сряда, 16 юни 2010, 14:17 ч.

Step by step

Забраниха ГМО в училищата

BNews.bg

Забраниха ГМО в училищата

Депутатите забраниха продажбата на храни и хранителни продукти, които съдържат генно-модифицирани организми (ГМО), в училищата, детските градини, яслите и търговската мрежа в радиус от 100 м около тях.

Депутатите забраниха продажбата на храни и хранителни продукти, които съдържат генно-модифицирани организми (ГМО) в училищата, детските градини, яслите и търговската мрежа в радиус от 100 м около тях.

Парламентът прие на първо четене два проекта за промени в закона за храните - на Синята коалиция и на ГЕРБ.

В текстовете на сините е записано още, че продажбата на храни и хранителни съставки, съдържащи ГМО ще се осъществява на отделни и ясно обозначени търговски площи (щандове, рафтове, витрини и др.). Депутатите приеха още, че

обозначенията, които указват, че храните или хранителните продукти съдържат или се състоят от ГМО, ще са с размер не по–малък от 25 % от опаковката

С промените се завишават и санкциите за лицата, които произвеждат и продават нова храна или нова хранителна съставка, която съдържа ГМО.

Проектът на ГЕРБ, внесен от Десислава Танева, Димитър Аврамов и Стоян Гюзелев, също въвежда изискване на опаковката на храна с ГМО да има обозначение не по-малко от 25% от цялата опаковка.

Предвижда се още при внос на храни, съдържащи или състоящи се от ГМО, вносителят задължително да вписва информацията в придружаващите партидата документи и представя резултатите от лабораторния анализ за вида и количественото съдържание на ГМО.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • Незначителен - 16:46, 30 юни

  Все пак не разбрах кой трябва да яде ГМО?

 • N - 20:11, 19 юни

  пушилка, съгласен съм. да си забраняват, никой не следи това. всеки гражданин трябва доколкото може да информира себе си.

 • С - 11:54, 17 юни

  ПОРЕДНАТА ПУШИЛКА

 • кк - 21:10, 16 юни

  -Надявам се да има мнооого сурови глоби за тези който не се съобразяват. -И най вече контрол, защото глобите и да са големи ако няма кой да те провери всичко се обезмисля.

 • Веселка - 20:42, 16 юни

  Ама каквото и да забраняват и каквото и да правят АКО НЯМА КОЙ ДА ГО КОНТРОЛИРА НИКАКВА ФАЙДА!!! Иначе похвално, но да видим резултати от проверки и глоби, че да се убедим, че законодателството ни не е само на хартия!!!!!!!!!!

 • Некаква - 20:35, 16 юни

  Алекс2, за сега това означава, че децата поне не могат да си ги купуват сами. Ако майка им реши да ги тъпче с ГМО - да си ги храни, обаче не и да и ги хранят без нейно съгласие в стола или да примамват малчуганите с шарена опаковка и картинки за събиране, като подарък. Наркотиците все още не са ги пуснали на свободна продажба в училищната лавка, нито цигарите и алкохола, но чипсове и вафли, колкото искаш. А за в бъдеще, ако искате да не изглежда смешно - подписвайте петицията за да се забранят на европейско ниво.

 • АЛЕКС2 - 16:07, 16 юни

  А НА 101 ВИЯ МЕТЪР???ПО ТАЯ ЛОГИКА НЕ Е ЛОШО ДА ЗАБРАНЯТ И АЛКОХОЛ,ЦИГАРИ И НАРКОТИЦИ НО 505 ТИЯ МЕТЪР...НЕЩО НЕ Е ЛОШО АМА МИ ИЗГЛЕЖДА СМЕШНО ,ИЗГЛЕЖДА МИ КАТО ОТЧИТАНЕ НА НЯКАКВА ДЕЙНОСТ,,,

 • Браво! - 15:08, 16 юни

  Добро начало!

 • Дидо - 15:05, 16 юни

  Браво,м добре звучи, стига да се спазва и контролира. Браво и на вас, че пак следите тази важна тема!

Напиши коментар

Коментари