори пълни глупости,не ни трбвало ток , а това че трябва да се затоврят бобов дол и варна заради екология къде ти топлия резерв тогава , как се балансират ВЕИ имат ли си понятие т.е тряБ.ва ти резервна мощност когато спре вятъра или слънцето се скрие.Т еатова всичик около съседи искат да строя АЕЦ, англичаните и САЩ тоже ще строят нови мощности, геранците преразглеждат плановете си .зелените немогат да обяснят точно какво замърсяванАЕЦ, но така си твърдят какато и за "глобалното затопляне" те затова тази зима им измързнаха мартинките.

Напиши коментар

Коментари