вторник, 15 юни 2010, 21:13 ч.

Натиск отвсякъде

British Petroleum ще олекне с поне 34 млрд. долара заради разлива

BNews.bg

British Petroleum ще олекне с поне 34 млрд. долара заради разлива

От няколко седмици натискът срещу British Petroleum расте периодично. И то от всички посоки. По време на изслушването в Конгреса директорите на големи петролни компании се обърнаха срещу British Petroleum. По-късно рейтинговата агенция Fitch намали дългосрочния кредитен рейтинг на компанията от AA на BBB.

Изпълнителните директори на големите петролни компании се обърнаха срещу British Petroleum и защитиха използваните от тях методи за добив на петрол по време на слушания в американския Конгрес. Пред подкомисията по енергийните и екологичните въпроси към Камарата на представителите директорите на най-големите петролни компании в света се опитаха да се разграничат от концерна, заявявайки, че инцидентът от април с нейната платформа Deep Horizon е можел да бъде избегнат.

Според Рекс Тилърсън, председател на Exxon Mobil, от голямо значение е да се открие причината за експлозията, която доведе до най-големия петролен разлив в историята на САЩ. "Инцидентът е драстично отклонение от стандартите в индустрията за добив на петрол в дълбоки води", смята Тилърсън.

450ade99748d44ef3613449ab55a799f_400Заради петролния разлив американският президент Барак Обама наложи шестмесечен мораториум върху сондирането на петрол в крайбрежните води на дълбочина по-голяма от 152 метра. Според мениджърите на компаниите от бранша обаче подобна мярка ще остави без работа хиляди хора и ще доведе до загубата на милиарди долари под формата на пропуснати заплати и други разходи.

Натискът върху концерна се усилва

Разследване на вътрешнофирмени документи и електронни писма е показало, че концернът си е позволил да пести от материали и не е извършвал важни тестове за сигурността на платформите си. По този начин фирмата е спестила между 7 и 10 милиона долара и няколко работни дни. Те обаче сега могат да се окажат твърде солени, смятат демократите Хенри Уаксман и Барт Стюпак. Според тях BP например е центрирал тръбата в нефтения извор със шест, вместо с 21 трегера, каквото е било предписанието. Концернът е искал да си спести допълнителни 10 млн. долара, като е поръчал по-евтина шапка над извора. Освен това вече е доказано, че BP е знаел за проблемите с Deepwater Horizon поне седмица преди експлозията. Разследващите са намерили мейл от служител, в който той описва платформата като „нефтен извор на кошмарите".

b805750ee95522af26e197358817eb20_400Междувременно стана ясно, че сметката на концерна за покриване на щетите от петролния разлив може да набъбне до 34 млрд. долара, съобщи онлайн изданието BusinessGreen. Според Financial Times сумата ще е 30 млрд. долара. Американският Сенат настоя петролната компании да депозира 20 млрд. долара в специална сметка, която не се управлява от компанията, а от трета страна. С тях трябва да се посрещнат нарастващите искове за обезщетения за пострадалите от разлива.

Сумата, разбира се, надхвърля първоначалната оценки за щетите от разлива. Досега се считаше, че те няма да надхвърлят 5 млрд. долара, като в тях трябваше да бъдат включени разходите за почистване и компенсациите за местните общности, в това число и за обезщетение на рибарите в засегнатите райони.

Помощ от чужбина

Американското правителство вече е приело международната помощ, която няколко страни и международни организации предложиха вчера. Тогава 17 държави и четири световни организации предложиха съдействие за справяне с екокатастрофата в мексиканския залив. Днес стана ясно, че Мексико ще достави два кораба, натоварени с индустриални абсорбатори за петрол и четири километра бараж, Канада ще предостави три километра бараж, а Норвегия ще помогне с техника за почистване на нефт.

Натискът на борсата

570b0fc3efe8961c175ed17ca6c74610_400Рейтинговата агенция Fitch намали дългосрочния кредитен рейтинг на BP от AA на BBB, съобщиха международните агенции. Причина са огромните щети, нанесени от петролния разлив в Мексиканския залив след взрив на платформа на компанията през април и исканията на САЩ за компенсации за пострадалите. Вчера акциите на петролният гигант отбелязаха спад от 9% след новината за бъдещия трансфер към фонда за компенсации.

BP междувременно обмисля дали да продължи да изплаща дивиденти на своите акционери, или вместо дивидент да бъдат предоставени акции. Любопитна подробност е, че Барак Обама също е акционер в компанията.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • х - 02:53, 17 юни

    тия британци са си ебали мамата

Напиши коментар

Коментари