понеделник, 14 юни 2010, 21:53 ч.

Лидерите на Европа

Саркози и Меркел искат икономическо правителство на ЕС

BNews.bg

Саркози и Меркел искат икономическо правителство на ЕС

Ангела Меркел и Никола Саркози ще настояват за създаването на „икономическо правителство“ на всички 27 членки на ЕС.

Германският канцлер Ангела Меркел и президентът на Франция Никола Саркози се договориха страните им да настояват за създаването на обособено икономическо правителство на всички страни от ЕС. Същевременно, в случай на нужда, ще има възножност и за специална среща на 16-те страни, които вече са приели еврото за своя валута. По този начин две от най-големите европейски икономики се опитват да преодолеят евентуалния сериозен спор за предотвратяване на финансови и икономически кризи.

След срещата си със Саркози в Берлин канцлерът Меркел заяви, че 27-те членки на ЕС би трябвало да се схващат като „вид икономическо правителство". Не би трябвало да има членки първа и втора класа, добави Меркел. „Само така ще можем да придвижим Европа напред, въпреки трудностите, които изпитваме днес".

391a1eb226d5b6a6d8d8267bcc2f6f56_400„Трябва да постъпваме прагматично. И двете страни направихме стъпки една към друга", добави Саркози. Преди това френският държавен глава настояваше за създаването на обособено икономическо правителство само на страните от еврозоната със собствен генерален секретариат. Също както отбеляза и Меркел, според Саркози става дума не за „създаването на нови институции, а за възможността по-бързо да се свикват прагматични срещи". Меркел пък подчерта, че Европа се нуждае от много по-добро икономическо управление от това, което има в момента. „За съжаление ЕС се намира далече от целта да бъде най-важният икономически регион в целия свят", добави канцлерът.

Двете страни бяха единодушни в това, че в бъдеще еврочленките, които не спазват критерия за трипроцентния бюджетен дефицит, ще бъдат лишавани от правото на глас. „Имаме нужда от договори със захапка, за да наложим една култура на стабилност и растеж", заяви твърдо Меркел. Подобни заплахи очевидно визират Гърция и Испания, коментират германски анализатори.

Така, по всичко изглежда, че Германия и Франция преодоляха различията си преди предстоящата среща на Г-20, която ще се проведе в края на месеца в Торонто. На нея Берлин и Париж ще се застъпят за въвеждане на данъчни ставки за финансовия пазар и транзакции.

През миналата седмица пък Меркел и Саркози призоваха за по-скорошно налагане на строги финансови регулации. В писмо до председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу те заявиха, че е необходимо бързото и енергично приложение на програмата за регулиране на пазарите.

Преди срещата на Г-20 Саркози ще се срещне още с британския министър-председател Дейвид Камерън. Той вече разговаря и с руския премиер Владимир Путин. Саркози ще присъства и на Международния икономически форум в Санкт Петербург, който ще се проведе от 17 до 19 юни.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • АЛЕКС2 - 15:30, 15 юни

    ВЪЗМОЖНО ЛИ Е ПОД ЕДИН ПОКРИВ ДА ЖИВЕЯТ-ЛЕНИВЕЦ,КРОКОДИЛ,ТИГЪР,КУЧЕ И КОТКА?Е НЕЩО ПОДОБНО Е И Е С...АБЕ ЖИВ ЗООПАРК

  • Д - 22:32, 14 юни

    E ЗА ТОВА ГОВОРИМ Не би трябвало да има членки първа и втора класа, добави Меркел.

Напиши коментар

Коментари