сряда, 23 юни 2010, 10:18 ч.

Силни на думи

Маргинално прокурорско поведение

BNews.bg

Маргинално прокурорско поведение

Как така осъдиха групата, а тарторите - не? Ами така. А как така пет години не стигнаха за търсене на доказателства, че сега ще събираме нови?

През последните дни МВР и прокуратурата захвърлиха нов камък по съдебната власт - Маргините. От всички страни се чува едно и също - това е нереформираната съдебна власт, не звучи логично групата да е виновна, а тарторите - невинни, трудът на колегите все едно е отишъл на вятъра, тази съдийка сега да не коментира...

Съдийката Лада Паунова ще коментира с мотивите си, които стриктно ще следим дали ще са готови до месец, както е редно. Но още след като оправда братята Красимир и Николай Маринови, че са лидери на престъпна група, подготвяла убийствата на Иван Тодоров-Доктора, Никола Дамянов и Любен Гоцев, съдия Паунова посочи, че това не е прецедент и често се случва да бъдат осъждани дребни наркодилъри, а за лидерите на пазара в съда да не се появяват дори и имената им.

За да не се появят тези нарколидери в папките по делото и респективно в залата, съдът няма вина. Виновни са актуалните обществени говорители от МВР и прокуратурата.

В съда отива само онова, което те пратят там. И реформиран или не, този съд е редно само да отсъжда дали събраното и изпратено им от обвинителите тежи достатъчно, за да бъде вкаран някой в затвора.

Същият принцип на правораздаване е редно да е приложен и по делото "Маргини". Това, че е знаково дело, че се следи от Брюксел, че всички са чували страшни неща за братята..., не е редно да влияе на съда. Иначе, резилът пред Брюксел би бил още по-голям.

Остана обаче впечатлението, че разследващите разчитат именно на празни приказки пред съда и на един респектиран свидетел. В заключителните пледоарии се чуха и ретроспективни приказки затова как Маргините били лидери на СИК..? Като че ли това автоматично ги прави поръчители на точно тези 3 убийства.

Наслагването на фактите по делото, които са и в паките, по-скоро води към извода за един предизвестен прокурорски крах.

Маргините бяха арестувани в края на 2005-а във вихъра на "Респект"-а на МВР при Румен Петков, за да се отчете нещо голямо и акцията да си има знаме. На прокуратурата пък се падна тежката задача от това да скалъпи обвинителен акт, който да защитава в съда.

И успя да изкара един защитен свидетел, който тутакси бе показан в медиите - познатият в "Люлин" като местен бандит и наркозависим Велин Добрев.

Тук държавното обвинение веднага би контрирало с дежурна реплика - и ние искаме свидетелите ни да са професори, но не те познават криминалните среди. Добре, но с какво подкрепиха показанията на познавача Добрев? С нищо. Нито предполагаемите жертви са знаели, че Маргините искат да ги убиват, нито подозирали мотивите. Дамянов, който почина от инфаркт преди да приключи делото, каза, че не познава Маргините. Доктора, който бе убит преди 4 години бил предупреден от полицай, а при Любен Гоцев на крака отишли генералите Иван Чобанов и Иван Драшков. Изпратил ги лично Румен Петков - да предупредят "Бай Любен".

Никой от нарочените жертви обаче не успя да обясни защо Маргините ще искат да ги убиват.

Прокурорската теза е, че от Доктора искали да завземат контрабандните канали, Гоцев бил съветник на конкурента на братята - Младен Михалев-Маджо, а Дамянов станал мишена, защото дал назаем 400 000 паунда на оръжейния бос Петър Попов, който пък бил близък до Маргините и не искал да връща парите.

Това в съда не се потвърди нито от показанията на жертвите, нито от свидетелски показания. Най-комични бяха думите на самия Петър Попов, който бил извикан в следствието за разпит по делото и там следователят Андрей Цветанов се оказал посредник и Попов върнал дълга си към Дамянов.

Другият коз на обвинението бе видеото с подсъдимия Бисер Илиев-Били Лъжеца, който разкарва с бус следователя из София и показва адресите, където ходели с Велин Добрев и разучавали маршрута на жертвите. Доказателството бе прожектирано и в съда, който се запозна с него. Нито Илиев, нито останалите трима подсъдими Иво Карагеоргиев, Стефан Рангелов и Веселин Тошев обаче признаха да са получавали поръчката от Маргините.

Прокуратурата опита да спечели от показанията и на още двама съмнителни свидетели - пристигналият с маска Иво Илчев и Тихомир Дочев-Мравката, които обаче се уплашиха в съда и не казаха нищо.

Така, логично се стигна до присъда за участниците, които са подготвили убийствата, но поръчителите се изплъзнаха на прокуратурата.

Може би не е случайно, че докато делото бе спирано по болести и отлагано за издирване на знайни и незнайни свидетели, държавното обвинение се зае с нови дела срещу братята Маринови. Остава впечатлението, че едното вече е изпуснато и се тръгва в гонене на други.

Маргините тутакси станаха поръчители на убийството на Боби Цанков. Нищо, че няма следа от извършители.

В този случай обаче никой не пита - как така обвинихте поръчител, а няма заловен извършител. Делото бе подплатено и с още едно - Красимир Маринов получи обвинение за лидер на престъпна група за наркоразпространение. Резултатът от тях обаче не е нулев. Новите напъни изплашиха Малкия Маргин и той изчезна, а обвиненията станаха причина прокуратурата да има резервни варианти, с които да иска арест за Големия.

И това обаче приключи вчера. Апелативният съд окончателно пусна Красимир Маринов да лекува дискова херния под "домашен арест" и засега няма ново дело, по което прокуратурата да иска задържане. Безпомощността на прокуратурата на последното заседание от войната с Маргина пролича от последния й коз - да поиска делото да се гледа при закрити врати. И той не мина.

Остана и последното обещание да се търсят нови доказателства по старото дело. Но след 5 години обещания, подобни намерения трудно печелят дори обществено доверие.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • Mery - 07:32, 25 юни

  До Четящ: понеже говорите,че съдът не се бори с нищо,а правораздава, бих желала да запитам:четиримата висши съдии от ВАС и САС какво правиха в При-морско,правораздаваха ли; бившият шеф на РС в Несебър,който сега е окръжен съдия в Бургас и той ли "правораздаваше" място във вилната зона на града, Йорданка Майска-шеф на РС и Севдалина Станева-шеф на Районната прокуратура - Несебър и те ли правораздаваха или се облагодетелствуваха с терени като нуждаещи се.Ами омбудсманът на БГ и той ли се включи в "правораздаването"? И защо предпочитате да "правораздавате" по черноморието, а не на служебни-те си места?Вижте какво,за 20 години над 600 хил.човека завършиха висше образовании, плюс още толкова отпреди 10-и ноември;престанете да ни смята-те за смотаняци и идиоти!Просто вашите приказки са като тези на лъжливото овчарче - вече никой не ви вярва.

 • Polkovnik - 07:05, 25 юни

  В отговор на Четящ: Добре е съдът да правораздава, но когато обстановката в страната се характеризира с растяща престъпност, когато тези престъпници видяха,че съдът не си върши работата а манкира,че прави нещо,те хванаха пистолетите и автоматите и започнаха сами да раздават правосъдие.Съдиите не живеят на Марс или на луната, а в дадена страна,в случая BG.Тяхна грижа е,заедно със следователите и прокуратурата да намалят престъпността до въз -можния минимум.Мен като гражданин ме интересува да мога да работя спокой-но,да преподавам на студентите без да се притеснявам,че някой нает престъп ник заради някаква си двойка ще ме пребие и аз като плащащ данъците си чо-век искам това спокойствие да ми бъде осигурено.Ако можете, осигурете го, ако сте некадърни - тук визирам трите инстанции,споменати по-горе, по-доб -ре се махайте и осовободете място за такива,които могат и имат желание да го сторят.Само че и това не го правите,хванали сте се за постовете си като удавник за сламка и не ги пускате.А с прокуратурата сами се разбирайте кой е крив и кой прав.Това не е моя работа,както не е ваша работа да ми казва-те какво да преподавам и как да го преподавам.И престанете да плачете като млада булка за ...!

 • george - 06:51, 25 юни

  Г-н Цонев, доколкото ми е известно, в съдебната практика не се използуват изрази от типа "редно" и "не е редно".Ако започнем да ги използуваме, вед-нага бих запитал редно ли е щуменският и великотърновският съд да оневинят убийците на Борилски и това дело да се точи вече 10 години, а следващата инстанция да осъди двамата заподозряни на дългогодишен затвор като убийци?Доказателствата по това дело бяха представени от френските органи, и тях ли ще обвиняваме в некадърност?Защо чак след като френският посланик преду -преди,че паралелното дело ще се гледа във Франция, прокурори и съдии се задействуваха и съдът произнесе осъдителни присъди.Редно ли е по опицвет-ската епопея представеното доказателство - 650 кг прекурсор да не е доста-тъчно за осъдидителна присъда и съдийката да приеме,че това количество е само за опит?Редно ли е съдии,които претендират,че са независими, и то висши съдии,използувайки името си,чрез щерките си да се облагодетелству-ват с имоти,закупени на нищожни цени, и след това да претендират,че закона не е погазен!Редно ли е ВСС,вместо да ги уволни дисциплинарно за погазване на името "съдия", несъобразяване с морал и всякаква етика,да застава зад тях и да се опитва по всякакъв начин да ги оневини!Вие претендирате:Това, че е знаково дело, че се следи от Брюксел, че всички са чували страшни не-ща за братята..., не е редно да влияе на съда. Иначе, резилът пред Брюксел би бил още по-голям." Съжалявам,г-н Цонев, но резилът пред Брюксел наисти-на е голям, защото тук не става въпрос за това,че братята са оневинени, въпросът е,че това дело се точи сума ти време,че него развявахме като чер-вен байряк пред очите на Брюксел като гаранция,че съдебната сма се рефор-мира,че прокурори и съдии работят заедно с/у престъпността, че оо-о-ще малко и жив престъпник няма да остане ненаказан,и накрая се оказа,че и ед-но дело не можем да направим като хората.А виновни за това са магистрати-те, но не всичките, а тези,дето ги ръководят,които на 10 ноември легнаха в леглото като правозащитници на социализъма, а на 11-и ноември се събудиха като правораздаватели на демокрацията.Г-н Цонев, да Ви повтарям ли старата истина, че нов бардак със стари к..ви не се прави!

 • neutralen - 21:37, 24 юни

  trybva ni naroden sad

 • м-35 - 03:18, 24 юни

  ОТЛИЧЕН КОМЕНТАР И АНАЛИЗ Денислав Цонев!:)ПОСТАВЯМ ВИ ОТНОВО ОЦЕНКА 6 и ВИ СТИСКАМ РЪКАТА ПРЕД ВСИЧКИ ЗАЩОТО ВИЕ ЗАСЛУЖАВАТЕ МОЕТО УВАЖЕНИЕ ЧРЕЗ ИЗКАЗА И СТАТИИТЕ СИ ТУК В МЕДИЯ Б!:)ЗА ВТОРИ ПЪТ МИ ПРАВИТЕ ОТЛИЧНО ВПЕЧЕТЛЕНИЕ и мисля ЧЕ ЩЕ ИМАТЕ ПЪЛНО 6 В КРАЯ НА ГОДИНАТА ПРИ МЕН!:)ЗА НЯКОИ ВАШИ КОЛЕЖКИ и КОЛЕГИ НЕМОГА ДА КАЖА СЪЩОТО както и се ВИЖДА ОТ ФАКТОЛОГИЧНИТЕ МИ ОЦЕНКИ спямо ВОДЕНЕТО И АНАЛИЗА НА ТЕМИТЕ:)ТАКА ЧЕ САМО НАПРЕД В СЪЩИЯ ДУХ за ДА СТИГНЕШ ЕДИН ДЕН МОЕТО НИВО С КОЕТО да си ПЪЛЕН ПРОФЕСИОНАЛИСТ ОБИЧАН ОТ СВОЯ НАРОД КАТО МЕН!:)УСПЕХ МОМЧЕ И ЗНАЙ ЧЕ ИСТИНСКИТЕ ХОРА КАТО МЕН ТЕ ХАРЕСВАТ И ПОДКРЕПЯТ защото ТИ ОТВРЪЩАШ с СЪЩОТО!:) АЗ СЪМ ПЪТЯ ИСТИНАТА И РЕАЛНИЯ ЖИВОТ!:)

 • miro - 17:30, 23 юни

  Ясно, точно и добре казано!

 • Четящ - 14:19, 23 юни

  А, браво на "Бинюз", така трябва да се разказва едно дело, за да стане ясно на всички какво се е случило. И гумените глави, които скоро ще се появят във форума и реват като милиционери, да се опитат да вникнат малко от малко, каква е разликата между това, всички да сме убедени, че някой е престъпник и това престъпността му да бъде доказана в съда. Хеле пък избраните конкретно обвинения от палитрата на "кръглият престъпник". И да попренасочат малко претенциите си срещу милиционерската прокуратура. Нейна е работата да се бори с престъпността, а не на съда. Съдът не се бори с нищо, а правораздава. А това включва и арбитриране межу борещите се страни - обвинение и защита. И ако съдията си е свършил прецизно работата, загубилият трябва да се сърди само на себе си. То и на мач съдията винаги е п..., но когато любимият ти отбор постоянно губи, почваш да го освиркваш. Та, крайно време е феновете на прокуратурата и МВР да започнат да им търсят сметка за провалите.

Напиши коментар

Коментари