четвъртък, 10 юни 2010, 13:47 ч.

Академично настъпление

Депутатите създадоха Пернишки университет

BNews.bg

Депутатите създадоха Пернишки университет

Депутатите дадоха зелена светлина за създаването на Европейски политехнически университет в Перник. Предложението дойде от правителството. Вузът е частен и ще обучава студенти в областта на информатиката и компютърните технологии.

Почти единодушно и без дебати депутатите одобриха създаването на Европейски политехнически университет в Перник.

Най-новият ВУЗ ще е частен, а негови учредители са община Перник и фирмите "Инвестек" ЕООД и "Бългериън пропъртис" ООД. Предложението за него дойде от правителството.

Пернишкият университет ще обучава бакалаври, магистри и докторанти в областта на информатиката, комуникационните науки, комуникационна и компютърна техника. Ще бъдат обучавани и студенти в специалност "Архитектура, строителство и геодезия".

Идеята е в него да преподават 97 хабилитирани и 50 нехабилитирани преподаватели.

Докато бъде построена сграда за ВУЗ-а, той временно ще се помещава в едно от средните училища в града.

Интересът към българските университети е спаднал с 50 на сто тази година в сравнение с миналата. Това обясни просветният министър Сергей Игнатов. Той разясни, че докато минат институционална акредитация, преподавателите от новото висше училище не трябва да работят на друго място и трябва да са до пенсионна възраст.

"Ако съберат студенти, ще тръгне", отсече министърът.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • ДИМИТРОВ - 17:51, 26 дек.

  ЧЕ КАКВО МУ Е НА ПЕРНИК ТА ДА НЯМА УНИВЕРСИТЕТ? ПРИСМИВАТ СЕ ПСЕВДО-ИНТЕЛИГЕНТИТЕ ОТ ДЪЛБОКАТА ПРОВИНЦИЯ, ДЕТО СА ДОШЛИ В СОФИЯ ВЧЕРА И НЕ ИСКАТ ДА СИ КАЖАТ ОТ КОЙ УЧИНДОЛ СА. ТЕ ИЗМИСЛЯТ И ВИЦОВЕТЕ ЗА ПЕРНИК. НО ТОВА НЕ ПРАВИ ПЕРНИЧАНИ НИТО ПО-ГЛУПАВИ, НИТО ПО-ТЪПИ, А САМО ПО-ПОПУЛЯРНИ. И ТУК ИМА ТЪПАЦИ, КАКТО НАВСЯКЪДЕ ПО СВЕТА. НИТО ПОВЕЧЕ, НИТО ПО-МАЛКО!!!НО ЩЕ СТАВАТ ПОВЕЧЕ, КАКТО В ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ, НО НЕ ПО ВИНА НА ПЕРНИЧАНИ, А ПО ВИНА НО ОБРАЗОВАТЕЛНОТО МИНИСТЕРСТВО.

 • veronika - 10:37, 20 апр.

  :D:D:D:D:D:D::D:D:D:D:D:D: rofl tova za universitet li go s4itat napraverte i na selo negovanci

 • АОНСУ - 15:48, 16 юни

  Виден представител на "новата" научна вълна е старият номенклатурчик "проф." Данаил Данаилов-бивш ректор на ВИИ "К.Маркс"-комунист,женкар,играч.Сега се подвизава,при новите условия,в "Националната агенция по оценяване и акредитация"-той дава акредитациите на ВУЗовете.И какво се е променило в България-нищо.Данаилов е академичният бай Тошо,който е намерил място и при "новата" власт.Сигурно Данаилов е казал "да" за новия "университет".Той е на 77г.,още е мераклия(макар,че половата му мощ е поставена под сериозно съмнение).Иначе не е никакъв учен-просто партизанин в науката.

 • Кракра - 03:10, 16 юни

  Българите нямат чувство за мярка.За тях всяко килийно училище е университет.

 • Сер и Гей - 15:26, 15 юни

  Тия хора нямат срама-щом и в Перник откриха университет.Там ще преподават разни "висококвалифицирани и културни" преподаватели-като Васко Жечев,Христо Христов,Данаил Данаилов,Васил Цанков,Жан Виденов и др.Това е краят на висшето образование в Б-я.Жалко,че правителството налага твърде ниски критерии за всичко.

 • лили янева - 21:20, 12 юни

  как така преподавателите да не бъдат пенсионери - че нали т.нар "професор" БКП-активист Христо Христов ще е Ректор?! А той е над 70 годишен Освен този екземпляр, маса идиоти-печалбари се готвят да "преподават". А сещате ли са кои ще бъдат студентите? Никак не е трудно - това са разбира се турските "студенти", които вече са окупирали Варна и София. Ще бъдат обучавани и марсианци, ако трябва, стига да си плащат.

 • Пожарлиев - 09:21, 11 юни

  Следващия университет да бъде в Годеч и да обучава студенти по специалностите говодеводъство,изящна простащина,овцевъдство и електронен млеконадой.Да поканят и като гост-преподавател доц.СЕРгей Игнатов да чете по дисциплината египетска мумология.Ха-ха-ха-ха.Бай Тошо е още жив.

 • Академик - 05:05, 11 юни

  Следващият е Всегалактическия световен университет в Бусманци.....

 • Mery - 22:38, 10 юни

  Да се направи най-елементарното: забранете на доцентите и професорите да се водят на половин щат във втори ВУЗ и ще видите какво ще стане с Между-народния университет "Сирищник", дето НАОА го е акредитирала преди да за-почне нормален учебен цикъл.Толкова ли не може да се разбере каква е иде-ята:тези преподаватели,дето по 2-3 дни в седмицата пътуват до Благоевград, Пловдив, Ботевград,Правец,та чак до Бургас и Варна,да преподават много по-близо-под носа на София.И какъв е този университет,който още не е започнал обучение на студенти,да обучава след две годинии магистри,че и доктори!Як гръб,яка подкрепа.Интересни са специалностите, по които ще се обучават студенти,магистри и докторанти:информатика, комуникационни науки,комуника-ционна и компютърна техника. Дотук добре - тези специалности се котират добре и студенти по тях се приемат за обучение във всеки ВУЗ, та дори в Русе,Бургас,НБУ,ЮЗУ и още редица световно неизвестни окръжни висши учили-ща. Интерес представлява съобщението, че щее бъдат обучавани и студенти от специалност "Архитектура, строителство и геодезия" -та това са да не кажа всички специалности във УАСГ (бившето ИСИ)!! и досега този университет не е разкривал филиали в провинцията. Дано новият университет потегли нормал-но,но перничани са хора на винкелите и колите втора употреба, а не на нау-ката.Чак пък толкова ценни местни кадри за наука? Те металургичният завод, който даваше работа на сума ти хора затриха,сега пък наука - да не смятат, че тя се прави от хора, които не стават за друго?

 • Граовски - 19:44, 10 юни

  Вие знаете ли какво е университет,бе неграмотници.И то в Перник.Ха-ха-ха-ха.Следващия път да открият университет и в родния град на министъра Видин.

Напиши коментар

Коментари