вторник, 15 юни 2010, 18:18 ч.

Здрав разум

Еколози поздравяват Борисов за отказа от тръбата

BNews.bg

Еколози поздравяват Борисов за отказа от тръбата

Поздравления до българския премиер заради твърдия отказ на страната ни да участва в проекта „Бургас – Александруполис“ отправиха еколозите от Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България”.

Еколозите от „За да остане природа в България" поздравяват премиера Бойко Борисов заради твърдата му позиция България да се откаже от участие в проекта „Бургас-Александруполис".

„България има нужда от политици, които ясно да защитават нейните национални интереси и ние очакваме, че Вие и в бъдеще ще бъдете твърд срещу неизгодните и застрашаващи природата на България договори", казват природозащитниците в своя поздравителен адрес до премиера.

Коалицията „За да остане природа в България" от дълго време настоява проектът да бъде спрян, тъй като петролопроводът представлява сериозна опасност за запазената природа по Южното Черноморие, преминавайки до или през Природен парк Странджа, няколко защитени местности и резервати и места от европейската екологична мрежа Натура 2000.

Самата технология, чрез която се планира петрола да бъде транспортиран до Бургас, създава огромна опасност за водите на Бургаския залив. Разтоварването на нефта в открито море чрез т.нар. моно буй е рискова технология, която според редица експерти неминуемо би довела до разливи с трагични последици за биоразнообразието и развитието на туризма в района.

Проектът за изграждане на тръбопровода Бургас - Александруполис все още няма задължителните оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) и оценка за съвместимост с Натура 2000. Мнозинството граждани от общините, които проектът засяга, също многократно са изразявали несъгласието си с него.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • DDV - 22:22, 15 юни

    Еколозите от „За да остане природа в България" дано са на същото мнение зимъска като народа мине масово на твърдо гориво защото парното им е непосилно и смога легне ниско над софия и по-големите градове(малките и сега лъзгат на дърва и въглища)

Напиши коментар

Коментари