сряда, 30 юни 2010, 14:39 ч.

Война срещу Нона

Заради строителството в Натура ЕК може да спре еврофондовете

BNews.bg

Заради строителството в Натура ЕК може да спре еврофондовете

Неточни екооценки за Натура 2000 ще изправят България пред нови наказателни процедури на ЕС, твърдят еколози. Те ще направят последен опит да принудят министерството на Нона Караджова да спазва законодателството на ЕС за Натура 2000, в противен случай заплашват с жалби в Брюксел, в резултат от които ще бъдат блокирани еврофондовете.

Еколозите от Коалиция „За да остане природа в България" ще изготвят хоризонтална жалба до ЕК за цялостна липса на опазване на зоните от НАТУРА 2000. Жалбата ще доведе до спиране на всички регионални фондове до решаване на проблема. Това означава, че всички инвестиционни проекти, за които е вземано решение по НАТУРА 2000 след влизането на България в ЕС през 2007 г., ще бъдат замразени или спрени, поне докато не бъде взето решение по случая. На практика така ще бъдат спрени строителството на всички магистрали, жп линии, пречиствателни станции, а потенциалните загуби на страната ще са милиарди евро.

„Правим последен опит да покажем на политическото. ръководство на страната, че България систематично не спазва законодателството на ЕС за опазване на НАТУРА 2000,

защото не осигурява качествени проекти", заяви Андрей Ковачев. Опитите на еколозите да се разберат с ресорното министерство не са отскоро. По настояване на екоорганизацията ГЕРБ са включили в предизборната си програма задължението да се смени порочната практика.

„Новият екип в лицето на екоминистър Нона Караджова и заместника й Евдокия Манева ясно заяви, че няма да изпълни тези обещания. Последната ни среща беше в началото на март, когато новият Закон за биоразнообразието бе подложен на обществено обсъждане", припомни Ковачев. Въпреки обещанията обаче предложенията на неправителствените организации не са били включени в проектозакона.

Какъв е проблемът?

Едни и същи екипи опорочават процедурите, за да застрояват защитени територии по Черноморието, алармираха еколозите. Според европейското законодателство оценките за съвместимост е задължително да почиват само на най-добрата практика, за да се гарантира, че няма да се разреши проект, който да увреди защитената зона. Това обаче не се случва в България, защото оценките се правят от експерти, наети от инвеститора. Екоминистерството пък основава своето решение на доклада, изготвен именно от тези експерти. Тази порочна практика наподобява анализите при пускане на нови генетично модифицирани организми на пазара, при които оценките за безвредността се дават от самите компании, производители на ГМО.

Ако все пак се намери експерт, който държи на чистата си съвест, той често е притискан по различни начини.

Такъв е бил случаят с Росен Цонев, преподавател по фитоекология в Софийския университет. Като експерт по хабитатите той често е издавал оценки за съвместимост. Когато тази оценка не се харесва на инвеститора, Цонев е „изгарял" с хонорара си за извършения труд. „Да си експерт по оценки за съвместимост е опасна работа", обясни Цонев. През октомври пък е бил заплашен от Иван Дилов, инвеститор във ветрогенератори, с убийство, за да се предотврати негово негативно изказване. По-късно проектът на Дилов е получил положителна оценка от РИОСВ в Плевен.

В случаите, когато отделни служители на МОСВ се опитват да контролират качеството на оценките, техните опити пропадат, защото инвеститорът прави само козметични промени и внася два, три или четири пъти един и същи доклад, без това да има последствия за него. Това продължава, докато директорът на РИОСВ не се види принуден да издаде положително решение. Допълнителен резултат от тази безотговорност е, че тези експерти, пишещи некачествените доклади, се специализират в тази дейност и зариват с такива доклади в стил „copy-paste" администрацията, а инвеститорите се научават към кого да се обърнат, за да получат услужлив доклад.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • anonimus - 16:31, 28 март

  Абе те зелените са пишман еколози.Но тъй като на повечето животът им е безличен и никой не им обръща внимание че са живи, затова крещят, белким някой ги зебележи и им обърне внимание.Пък и ако някои лев падне, още по-добре.Като не искат строитество що не живеят в гората, ми ползват всички благинки на цивилизацията.Лицемери долни!!!

 • anonimus - 16:30, 28 март

  Абе те зелените са пишман еколози.Но тъй като на повечето животът им е безличен и никой не им обръща внимание че са живи, затова крещят, белким някой ги зебележи и им обърне внимание.Пък и ако някои лев падне, още по-добре.Като не искат строитество що не живеят в гората, ми ползват всички благинки на цивилизацията.Лицемери долни!!!

 • anonimus - 16:29, 28 март

  Абе те зелените са пишман еколози.Но тъй като на повечето животът им е безличен и никой не им обръща внимание че са живи, затова крещят, белким някой ги зебележи и им обърне внимание.Пък и ако някои лев падне, още по-добре.Като не искат строитество що не живеят в гората, ми ползват всички благинки на цивилизацията.Лицемери долни!!!

 • Стилиян - 20:05, 08 юли

  Ало,еколозите вижте морето ,Банско.Но явно и вас ви нагушиха другарите.

 • герб-спите ли бре... - 18:34, 08 юли

  ДЕСИСЛАВА ТАНЕВА Е ЛОБИСТ БЕЗ МОРАЛ И СКРУПОЛИ ТЯ И НОНА КАРАДЖОВА СА ПРИБРАЛИ МИЛИОНИ ЗА ПРЕКАРВАНЕТО НА ГМО В БЪЛГАРИЯ.ТОЗИ ХЕРМАФРОДИТ Е И ЛОБИСТА ЗА ОТНЕМАНЕТО НА ПРАВАТА НА СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ЗЕМЯ ДА Я ПРОДАВАТ СВОБОДНО. ТАЗИ ОТВРАТ Е И ЗАКРИЛНИКА НА КРАДЕЦА ЛЕЧКОВ СЪС КОЙТО ОГРАБИХА ОБШИНА СЛИВЕН И РАЗСИПАХА ГРАДА И ФАЛИРАХА ФИРМИТЕ В НЕГО. А НАЙ ЛОШО Е ЧЕ И ЦВЕТАНОВ И БОРИСОВ ЗНАЯТ ВСИЧКО ТОВА И СИ ТРАЯТ . ЗА СЛИВНАЛИИ Е ЯСНО ЧЕ И ТЕ СА ЗАМЕСЕНИ,А СЛЕДИТЕ ВИ ОСТАВАТ И НИКОЙ НЕ Е ВЕЧЕН ,И ТОВА СА ЕДНИ БЪДЕЩИ ОБВИНЯЕМИ ПРИ СЛЕДВАЩО УПРАВЛЕНИЕ.ПОЗОР ЗА БЪЛГАРИЯ СТЕ.

 • ??? - 14:39, 05 юли

  Вместо да се критикуват еколозите за това, което правят, е по-добре да потърсите информация за изсичането на горите в Южна Гърция, до какво е довело това. Няма да е лошо да видите и филмите с Масанобу Фукуока, за да видите как се налага да се ангажират доброволци, включително деца, за да разхвърлят семена по хълмовете, някога залесени, за да възстановят растителността. Потърсете и името Панос Маникис. Мисля, че е по-добре да опазим ,това което имам, вместо след това да търсим начин да се възстанови природата.

 • бъгблатер от траал - 12:11, 02 юли

  скапаната Ни държава стана скапана благодарение и на платените драскачи по форумите, които плюят по хората, отделящи от плътта си, сама и само да остане поне едно ненаядено парче в тази помийна яма- милата ни Народна Република бЪЛГАРИЯ. Мама ви мръсна. Да гниете в ада и децата Ви и поколенията след тях до девето коляно да изкупуват греховете вИ - МРЪСНИ ПРОДАЖНИ НОМЕНКЛАТУРНО - АГЕНТУРНИ ПСЕТА. ДОКАТО ТОНДОВЦИ СИ ДРАСКАТ ГЛУПУСТИ - НЯМА ДА Я БЪДЕ ДЪРЖАВАТА НИ. В СИБИР И В БЕЛЕНЕ ДА ДЯЛАТЕ КАМЪНИ.

 • гражданин - 10:33, 01 юли

  МОСВ да си сяда на задника и да си оправя нещата, защото заради тях ще страдат всички. Там продължават да царуват чиновниците от времето на Долорес Арсенова и Рушвет Чакъров! Кел файда, че Бойко е Министър председател, ако експертите на Чакъров на практика определят политиката в МОСВ! А и не само в МОСВ!! Така, че браво на еколозите! Бой по манерката докато се оправи държавата.

 • Rommel - 21:27, 30 юни

  Да !!!! Екологията е много добър повод Европата да ни спре еврофондовете. Ако не е екологията ще е лошото отношение към животните. Сега осъдиха Марио Николов щото той беше пречка , но веднага се появи екологията.С две думи пАри нЕма

 • бойко и ЦВЕТАНОВ - 21:14, 30 юни

  СА БЕЗПОМОЩНИ

Напиши коментар

Коментари