понеделник, 14 юни 2010, 14:43 ч.

Невинни!?!

Съдът оправда Маргините за готвените убийства

BNews.bg

Съдът оправда Маргините за готвените убийства

Красимир и Николай Маринови-Маргините бяха оправдани след 4-годишния процес за подготовка на 3 убийства - на Иван Тодоров-Доктора, Любен Гоцев и Никола Дамянов. Присъди обаче отнесоха подсъдимите с тях Бисер Илиев, Иво Карагеоргиев, Стефан Рангелов и Веселин Тошев.

Мегаделото "Маргини" завърши с крах на прокуратурата след 4-годишен процес. Братята Красимир и Николай Маринови бяха оправдани по всички обвинения, повдигнати срещу тях в ключовото дело, наблюдавано от Брюксел.

Босовете на бившата силова групировка СИК бяха задържани още в края на 2005 г. и обвинени, че са организирали и ръководили въоръжена престъпна група, която е трябвало да убие Иван Тодоров-Доктора, Любен Гоцев и Никола Дамянов.

Делото влезе в съда през юни 2006-а, няколко месеца след като Доктора бе убит в центъра на столицата, а на следващата година в дома си почина и втората мишена Никола Дамянов.

Процесът срещу Маргините и групата им сериозно зацикли заради различни заболявания на подсъдимите. През 2008 г. почина и един от обвиняемите - Светлин Карагеоргиев. Брат му Иво пък стана причина за спирането на делото заради исхемична болест на сърцето и редица оплаквания.

Днес, 4 години след старта на делото, най-после се чуха и първите присъди в Софийския градски съд.

Съдия Лада Паунова оправда Маргините като лидери на престъпна група, но прие, че такава е имало и е подготвяла убийствата на Доктора, Гоцев и Дамянов. Оказва се, че има група, която обаче си няма лидери.

Затова осъдителни присъди получиха останалите четирима подсъдими с Маргините - Иво Карагеоргиев, Бисер Илиев, Стефан Рангелов и Веселин Тошев. Мнозина отсякоха, че всъщност го отнесоха дребните риби.

Карагеоргиев получи 4 г. затвор, Бисер Илиев - 3 г., Стефан Рангелов - 5 г. и Веселин Тошев - 3,6 г. От присъдите обаче им се приспада времето, през което са били в арестите, а то е близо 2 години.

Стефан Рангелов, който в момента излежава 12-годишна присъда за убийството на Валентин Алексиев-Лисицата, ще излежи тази присъда, без да му се прибавят 5-те години за участие в престъпна група.

След като прочете присъдите, съдът измени мерките за неотклонение на Марганите от парична гаранция в подписка като за Николай Маринов - Малкия Маргин отпадна и заповедта за международното му издирване. Както е известно, процесът срещу Малкия Маргин върви задочно, след като той изчезна безследно през януари, след като разбра, че ще бъде арестуван и за убийството на Боби Цанков.

Без промяна на мярката остават Стефан Рангелов, Веселин Тошев и Бисер Илиев, които са с парични гаранции, съответно от 10 000, 5000 и 2000 лева. Срещу 2000 на свобода ще е и Иво Карагеоргиев.

След като чу присъдите, градският прокурор Николай Кокинов заяви, че задължително ще бъдат протестирани пред апелативния съд. Кокинов не е доволен най-вече от оправдаването на Маргините, но е на мнение, че и присъдите на четиримата осъдени са ниски.

Битката е загубена, но войната не е, заяви Кокинов и отново каза, че е убеден във вината на Маргините. По-рано през деня, Красимир Маринов-Големия Маргин бе пуснат под "домашен арест" и по обвинението, че е ръководил престъпна група за наркоразпространение.

Явно днес е щастливият му ден, коментира градският прокурор по адрес на Маргина.

Новината за оправдателна присъда на Маргините бързо достигна и до вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов, който в последните месеци е сред най-големите критици на съдиите.

Това е нереформираната съдебна система. Самият факт e, че има такава присъда и ние трябва да се съобразим все пак с нея. Дали ми харесва или не - това е волята на съда.

Трябва да бъдем все пак с надежда, че в предстоящите дела, които ще се гледат, ще има осъдителни присъди, заяви Цветанов.

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • usmivka - 16:02, 15 юни

  ПОВЕЧЕ СЪДИИ ТРЯБВА ДА УСЕТЯТ БЕЛЕЗНИЦИТЕ НА РЪЦЕТЕ СИ! ПОВЕЧЕ СЪДИИ ТРЯБВА ДА УСЕТЯТ БЕЛЕЗНИЦИТЕ НА РЪЦЕТЕ СИ! ПОВЕЧЕ СЪДИИ ТРЯБВА ДА УСЕТЯТ БЕЛЕЗНИЦИТЕ НА РЪЦЕТЕ СИ!

 • КАНТОРАТА - 15:26, 15 юни

  Какво е "КАНТОРАТА" - адвокатска кантора известна като “спасителите” на криминалния преход! Бойко трябва да напише ново писмо до медиите - този път дали са притискани от мутри. Имат ли страхове конкретно от някоя. И защо воюват непрекъснато с прокуратурата и МВР. Интересно какви отговори ще получи. Всички телевизии предадоха изявлението на А. П., че основният свидетел срещу него е чел показанията си от лист, даден му от прокуратурата. И само една телевизия благоволи да потърси и мнението на прокурора по делото - който, разбира се, отрече тази нелепост. В аферата с Алексей П. най-важният свидетел остана извън вниманието на телевизиите - уж трудно се съгласявал. Но и никой не си направи труда да е особено настоятелен, настойчивостта им е предназначена за друго. Ако не беше един масов вестник, изобщо нямаше да знаем какво се е случило. Заети да иронизират работата на МВР и прокуратурата, телевизиите охотно се оставят и да бъдат обгрижвани от адвокатите на обвиняемите - особено от една кантора, през която традиционно минават големите афери, там са “спасителите” на криминалния преход. А пък една телевизия персонално е задължена за услугите на тази кантора, понеже тя ги измъкна от един от най-големите корупционни скандали на прехода. Не търсят нещастния основен свидетел, съдбата на този човек им е безинтересна, репортерските “души” са овехтели преждевременно. А и нежеланието на хора като този свидетел да говорят пред телевизиите също е показателно - то говори за липсата на доверие в тяхната коректност. Намерете го този човек - който е бит, насилван, принуждаван да върши безобразия дори срещу себе си, предразположете го. Но няма да го направите - понеже сте свободни и независими. Медиите никога няма да отговорят на подобно писмо - ако изобщо Б. Б. го напише.

 • pe6o - 12:55, 15 юни

  e gati durjavata,vsi4ki li prestupnici sa bolni?

 • хм - 10:30, 15 юни

  След Маргина - и Мургина. Ха честито. До тук с евтиния PR за "неоспорими доказателства" като при кръстените "Наглите"!

 • George - 08:53, 15 юни

  Хайде да престанем да въртим отдавна изтърканата плоча за липса на силни и свестни доказателства, които прокуратурата не може да представи.Не ни смя-тайте за идиоти- все пак над 600 хил.човека в РБ сме с висше образование и можем да различим истината от неистината,казано с други думи - лъжата.Та вашите колеги не се ли осраха в Приморско и Несебър - не е ли гадно да пус неш напред децата си,пак повтарям - децата, за да си осигуриш ОПС на мини-мална цена.Не ли ясно,че тези деца са ползвали пред бившия кмет на Примор-ско името на бащите си,за да си осигурят аванта; ами случая с 86-годишната бабка на Икономов - и това ли е законно? А присъдата на съдия Паунова- има изпълнители-бандити, но те са действували в групата самостоятелно,без "главатари" - това не е ли съдийска безсмислица,нещо като дървено желязо? А случаят Борилски,където сума ти съдийски сътави оправдаваха убийците и чак като се намеси френският посланиек, магистратите се удариха по челото- вярно бе, това са убийците,как не се сетихме! - пак ли е вариант дървено желязо!А гафът с прокурор Евтимова,която прикри разследването срещу наака-лите се висши съдии, заради което беше повишена в и.д. на Царево - случай, в който се натопиха и гл. прокурор, и ВСС- и това ли е прецедент без дока-зателства?А случаят "Несебър", в който се размирисаха с ОПС районният про-курор, бившият и настоящият шеф на РС-Несбър, та чак и омбудсман - и това ли да го смятам за грешка,а не за добре пресметнат ход за обогатяване, из-ползувайки служебно положение? Брей че невинни и принципни BG съдии! Когато прокуратурата няма силни и свестни доказателства съдът не може никого да изкара виновен без доказателства.

 • jcmf - 08:38, 15 юни

  тъпо ама ммного тъпо. Значи има Орг. престъпна група, има подготовка за убийство ама според СЪДА ей така между другото няколко човека са решили да се подготвят да УБИВАТ! А братя Маргини..........- ооо те са почтени бизнесмени!!!!!!! Да ти имам и съда и държавата и всичко............

 • ! - 08:30, 15 юни

  ЦЕЦО, ПОВЕЧЕ СЪДИИ ТРЯБВА ДА УСЕТЯТ БЕЛЕЗНИЦИТЕ НА РЪЦЕТЕ СИ!

 • СД - 07:54, 15 юни

  Когато прокуратурата няма силни и свестни доказателства съдът не може никого да изкара виновен без доказателства.

 • мъри - 07:52, 15 юни

  Прокурорите и съдиите играят комбина.Едните са лошото,а другите -доброто ченге.Не обвинявайте само едните.Всички са един дол дренки.Всичко се дели.От най-ниското стъпало до най-високото.

 • реалист - 07:50, 15 юни

  Абе хора ,вие вярвате ли че може някой да бъде прокурор или съдия ,и то на такъв висок пост и да не се облаготеделства...?! Та това е невъзможно.Такива честни и неподкупни хора още не са се родили в България.Тези хора знаят че властта е временно нещо и всеки гледа каквото може да намаже, защото този шанс им се дава един път в живота.Днеска има ,утре може да няма...

Напиши коментар

Коментари