събота, 19 юни 2010, 17:13 ч.

Преди сбирката Г-20

Меркел се опъна на Обама

BNews.bg

Меркел се опъна на Обама

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че заема обратна позиция спрямо тази на американския президент Обама преди срещата на Г-20. Според нея сега е моментът за консолидиране на публичните финанси, а не за разгръщане на големи програми за насърчаване на икономиката.

Самата Меркел оповести противоположното си становище спрямо това на Обама

 в специално видеопослание преди срещата на Г-20, информира Агенция Франс прес.

"Ще разискваме кога ще се излезе от фазата на конюнктурните програми, за да се премине към трайна консолидация на бюджетите, което според европейските партньори и преди всичко според Германия, е спешно необходимо.", заяви в обръщението Ангела Меркел.

Срещата на Г-20 е на 26 и 27 юни в Торонто.

Плановете за икономии, обявени в Европа, предизвикаха критики в САЩ. Някои икономисти се опасяват, че те ще задушат търсенето и ще навредят на световния растеж.

В публикувано в петък писмо до държавните и правителствените ръководители на Г20 – главните индустриални държави и бързо развиващи се икономики – президентът Барак Обама изтъква:

"Трябва да сме гъвкави, за да нагодим ритъма на консолидацията и да се поучим от грешките, допуснати в миналото, когато мерките за икономическо съживяване бяха много бързо оттеглени."

Вашингтон е особено разтревожен от проповядваната бюджетна праволинейност от най-голямата европейска икономика Германия. Обама изтъква в писмото си, че е обезпокоен от слабото търсене на частния сектор и от все по-силната зависимост от износа в някои страни, които вече имат доста големи външни излишъци, което е намек за Германия.

Меркел отговаря, че европейските страни знаят, че ЕС трябва да даде приноса си, за да може да има устойчив растеж на световната икономика. Вярвам, че сме поставили ударението на подходящото място, добавя тя.

Канцлерът на Германия заявява, че страните от ЕС ще се ангажират на срещата на Г-20 за въвеждане на световно равнище на такса върху финансовите трансакции.

Някои в Европа се съмняват дали е възможно да се въведе такава такса на световно ниво и очаквам да има спорове по въпроса, отбелязва тя, уточнява АФП.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • DOT - 13:07, 21 юни

    ДА НЕ СТАНЕ ТАКА ЧЕ, ОБАМА ОПЪНА МЕРКЕЛ :).

Напиши коментар

Коментари