понеделник, 07 юни 2010, 13:36 ч.

Частни шедьоври

Експонати на Божков блеснаха в "Другият музей"

BNews.bg

Експонати на Божков блеснаха в "Другият музей"

В понеделник отвори врати "Другият музей", който представя уникални творби, собственост на частни колекционери. Вниманието на зрителя веднага ще привлекат два експоната от колекцията на Васил Божков - бюст на римския император Деций Траян от средата на III век и една удивителна ранна картина на Илия Петров от 1926 г. - "Голо детско тяло".

Засега музеят няма сграда - подслон му дава Националната галерия за чуждестранно изкуство и то за кратко. В този "друг" музей ще влизат уникати на частните колекционери, вече обединени в сдружение.

Всеки от колекционерите е подбрал най-ценното от своята сбирка, като поради големия интерес има ограничение броят на творбите, които всеки от тях може да изложи - те не трябва да надвишават три.

Вниманието на зрителя веднага ще привлекат два експоната от колекцията на Васил Божков - те са и разположени на най-видно място в залите.

Познавачът е дал бюст на римския император Деций Траян от средата на III век, убит до днешния Разград от готите, непоказван досега ритон от IV в. пр. Хр. и една удивителна ранна картина на Илия Петров от 1926 г. - "Голо детско тяло". Скромно са подписани като експонати от фондация "Тракия".

За експозицията акад. Светлин Русев е дал великолепната картина на Иван Ненов "Безработна" - толкова актуална и днес, както и прекрасната "Зафирка" на Златю Бояджиев.

"Преди години, когато Ненов направи изложба, от Националната галерия купиха негови абстрактни работи от италианския му период.

Александър Лилов тогава си избра "Тоалет"

(друга емблематична картина на маестрото), а аз - отидох в ателието на Ненов да разгледам останалите работи. "Какво си хареса?", попита ме той. "Нали знаеш, че винаги харесвам най-доброто", отвърнах. "Значи "Безработна", отвърна ми той. Така тази картина, чието място би трябвало да бъде в Националната художествена галерия, попада в колекцията "Русев".

Общото впечатление от изложбата е като попадане в съкровищница. Всички картини, етнографски ценности, археологически находки, марки, оръжия, медали са грижовно реставрирани и рамкирани, видимо към тях се отнасят с много любов.

Галеристът Димитър Инджов от Пловдив е дал за изложбата "Голо тяло" на Жул Паскин от 1911 г., работа на Жорж Папазов и картина на френския майстор на "поетичната реалност" Ролан Удо.

Румен Данов участва в експозицията с праисторически съдове. Бойко Ватев - с древни оръжия като тракийска махайра и меч от въоръжението на войските на Александър Велики.

Освен антики Димитър Иванов вади две икони на св. Георги и св. Димитър, рисувани от Николай Павлович.

"Никой не ги е рисувал така", горд е колекционерът, донесъл още глава от варовик на Асклепий от II век сл. Хр.и мраморна глава на млада жена от надгробен паметник от I-II век. сл. Хл.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • :-))))) - 15:30, 29 юни

  показаните образци на съвременно изкуство нямат стойност на запад от Калотина. Ако приемем, че тези работи са национално културно наследство, ще последва безконечно източване на държавните фондове. Искуството на социализма другари си го дръжте за вас. И без това са пълни музеите с такова изкуство, от същите автори , че и по- добро.

 • +++++ - 21:44, 25 юни

  След като похарчи парите и на частниците сац. искуството отново иска да се закачи за държавата, като сега се представя заедно с антично и западноевропейско. Така по-лесно българина ще може да го преглътне

 • коментар - 10:27, 18 юни

  Що за частни колекции ако държавата дава галерия, реклама а сега и зграда за постоянна експозиция. Трябва ли да разбираме ,че това е апел към обществото или изнудване!?

 • Младен - 17:16, 08 юни

  Тази изложба не е ли последното доказателсто, че има въпиюща нужда от сгради за тези колекции. Събраното в тях е част от националната ни култура и история, което не трябва да стои затворено в каси и банкови сейфове. От колко години Боян Радев моли за сграда? Васил Божков и Гриша Ганчев могат да си построят - стига да им отредят подобаващо място.

 • бате ванко - 09:55, 08 юни

  най-големият галерист на българия е димитър инджов! запомнете това момче от филибето-той е най-велик!!!

 • * - 19:45, 07 юни

  Предполагам, че бюстът е наследство от бабата на Божков.

 • сссс - 15:02, 07 юни

  Пак ,че е Божков .Макар и някой да я обявяват за нелегална (аз лично не знам защо)колекцията му е съхранила голяма част от БГ съкровищата.Иначе вече всички да бяха изнесени зад граница и продадени за жълти стотинки

Напиши коментар

Коментари