четвъртък, 10 юни 2010, 10:04 ч.

Предстояща премиера

Гъливер играе джаги с лилипути (видео)

BNews.bg

Гъливер играе джаги с лилипути (видео)

Джонатан Суифт вероятно вече се върти в гроба си заради предстоящата в края на годината премиера на поредната екранизация по „Пътешествията на Гъливер” – вярно, че това е една блестяща сатира на обществото и Суифт е бил напълно наясно с писанията си, но стига – Джак Блек, Guitar Hero и джаги в класическата история за великана в страната на лилипутите?

Откъдето и да го погледнеш, „Пътешествията на Гъливер" е една от най-екранизираните литературни истории за всички времена - като се започне от десетки анимации, радиопиеси, френското няма кино, мине се през руска комунистическа адаптация и се стигне до сравнително съвременния филм на Тед Дансън от средата на 90-те. Никой от тях обаче не може да хване в пълнота духа на шедьовъра на Суифт, писан в далечната 1726.

Трейлърът на новата екранизация, който бе пуснат в края на миналата седмица, показва едно-единствено нещо - новият Гъливер ще опита да докосне онази част от книжния си близнак, към която други режисьори не са се осмелявали дори да погледнат.

Защото по какъв друг начин си представяте един съвременен Гъли, който гримасничи така, както само Джак Блек и мистър Бийн могат, играе на китарни симулатори, ебава се с лилипутите, които са го овързали и, това тук е специалният момент, играе на джаги с тях. СЪС тях, имаме предвид буквално.

И какво като историята леко се гаври с оригиналния текст на Суифт? Нали концепцията е запазена - големият човек отива при малките хора, те са предубедени, че той е космат звяр, но накрая той печели доверието им. А и в крайна сметка изглежда крайно неубедително виждането, че сериозен режисьор ще прави сериозна педантична екранизация по класическа епическа творба и ще използва за главната роля Джак Блек, който е забавен дори в старозаветен контекст.

Просто вижте трейлъра. Когато го направите, или ще се откажете завинаги от тази екранизация, или ще си оградите с дебел червен маркер датата 22 декември 2010, когато е официалната премиера на филма.

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • вждръц - 12:05, 10 юни

    Нямам търпение да излезе!

Напиши коментар

Коментари