понеделник, 31 май 2010, 15:11 ч.

Зелена енергия

Цачева: Трябва да променим отношението си към околната среда

BNews.bg

Цачева: Трябва да променим отношението си към околната среда

Зависимостта на ЕС от вноса на енергоносители към 2030 г. ще скочи от сегашните 50% на 65%, а нуждите от доставките на газ нарастват от 84% до 93%. Затова се налага изработването на нова политика в тази област.

В ЕС се предлага изграждането на повече ядрени реактори, като се планира към 2020 г. 20% от тока да се произвежда от възобновяеми енергийни източници - вода, слънце, вятърни централи, от биомаса и други, стана ясно по време на кръгла маса на тема "Енергийната революция - коя страна на барикадата ще изберем?" в Народното събрание.

„Най-сериозната икономическа криза след края на Втората световна война показа, че трябва да преосмислим отношението си към ресурсите на земята, защото икономиката трудно може да се развива на базата на традиционните енергоносители", каза при откриването на форума, който се провежда в рамките на европейската зелена седмица, председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

„Парниковите газове, които неефективно се използват, и въглеродни горива водят до промени в климата. За да спрем това, трябва на първо място да променим отношението си към средата, в която живеем и да осмислим начина, по който живеем", каза още Цачева. Според нея бъдещото енергийно развитие е не само предизвикателство, а и огромна възможност за нас.

По думите на Цачева изграждането на нисковъглеродна икономика означава не само модерни технологии, но и нови работни места. „Всичко това не може да се случи без съвременно законодателство, което да отрази наложените от времето, в което живеем, промени", каза Цачева. Тя се ангажира българският парламент да свърши своята работа, когато такива законодателни инициативи бъдат инициирани по предвидения в конституцията ред.

Дискусията се състои от три различни панела - "Енергийната революция - глобално предизвикателство", "Енергийната революция и национална политика" и "Енергийната революция и местна политика".

„България се нуждае от намаляване на силната си енергийна зависимост от Русия", заяви Юлиан Попов, председател на Българското училище за политика, което е един от организаторите на кръглата маса. По думите му България е най-големият прахосник на енергия в ЕС, което по думите му е "едно икономическо и битово престъпление". Затова, по думите му, страната ни има нужда от промяна, което представлява сложен комплекс от четири компонента: начина, по който добиваме енергия, начина, по който използваме енергия, начина, по който пренасяме енергия и начина по който съхраняваме енергия.

Сред участниците във форума бяха народни представители, бившият еврокомисар Меглена Кунева, заместник-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева, кметове на общини, представители на неправителствения сектор.

Вижте видео материала на BNews!

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари