четвъртък, 17 юни 2010, 20:40 ч.

Дотук добре, но...

Еколози искат доработка на Закона за храни

BNews.bg

Еколози искат доработка на Закона за храни

Коалицията „България, свободна от ГМО” подкрепя промените в Закона за храните, които вчера бяха приети на първо четене в парламента, но смята, че са необходими сериозни доработки между двете четения.

Непредставителният сектор подкрепя промените в Закона за храните, като смята, че това е естествено продължение на политиката в България по отношение на ГМО. Така се пристъпва и към удовлетворяване на обществените нагласи по темата, изразени по време на кампанията на зелени организации през първите месеци от тази година.

Реално, самата кампания „Чиста земя, здрава храна" влиза в своята втора част, като тук би трябвало да се имат предвид вече приетите норми в Закона за ГМО, се казва в прес съобщение на коалицията. В тази тема от особено значение ще бъде подобряването на законовата рамка, третираща информирания избор на потребителите и ясните маркировки, когато се касае за наличие на вредни съставки в хранителните продукти.

При обсъжданията на промените в парламентарната комисия по земеделие и гори през месец април от името на Коалиция „България, свободна от ГМО" беше отправен апел за участие в дискусия, на която да бъдат обсъдени текстовете, които да променят Закона за храните. Тогава беше поет ангажимент от комисията и лично от нейния председател Десислава Танева за организирането на кръгла маса между първо и второ четене на законопроекта. С голям интерес се очаква тази дискусия, на която ще бъдат представени и предложенията на Коалиция „България, свободна от ГМО", които да надградят и допълнят вече приетите нови текстове, както и да добавят нови щрихи по темата ГМО.

Инициативата за създаване на Агенция за безопасност на храните също е сред основните теми за дискусия и е добре, че тя все пак не попадна в сега разглеждащия се законопроект. От коалицията изразяват своята готовност за диалог и сътрудничество при изготвянето на нормативната уредба за тази агенция, осъзнавайки значимостта ѝ, но също така и рисковете, които се крият в подобно окрупняване и централизиране.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари