събота, 15 май 2010, 16:16 ч.

Майски пик

Алергологът: Проветрявайте сутрин и след дъжд срещу алергии! (видео)

BNews.bg

Алергологът: Проветрявайте сутрин и след дъжд срещу алергии! (видео)

Месец май е пикът на алергиите заради полените, които хвърчат във въздуха. Съчетани с автомобилните газове в мръсния столичен въздух те отварят път към алергичния ринит и астмата. Децата да започнат с консумацията на мед, ядки и мъхести плодове след двегодишна възраст, препоръчва още в интервю за BNEWS д-р Йордан Мирчев. Статистиката предрича - през 2030 населението на Земята ще е 90% алергично.

В пиковия за алергии месец май е най-добре да проветрявате рано сутрин или след дъжд, но не и в часовете, когато е най-горещо, съветва в интервю за BNEWS алергологът д-р Йордан Мирчев.

 И още - когато пътувате, затваряйте прозорците и слагайте поленов филтър на климатика в колата.

Полени обаче започват да се отделят още през март - с цъфтежа на дърветата, следва нашествието на полените от треви и житни култури, после идват плевелите и храстите.

Така че поленовият сезон може да трае дълго - до октомври. Затова тестовете за алергия не бива да се правят преди да е отминала есента, а най-добре през зимата и в никакъв случай през поленовия сезон.

Д-р Мирчев препоръчва още малките деца да хапнат за първи път мед, ядки, ягоди и други мъхести плодове след двегодишната им възраст. Причината - медът може да доведе до алергия именно защото е събран от полени - тичинковия прашец на растенията.

Алергиите са генетично обусловени, пояснява специалистът, който призовава семейства, в които някой има алергия, да бъдат особено бдителни за децата си.

Пестицидите не са алергени, колкото и химически да замърсят организма ни. Алергиите се предизвикват най-вече от протеини - мляко и млечни продукти, месо и месни изделия, бобови култури, яйца, мед и ядки, напомня специалистът. По думите в София хората са по-изложени на алергизиране, тъй като мръсните газове във въздуха отварят път на полените към лигавицата и белите дробове.

На фона на замърсяването на планетата не е чудно, че битува твърдението - през 2030 г. 90% от населението ще бъде алергично.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • Д-р Францов - 02:45, 14 окт.

  Рут Колева, как да не й помниш името?

 • Д-р Педанкин - 02:44, 14 окт.

  72-годишната Леа Коен, най-възратната любовница на д-р Мирчев/Йерохам се ... с негри-тийнейджъри за здраве като Мадона. А най-младата му любимка е оная певица, дето не й помня името....

 • силвия - 16:09, 12 септ.

  ВЗЕМАЙТЕ СИ СБОГОМ С ЖИВОТА. ALL OF YOU.

 • Без име:) - 00:15, 25 авг.

  Аз ще замоля д-р Мирчев да обясни на ,,тия хора,, (визирам едно парче с участието на Мария Илиева:) защо д-р Мария Юнакова от МЦ ,,Д-р Щерев,, крие, че е етничека туркиня. И защо д-р Атанас Щерев държи на рабора при себе си толкова некомпетентна и лошо настроена към пациентите и колегите си лекарка? Кой и с какво го е принудил? (д-р Щерев, имам предвид). Не вярвам да я държи само за пари. Никакви пари не могат да компенсират вредите, които нанася тая жена.

 • Само минавам - 23:24, 09 апр.

  Шалоооооооом....))))))))))))))

 • И рече Бог: - 02:00, 04 февр.

  Забравете пътя към моята врата, защото жалост няма да имам. (допълнение към Библията към 4.02.2014г.:) а ше ви е.а и е.рейските под.оги.

 • силвия - 01:53, 31 ян.

  аз през 1995-та казвАх ли, че Мирчев е обратен? КазвАх май, а?:)

 • ???? - 21:06, 21 септ.

  госпожо, ама вие добре ли сте????? това да не е криминален блог? я влезте някъде другаде - навсякъде е безплатно. и си пийте редовно Еунервината.:)

 • :) - 21:03, 21 септ.

  Важно допълнение към този втори мой скромен блог:): А ПА ТОА ДОКТОР БИЛ ТАКОВАЛ И РАНИЯ АРАБСКА, ПАРДОН:) - ЛЕТИЦИЯ ИСПАНСКА И ТЯ МУ РОДИЛА ДЪЩЕРЯ!!!!!! Е Т'ВА СЕ ВИКА ЛЮБОВ!!!!!:)

 • . - 21:49, 17 септ.

  ha ha ha Парис Хилтън била в София. Ама ние тука пари НЕ РАЗДАВАМЕ. Тя още ли не е разбрала?:))))

Напиши коментар

Коментари