сряда, 16 юни 2010, 11:19 ч.

Съдията на Маргините

До месец ще кажа защо едните са осъдени, а другите - не

BNews.bg

До месец ще кажа защо едните са осъдени, а другите - не

Съдия Лада Паунова, която в понеделник оправда братята Красимир и Николай Маринови - Маргините, ще обясни защо се стигна до тези присъди в мотивите към тях, които ще са готови до месец. Това казва Паунова пред в. "24 часа", но дава пример с уличните дилъри, които често са осъждани, без да се стига до хората над тях.

По "Маргините" ще кажа защо съдебният състав е осъдил едните, а другите - не, с мотивите по делото, които сега е недопустимо да обсъждам. Това казва в интервю за в. "24 часа" съдията от Софийския градски съд Лада Паунова, която в понеделник реши на първа инстанция делото "Маргини".

Процесът, който се точи 4 години в съда завърши с оправдателни присъди за Красимир и Николай Маринови, които според прокуратурата са били лидери на престъпната група, която е подготвила 3 убийства - на Любен Гоцев, Иван Тодоров-Доктора и Никола Дамянов. Въпреки че Маргините бяха оправдани, четиримата им помощници получиха осъдителни присъди, макар най-високата да е само 5 години затвор.

Защо се е стигнало до точно тези присъди, съдия Паунова ще разкрие до месец, когато трябва да са ясни мотивите на съда. Тя обаче дава пример с други дела за организирани престъпни групи, които завършват без осъждане на лиедрите и по думите и, делото "Маргини" не е прецедент.

Става въпрос за обвинение за организирана престъпна група и тя може да се докаже, теоретично говоря, само по отношение на нейните участници и съществуването и функционирането на групата. Може да не се достигне до по-високите нива, до тези, които поръчват, организират и дават командите. Тъй като не мога да коментирам конкретното дело за Маргините, ще ви дам пример по принцип с това как са организирани групите за наркотици. Най-ниското ниво са уличните дилъри, следващото са зареждачите, на по-горните нива са тези, които по-централно снабдяват и отговарят, ако някой трябва да се стресне, и т. н. На практика може да се стигне само до доказване дейността на уличните дилъри, без да се достигне до по-високите нива. Въпрос на доказателства, преценяват се по всяко конкретно дело, казва Паунова.

Съдията обаче признава, че след края на 4-годишното дело и е паднал огромен товар, от което и е олекнало, а колегите и честитили "освобождаването" от тежкия процес. Паунова признава и за охраната, която и е била назначена и как гардове са били плътно с нея. Но отрича да е получавала конкретни заплахи или предложения за пари, за да реши делото в определена посока.

Какво да кажа на това, несериозно е и не смятам да го коментирам. Е, може да ме питат - корумпирана ли сте, за да оправдаете Маргините. Как да се защитя срещу нещо такова, срещу нещо, в което няма конкретика. Във всичко може да има подозрение, но трябва да има нещо конкретно зад това подозрение, отговаря Паунова на въпрос, не се ли притеснява, че съмненията у някои ще останат.

Съдията е категорична, че това не я притеснява и след присъдите по "Маргините", спи спокойно.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • George - 07:16, 17 юни

  Хайде да не превъзнасяме културното ниво на Големия Маргин! Не вярвам той да е оборил доказателствата на прокурорите,както и не вярвам последните да са такива големи балами,че най-елементарният престъпник да ги направи на кайма.Струва ми се,че там работи един адвокат с лице на селянин от Куртово Конаре или Голямо Конаре,който преди 3 дни сееше обиди по прокурорите и по -лицията наляво и надясно.Смятам,че това ще е довреме,защото никой няма да позволи адвокат да си развява пелерината и да става медиен герой - да си гледа адвокатството.Още повече,че да се отнасяш с такова просташко поведе-ние към министъра на МВР си е малко опасно.Все пак смятаме,че РБ е правова държава и мутренското време няма да се върне. А на Лада Галина предричам бъдеще като това на съдийката от историята с Опицвет,защото поръчковите съдии не свършват добре - в най-добрия случай стават адвокати като Л.Ге-оргиев.Не смятам,че при Ботуша ще си кара безметежен живот и че някой ще й прости големия гаф с ЕК,който сътвори с оправдателната присъда.

 • Мюнхен - 00:21, 17 юни

  До George:Паунова е била и адвокат през деветдесетте години.може да се поинтересувате на кого е била адвокат.Макар,че адвокатите са като музикантите-плащат им за погребение-свирят за погребение,плащат им за сватба-свирят за сватба.Проверете дали случайно не е била защитник на някоя мутра?!Там,в мътните времена на деветдесетте години,се крие разковничето на днешните присъди.А иначе,най-добре е българската съдебна система да се разформирова и да се назначат германски съдии или други от ЕС.Паунова трябва да даде отчет на еврокомисария по правосъдие и вътрешен ред на ЕК,след което незабавно да бъде уволнена,а впоследствие и разследвана.Задължително да се отстрани и министърката на правосъдието,защото тя е част от системата и поддържа статуквото.Всичко останало е бошлаф работа...В България държавата е част от мафията,както казва Янко Янков,а не обратното и в този смисъл хора като Паунова са служители на мафията.

 • Перманентната криза на досъдебната фаза - 23:17, 16 юни

  Според в. Дневник.... „....Тази вечна "частичност" (недостатъчност) на доказателствата е хроническата болест на разследването. А в целия (правов) свят, когато се избистри наличие на такъв проблем - през поредица оправдателни присъди, управляващите политици не започват безконечно дърляне със съда и прехвърляне на вини и отговорности, а сядат с юристите и умуват как досъдебната фаза да стане по-резултатна. Тази прословута "фаза" наред с прокурорската компетентност, е (пред)решаващата изхода на наказателните дела...... ....Тази азбучна истина - че събраните доказателства при разкриването и разследването са решаващите за присъдата, е най-неприятната за ухото на всички шефове на МВР и управляващи политици от 20 години насам. И колкото по-очевидна става кризата на досъдебната фаза, толкова повече те я загърбват, заравяйки главите си в пясъка. Къде по-лесно е да обвиниш нереформирания съд, че не е удовлетворил очакванията на обществото. За разлика от изискванията на процесуалния кодекс това послание е лесно смилаемо от широката публика. Подобна, да я наречем, защитна тактика обаче върши само временно работа. След оправдаването на Маргините МВР и прокуратурата би трябвало най-сетне да схванат, че в този си вид битката им със съда е изначално изгубена ........” „....Какво представляват събраните доказателства по току-що приключилото дело "Маргините" съдя и по поведението на прокурора в последното заседание преди заключителните пледоарии, когато Красимир Маринов даде обясненията си пред съда. С категоричен тон той отхвърли едно по едно всички обвинения, отрече да познава мишените, отрече и да е снабдявал групата с боеприпаси и въобще да се е занимавал с подготовката на убийства. Като свърши самоуверените си обяснения, Залата чакаше да бъде притиснат и разобличен с въпроси, но прокурорът не каза и дума! А всеки знае, че съдията няма право да изземе ролята му, дори и много да му се иска да прати Маргина в затвора. Министър Цветанов трябваше да бъде в залата, за да чуе лично оглушителното мълчание на обвинителя. Но това не му попречи да обвини нереформирания съд. ....”

 • Цветанов трябваше да бъде в залата, за да чуе лично - 22:47, 16 юни

  от Дневник ....„....Какво представляват събраните доказателства по току-що приключилото дело "Маргините" съдя и по поведението на прокурора в последното заседание преди заключителните пледоарии, когато Красимир Маринов даде обясненията си пред съда. С категоричен тон той отхвърли едно по едно всички обвинения, отрече да познава мишените, отрече и да е снабдявал групата с боеприпаси и въобще да се е занимавал с подготовката на убийства. Като свърши самоуверените си обяснения, Залата чакаше да бъде притиснат и разобличен с въпроси, но прокурорът не каза и дума! А всеки знае, че съдията няма право да изземе ролята му, дори и много да му се иска да прати Маргина в затвора. Министър Цветанов трябваше да бъде в залата, за да чуе лично оглушителното мълчание на обвинителя. Но това не му попречи да обвини нереформирания съд. ....”

 • Перманентната криза на досъдебната фаза - 22:45, 16 юни

  от Дневник...„....Тази вечна "частичност" (недостатъчност) на доказателствата е хроническата болест на разследването. А в целия (правов) свят, когато се избистри наличие на такъв проблем - през поредица оправдателни присъди, управляващите политици не започват безконечно дърляне със съда и прехвърляне на вини и отговорности, а сядат с юристите и умуват как досъдебната фаза да стане по-резултатна. Тази прословута "фаза" наред с прокурорската компетентност, е (пред)решаващата изхода на наказателните дела...... ....Тази азбучна истина - че събраните доказателства при разкриването и разследването са решаващите за присъдата, е най-неприятната за ухото на всички шефове на МВР и управляващи политици от 20 години насам. И колкото по-очевидна става кризата на досъдебната фаза, толкова повече те я загърбват, заравяйки главите си в пясъка. Къде по-лесно е да обвиниш нереформирания съд, че не е удовлетворил очакванията на обществото. За разлика от изискванията на процесуалния кодекс това послание е лесно смилаемо от широката публика. Подобна, да я наречем, защитна тактика обаче върши само временно работа. След оправдаването на Маргините МВР и прокуратурата би трябвало най-сетне да схванат, че в този си вид битката им със съда е изначално изгубена ........”

 • ПАТРИОТ - 21:10, 16 юни

  ГОСПОЖО СЪДИЯ,ЗАЩО ТРЯБВА ДА МИНЕ МЕСЕЦ ЗА ДА КАЖЕТЕ ИСТИНАТА.КАЖЕТЕ Я ВЕДНАГА.ЗАЩО ТРЯБВА ДА СЕ ЧАКА ТОЛКОВА,ТОВА ПОНАМИРИСВА НА СОЦА-СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ,ЗА ДЕВЕТИ СЕПТЕМВРИ И ТАКА НАТАТЪК.КАЖЕТЕ ИСТИНАТА ЗА ДА ВИ ПОВЯРВАМЕ,ИНАЧЕ ОСТВАТ СЪМНЕНИЯ ЗА НЕЩО НЕЧИСТО.

 • George - 20:28, 16 юни

  Във връзка с оправдателната присъда на братята Маргини се заинтересувах какво представлява Лада Паунова. Прове -рих в Internet и е-вестниците Mediapool,Vesti,bNews и електронните издания на Труд,Сега,24 часа и някои по-неизвес-тни. В Интернет беше пълна скука, в другите вестници-далеч по-същото, но във Vesti попаднах на добра находка. Др.Л. Паунова е завършила право през 1988 г. и веднага е постъпила на работа в Наказателната колегия на Софийския ра-йонен съд СРС. След това вероятно си е сритала капата със шефа си и става адвокат.Поради личното приятелство с бившия шеф на Софийс-кия градски съд Светлин Михайлов, той я взема на работа като съдия в СГС. Според kadrum 1 „Съдия Лада Паунова неслучайно е избрана за съдия по дело-то на Маргините. Никой преди това - нито съдия Стай-ков, нито който и да е било, е искал да издигне Лада Паунова за съдия в Софийския апелативен съд.Просто на Лада Паунова й е дадена поръчката да гледа делото срещу Мар-гините. И нищо няма да се случи. Няма да има присъда или нещо такова. Уго-ворката е,че Лада Паунова да гледа и да довърши делото и да го реши в пол-за на Маргините,” Коментарът е от 6-и юни 2010 г. Онзи ден предсказанието на kadrum 1 се сбъдна на 100%. Впрочем,съмненията, че този процес е поръч-ков, възникнаха още по време на гледането му. Разбирам привържениците на съдиите,които обвиняват в некадърност следователите и прокурорите,но про-куратурата да не си свърши работата в продължение на цели 5 години,sorry, както и да я обиждат някои, това е нонсенс. Да не говорим, че съдиите по-еха делото,а те са запознати с фактите по обвиненията на Маргините, пред-полагам, че някои от тях са взели участие или поне са консултирали наблю-даващия прокурор за изгледите процесът да завърши с благоприятен изход. Покрай критиките на ЕС за лошата работа на съдиите, главата в торбата са си сложили гл.прокурор, шефовете на съдийската гилдия, ВСС, шефовете на висшите съдилища, министърът на правосъдието и то не на едно, а на три правителства,защото разследването е започнало още по времето на НДСВ. Приемам,че целта на присъдата е била да се натрият носовете на Б.Б. и Ц.Ц, но на практика са натрити носовете на всички горепосочени магистрати, ми-нистри и премиери от НДСВ, Тройната коалиция и ГЕРБ. Голямо натриване,няма що.Още недошъл доклада за работата на съдебната с-ма и съдия Паунова взри-ви бомбата.Това вече ми прилича на случая с изготвянето на синтетичен нар-котик в Опицвет,когато една съдийка със замъглен мозък оправда производи-телите на 650 кг прекурсор. Сега съдия Паунова потегля след добре свърше-ната си работа в САС при Ботуша, очевидно да го консултира как се замазва дело. Дано не свърши като съдийката от Опицвет. А залогът е голям – с тази присъда, правилна или не,се осрахме пред Европата, за съжаление не за пър-ви път.

 • 2 - 18:44, 16 юни

  Съгласен съм, че прокурор Кокаинов и дружина са най-виновни. Отърваването от закона не е есна работа и иска много ресурс, могат го тези които имат пари. Тези съдии които казат никой не ни е платил за дадено решение ...ала-бала....да може и да е така, но това неозначава че дадено дело не е ПРЕДНАЧЕРТАНО ! Когато се манипулират следователи,полицаи, прокурори и се води умишлено дадено дело към провал, то тогава е ясно че съдията ще оправдаде. Такива лайна се забъркаха през тези 20 години, че само Господ би ни оправил...... П.С. Терминал 2 е решение..........не че някъде е по-различно, но поне няма да бъда предаван от уж-свои............поне ще са ми чужди..

 • tarator - 18:38, 16 юни

  А , тъкмо се сетих.Госпожа лада паунова да чака повишение за "блестящата" работа!Ей такива хора ни трябват в ВСС.

 • tarator - 18:32, 16 юни

  Госпожо съдия ние отговора го знаем и сега , не си губете цял месец че и други престъпници чакат да бъдат оправдани. Отговорът е че Маргините са "наши" момчета и могат да си платят !!! А другите тарикатчета са по-малко "наши" и са зле с финансите та затова (да въстържествува справедливостта) ще отнесат по някой друг месец пансион.Така де няма да им даваме много щото все пак са си "наши" (нищо че са по-малко) и утре може пак да ни затрябват за нещо.

Напиши коментар

Коментари