четвъртък, 27 май 2010, 21:00 ч.

Заради длъжници на „Глобул"

Софийският районен съд може да затвори врати

BNews.bg

Софийският районен съд може да затвори врати

80 000 дела срещу длъжници на „Глобул" могат напълно да блокират Софийския районен съд и той да спре да работи. Това призна шефът на съда Красимир Влахов и призова ВСС за спешно решение на проблема със сградата на съда.

Много скоро Софийският районен съд (СРС) може да спре да работи.

Шокиращото признание дойде от председателя на съда Красимир Влахов, който днес бе във Висшия съдебен съвет (ВСС), за да запознае членовете му с проблема.

За СРС отдавна се знае, че е претоварен с дела, сградата е малка и неподходяща, но от лятото се задава още по-голяма криза с натовареност на съдиите.

Става дума за 80 000 дела срещу длъжници на мобилния оператор „Глобул". Фирмата „С.Г. груп" е изкупила вземания на телекома срещу длъжниците и от лятото може да тръгнат 80 000 дела в районния съд.

Красимир Влахов призова за спешно решение на проблема. Тъй като няма изгледи за намиране на нова сграда за съда, Влахов предложи да се намали съдебния район, подсъден на СРС. Според него е удачно делата от Банкя, Волуяк, Нови искър, Богров, Владая, Панчарево да бъдат пренасочени извън София.

Влахов поиска и да се намери друго помещение за деловодство на съда, което да поеме делата на длъжниците, защото в сградата на съда на бул. „Драган Цанков" нямало изобщо място.

Всяка глътка въздух ни е необходима, коментира шефът на съда пред ВСС. Сградата на съда от години е обявявана за опасна при пожар и за неподходяща за съд. Залите са малко и недостатъчно, няма и достатъчно кабинети за магистрати, служители, както и за съхранение на делата.

Освен това всички 115 съдии там са крайно натоварени и през миналата година се оказа, че им се е налагало да гледат по 92 дела на месец. Прогнозите пък са делата да се увеличат 3 пъти тази година.

От ВСС решиха да искат спешна среща с премиера Бойко Борисов заради казуса със сградата на съда.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари