четвъртък, 17 юни 2010, 15:27 ч.

Еко бомба в Панагюрско

„Асарел Медет“ отрови река

BNews.bg

„Асарел Медет“ отрови река

След пороен дъжд през нощта на 15 срещу 16 юни в река Банска Луда Яна са изтекли отрови от комбината Асарел Медет. Водата на близката река Луда Яна стана кафява, а стотици риби са мъртви, разказаха пред BNews хора от региона.

Стотици измрели риби са изплували по поречието на река Банска Луда Яна, съобщи за BNews Стоян Ножделов от Ловно-рибарското дружество в панагюрското село Баня.

Около реката се носи неприятен мирис, а цветът й се променя от син към кафяв.

Вероятно се правят опити да се неутрализират вредните вещества с някакви реактиви, допълни Ножделов. Селяните забелязали аномалията в реката в сряда сутринта.

През м.г. местното ловно-рибарското дружество със собствени средства от 2500 лв. зариби реката с 250 кг мряна. От Марица също е доплувало голямо количество риба, за да хвърля хайвер. „Вече се радвахме, че рибата се размножи и реката гъмжеше от малки рибки и сега само за ден тя беше отровена", допълни Ножделов.

Това не е единствената беда. Поръжения ще има за всички птици, които ще се хранят с отровената риба - щъркели, земеродни рибарчета, чапли...

По-лошото е, че местното население не са уведомено за отравянето и водата от реката продължава да се ползва за напояване. Почти всяка къща по поречието на реката разполага със собствени помпени съоръжения, с които хората поливат дворовете и поят добичетата си.

Измирането на рибата вероятно е резултат от изпускането на отрови от хвостохранилището на панагюрското предприятие „Асарел Медет". Проверка на РИОСВ - Пазарджик на място показа, че причина за еко катастрофата е аварийно затлачване на канавка след пороен дъжд през нощта на 15 срещу 16 юни. Във вторник за по-малко от два часа - между 18.00 и 20.00 часа над  комплекса са се изсипали над 92 литра на кв.м. В резултат на това в реката вероятно е изтекло известно количество твърд отток.

Проверката е документирала наличието на умряла риба и мътен цвят на водите на реката.

Експертите са взели водни проби от посочения участък. Установени са източникът на замърсяването - "Асарел Медет" Панагюрище и причината - затлачена канавка с богати разтвори от окисния отвал на обекта. Част от тези замърсени води, заедно с твърд отток са се влели в река Асарелска, оттам в река Банска Луда Яна и са причинили мор в реката. Според местните предприятието редовно използва подобни силно дъждовни дни, за да изпуска натрупаните в хвостохранилището отрови.

Неправителствени организации алармират, че в продължение на 2 десетилетия "Асарел Медет" добива медни концентрати и трови реката периодично.

На свой ред тя замърсява и Марица. До момента предприятието не било санкционирано подобаващо въпреки протестите на хората от селата Бъта, Баня и Попинци. Те се опасяват и за безопасността на намиращото се в близост хвостохранилище. На разбираем език това означава язовир, пълен с отрови в убийствена концентрация - тук се изливат отпадните води от миннообогатителната дейност. Един от най-големите екопроблеми е именно контролът на подобни обекти.

Хвостохранилището на "Асарел Медет" се намира в местността Люляковица. Водата от него се влива в Банска Луда Яна, която от своя страна се влива в Панагюрската, а по-късно в нея се влива и Стрелченската, и Копривщенската Луда Яна.

Обяснението на компанията

BNews потърси за коментар изпълнителния директор на "Асарел Медет" Лъчезар Цоцорков, но той не отговаря на телефонните повиквания. По-късно от компанията изпратиха официално прес съобщение. В него от фирмата твърдят, че в предприятието не е имало производствена авария. "Констатирано е, че вследствие на поройния дъжд е увеличен повърностния отток и отводнителните съоръжения са частично запълнени със скална маса и утайки. Посочва се, че временно са прокопани канавки, че се работи по засегнатите участъци и в момента на проверката е преустановено изтичането на повърхностни и дренажни води към река Асарелска".

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • АААААААААААА - 22:32, 21 дек.

  Абе че Цоци е за шибане то си е ясно ама понеже на нас простосмъртните ни е къс шушляка да го направим ще разчитаме на този който наказва всички който се мислят за по високо от него

 • :)))))) - 11:38, 11 авг.

  Ако има начин да се установи колко къщи по поречието на отровената река , които поливат с тази вода са дали жертви през годините и това да се докаже - асарел трябва да го затворят веднага.Най-честата диагноза е рак.Случайно ли е това? Каква е цената на милиардите на Цоцорков и колко струва един човешки живот? В случай , че не е ясно , г-н Цоцорков - проблема с рибата , птиците и природата са индикации , че нещо куца - щом те умират - след тях умираме и ние - това е истината.Кога някой ще дойде в с.Баня да се наслаждава на природа и мин. вода , щом реката тече кафява , зелена,бембена и т.н.- кога ще стане Баня отново курорт , пълен с туристи? - Кой ще плати на банци за изгубеното здраве и възможности за благоденствие ? - милиардера Цоцорков ли? :))))) - не ме карайте да се смея:)))) И не е само водата - някой от РИОСВ да се опита да замери запрашеността на региона от откритите рудници - ще ви заболи главата какво дишате , панагюрци - не може с години да изтупате знамето на Райна Княгиня от тая прах :)))). Но както казват панагюрци - те са единствения частен град , дава безлихвени заеми на общината , пък и депутатът на г-н Цоцорков е в ГЕРБ - така че - шапка на тояга , дето се вика - пороят е виновен - и така 30 години:))))) - имаше една приказка - Га яде кифтйетата ни рива ;)))))Смешна държава .

 • rosen - 00:14, 19 юни

  bravo na takiva sobstvenizi

 • DIDO - 23:35, 17 юни

  ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА НА КОМУНИСТИТЕ СРЕЩУ БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД ПРОДЪЛЖАВАТ. ТОВА Е ЕКОЛОГИЧЕН ГЕНОЦИД ЗА ХОРАТА ОТ ПАНАГЮРСКО И НЕ САМО ТАМ. КОМУНИСТИЧЕСКАТА БЪРЛОГА "АСАРЕЛ" СИ ПЛАЩА МИНИМАЛНИ ВНОСКИ КЪМ РИОСВ ЗА УДОВОЛСТВИЕТО ДА НИ ТРОВИ. ТОВА Е ГЕНОЦИД С УЧАСТИЯТА НА ВСИЧКИ ПОЛИТИЦИ. НЕКА НЕЗАВИСИМИТЕ МЕДИИ ПРОВЕРЯТ КОИ СА СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ФИРМИТЕ ПОДИЗПЪЛНИТЕЛИ С КОИТО РАБОТИ "АСАРЕЛ". УВЕРЯВАМ ВИ ЧЕ СКАНДАЛА С ИМОТИТЕ НА СЪДИЙТЕ ПО МОРЕТО ЩЕ Е НИЩО В СРАВНЕНИЕ С ТОЗИ. РАБОТАТА С ФИРМИ- ПОДИЗПЪЛНИТЕЛИ Е ЛЕГАЛНИЯТ НАЧИН ЗА ПЛАЩАНЕ КЪМ КОРУМПИРАНИТЕ НИ ДЪРЖАВНИЦИ.

 • не бе не - 19:05, 17 юни

  Няма производствена авария,а бил паднал в реката марсиански метеорит,та за туй те така-казали от ЕКОМИНИСТЕРСТВОТО,щото завода сутринта си купил закрилата на правителството с Х00 000 000 левчета!

 • cocorkov - 16:29, 17 юни

  kvo she vi otgovarqm na vas piponi takiva,az sam si dobre kato shef4e,zimam kintite i imam qka sekretarka a vie mi qjte cocorkata;)))

 • az - 15:48, 17 юни

  Cocorkov, kyde si, smeshniko

Напиши коментар

Коментари