сряда, 30 юни 2010, 15:59 ч.

Пластмасов рай

Учени правят остров от бутилки в Тихия океан

BNews.bg

Учени правят остров от бутилки в Тихия океан

Огромната купчина боклуци, която плава в Тихия океан от десетилетия, ще бъде превърната в Рециклиран остров. Проектът е дело на датски учени, които са уверени в своя успех.

Остров с размерите на Хаваите, направен изцяло от пластмасови бутилки, е част от необикновена визия за околната среда в бъдеще.

Екип от датски учени планират да превърнат 44 млн. килограма пластмасови отпадъци, които замърсяват Тихия океан, в Рециклиран остров, пише „Дейли мейл”.

Енергията на слънцето и вълните ще бъде използвана за захранване на острова с електричество и покриване на нуждите на неговите 500 хиляди обитатели.

В момента в Тихия океан плава огромна купчина от боклуци. Тя се простира на 500 морски мили навътре от калифорнийския бряг, преминава през северната част на Тихия океан и Хаваите, като стига почти до Япония.

Купчината боклуци е известна още като "пластмасовия водовъртеж", тъй като боклуците в него идват от теченията и се завихрят във фуния.

Еколозите предупреждават за сериозната опасност, която боклуците представляват за обитателите на океана. До този момент обаче не беше намерен начин те да бъдат премахнати.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари