вторник, 18 май 2010, 14:56 ч.

За хората и мечките

Въпреки инцидента пазим стръвниците от изтребление

BNews.bg

Въпреки инцидента пазим стръвниците от изтребление

Случаят с човека, убит от мечка, е абсолютно изключение за поведението на този вид бозайници, заяви екоминистърът Нона Караджова. Мечката трябва да бъде запазена, защото е един от изчезващите видове, добави тя.

Заплашени от изчезване видове в България са дивата котка, дивата коза, няколко вида земни костенурки и 8 вида растения, съобщи зам.-министърът на МОСВ Евдокия Манева при представянето на българския план за запазване на биоразнообразието.

По думите на Манева биоразнообразието е важно не само заради запазване на чиста природа, а и защото е източник на препитание за много хора, които събират билки например или отглеждат пчели.

Манева и министърът на екологията Нона Караджова представиха плана на страната ни за запазване на биоразнообразието във връзка с това, че 2010-та е определена като международна година на биологичното разнообразие.

Националната система за мониторинг на състоянието на биологичното разнообразие е част от Националната система за мониторинг на околната среда. През 2009 г. за пръв път се проведе общ национален мониторинг на видовете кафява мечка и дива коза, съвместно с експертите от МОСВ, ИАГ и СДП „Балкани", по предварително уточнени маршрути, съобщи Караджова.

За хората и мечките

Случаят с човека, убит от мечка, е абсолютно изключение за поведението на този вид бозайници, заяви Караджова по повод инцидента от вчера, когато стръвница изяде мъж. Кафявата мечка трябва да бъде запазена, защото е един от изчезващите видове, каза още Караджова. Ако се окаже, че мечката има малко, няма да бъде разстреляна, а ще се направи опит с мечето да бъде заведена в парка за танцуващи мечки в Белица или в зоопарк, каза още Караджова. По думите й през последните 30 години няма информация мечка да е нападала човек, за да се нахрани. През миналата година е имало 2-3 инцидента с мечки без трагичен край, по време на лов.

Кафявата мечка трябва да бъде запазена като вид в териториите, които до момента е обитавала у нас - Благоевградско, общините Разлог, Белица и Якоруда, заяви Светлана Аладжем, ръководител на проекта на Фондация „Информация и природозащита" за намаляване заплахите за кафявата мечка. По думите й трябва да се повишат знанията на местните общности в териториите, където обитава това животно, за да се намали конфликтът човек - мечка. Ще бъде създаден и популяризиран национален интернет портал за кафявата мечка и нейните местообитания, добави още Аладжем.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • Пенчо - 19:02, 18 май

  Още същия ден е дадено разрешение за отстрел на мечката, убила човека.

 • ? - 18:31, 18 май

  Това две стръвници ли са?

 • Дедо Цецо - 16:46, 18 май

  Боже колко глупост има на този свят боже.Човешкият живот не означава нищо за вас.Пазете мечките-хората мечки ги яли.

 • patriot - 16:41, 18 май

  АЗ ПРЕДЛАГАМ ХОРАТА ДА СЕ ИЗСЕЛЯТ,ЗА ДА МОГАТ МЕЧКИТЕ ДА СИ ЩЪКАТ НА ВОЛЯ.НАЛИ ЕДНО ВРЕМЕ ОТ РОДОПИТЕ ИЗСЕЛИХА ЦЯЛО ЕДНО СЕЛО ЗАРАДИ ТЯХ,И ДА МОЖЕ КУБАДИНСКИ ДА СИ ХОДИ НА ЛОВ НЕОБЕЗПОКОЯВАН. ТА ЗАТОВА ДВЕТЕ ГОСПОЖИ Е ПО ДОБРЕ ДА МЛЪКНАТ И ДА НЕ ПЛЕЩЯТ ГЛУПОСТИ,ЩОТО КАТО ЧЕТА КАКВИ ГИ ПРИКАЗВАТ,РАЗБИРАМ ЧЕ В ГЛАВИТЕ ИМ ОЩЕ КЪНТЯТ СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ МАРШОВЕ.

 • Петър - 16:26, 18 май

  Госпожата да я приюти някъде,ако иска и в собственото си жилище.Мечката щом е нападнала веднъж е станала хищник и ще нападне отново

Напиши коментар

Коментари