вторник, 27 април 2010, 15:05 ч.

Изкуствен интелект

Забраняват силикона в устните

BNews.bg

Забраняват силикона в устните

Да не се използват перманентни филъри като течен силикон и хидрогел препоръчва Българската асоциация по пластична, реконструктивна и естетична хирургия. Аргументът е, че те могат да доведат до необратими козметични увреждания. Препоръката не важи за силиконовите импланти, които се използват за уголемяване на гърди. Силиконът бил рисков за попълване на устни, бръчки и скули.

Българската асоциация по пластична, реконструктивна и естетична хирургия препоръчва на своите членове

да не използват перманентни филъри, защото те могат да доведат до непоправими козметични увреждания.

6679a6f7c3aa_400Решението е взето на конференция по пластична хирургия на тема „филъри и липофилинг".

Сериозни усложнения могат да бъдат предизвикани от прилагането на някои видове свободно инжектируеми филъри в естетичната хирургия като хидрогел, ретинол и течен силикон.

Те се използват главно за попълване на устни, бръчки и скули.

 

Снимка: BNEWS, Николай Дончев

Филърите се разделят основно на две групи - резорбируеми и перманентни, обясни председателят на асоциацията Димитър Евстатиев.

Перманентните филъри са вредни, защото ако се получи усложнение, то не може да бъде отстранено, освен по оперативен път и пак резултатът е несигурен, уточни той. Най-честите усложнения, които могат да предизвикат подобни препарати, са силикономи - видими възли по кожата, трайна промяна във формата, както и възпалителни процеси, деформации, асиметрия и миграция на препарата.

Той препоръчва за подобни козметични манипулации да се използва хиалуроновата киселина.

Една от основните причини поради, които се избират постоянните филъри е тяхната цена. Ако една ампула течен силикон струва 70 лв., то за същото количество качествен резорбируем филър ще трябва да дадете 200 евро.

От асоциацията изготвят и предложение за стандартизация на изискванията за местата и специалистите, които могат да извършват подобни манипулации, за да се избегнат негативните последици за пациентите.

Вижте интервюто с доц. Д-р Евстатиев!

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Чичо - 11:55, 28 апр.

    Доротейче - препоръчват да не се използува, а не забраняват! Ако схващаш разликата!? Май изкуствен интелект имат журналистите - апропо, Мусолини е бил такъв ...

Напиши коментар

Коментари