четвъртък, 01 юли 2010, 22:57 ч.

Битката продължава

Скандално заседание на комисията по ГМО погазва закона

BNews.bg

Скандално заседание на комисията по ГМО погазва закона

На извънредно заседание на консултативната комисия по ГМО членовете й не са били информирани, че вече има забрана на ГМ картоф „Амфлора” в Австрия и Унгария. Членовете на комисията не изслушаха и предоставената от представителите на НПО информация и отказаха да дадат думата на д-р Светла Николова. Това скандално заседание е пряка предпоставка за нарушение на Закона за ГМО.

По всичко изглежда, че битката на неправителствения сектор за „България, свободна от ГМО", не е приключила с приемането на закона за ГМО. На проведеното извънредно заседание на 30-и юни на консултативната комисия по ГМО членовете на комисията отказаха да бъде давана думата на д-р Светла Николова, представител на природозащитните НПО в комисията, съобщиха от „Агролинк".

Както е известно, комисията се състои от 15 хабилитирани научни работници с право на глас, както и представители на заинтересовани министерства, Комисията за защита на потребителите и трима представители на природозащитни НПО, без право на глас.

Извънредното заседанието се проведе по искане на земеделското министерство за представяне и преразглеждане на оценката на риска за околната среда от употребата на генетично модифицирана царевица МОN810 на базата на постъпила нова научна информация за въздействието й върху околната среда по повод въведена забрана във Франция, основана на предпазната клауза по чл. 23 от Директива 2001/18.

Коалиция „За да остане природа в България", в която членува и Агролинк, отчита като странен факта, че в материалите на министерството са били включени само избрани статии и е липсвала всякаква информация за доказателствата, използвани в други страни като Австрия и Унгария, при забраната на МОN810.

Комисията не е била информирана, че вече има забрана на ГМ картоф „Амфлора" в Австрия и Унгария. BNews припомня, че според чл. 82 на новия Закон за ГМО в случай, че страна-член на ЕС забрани отглеждането на дадена ГМО-култура, министърът на земеделието автоматично може да  прехвърли забраната и в България.

Въпреки очевидната липса на информираност за научните резултати в областта на ГМО в другите страни, членовете на комисията не изслушаха предоставената от представителите на НПО информация и отказаха да дадат думата на д-р Светла Николова. Комисията реши, че поради липса на нови български научни изследвания, тя може да се позове само на информацията, получена от Европейската комисия по безопасност на храните (EFSA). Тази агенция обаче е силно критикувана заради едностранчивите й оценки, с явен лобистки характер, облагодетелстващ фирмите за продажба на ГМ семена и химикалите към тях.

„Липсата на достатъчна научна аргументация и крайната нетолерантост към представители на НПО от страна на научни работници, членове на комисията по ГМО, поставя под съмнение обективността на работата на комисията. Мнението на комисията е в крайно противоречие с ясно изразените позиции на обществеността, браншови организации и научни институции", заяви д-р Николова.

В очакване на решението на министъра на земеделието относно забраната на MON810 в България, Коалиция „България - свободна от ГМО" и Коалиция „За да остане природа в България" са на категоричното мнение, че земеделското министерство, спазвайки новия закон, трябва да предприеме същата процедура и за забрана на картофа „Амфлора".

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • Генчев - 13:13, 22 юли

  Дайте имената на тази комисия!Стига сте ги крили!

 • герб-спите ли бре... - 18:29, 08 юли

  ДЕСИСЛАВА ТАНЕВА Е ЛОБИСТ БЕЗ МОРАЛ И СКРУПОЛИ ТЯ И НОНА КАРАДЖОВА СА ПРИБРАЛИ МИЛИОНИ ЗА ПРЕКАРВАНЕТО НА ГМО В БЪЛГАРИЯ.ТОЗИ ХЕРМАФРОДИТ Е И ЛОБИСТА ЗА ОТНЕМАНЕТО НА ПРАВАТА НА СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ЗЕМЯ ДА Я ПРОДАВАТ СВОБОДНО. ТАЗИ ОТВРАТ Е И ЗАКРИЛНИКА НА КРАДЕЦА ЛЕЧКОВ СЪС КОЙТО ОГРАБИХА ОБШИНА СЛИВЕН И РАЗСИПАХА ГРАДА И ФАЛИРАХА ФИРМИТЕ В НЕГО. А НАЙ ЛОШО Е ЧЕ И ЦВЕТАНОВ И БОРИСОВ ЗНАЯТ ВСИЧКО ТОВА И СИ ТРАЯТ . ЗА СЛИВНАЛИИ Е ЯСНО ЧЕ И ТЕ СА ЗАМЕСЕНИ,А СЛЕДИТЕ ВИ ОСТАВАТ И НИКОЙ НЕ Е ВЕЧЕН ,И ТОВА СА ЕДНИ БЪДЕЩИ ОБВИНЯЕМИ ПРИ СЛЕДВАЩО УПРАВЛЕНИЕ.ПОЗОР ЗА БЪЛГАРИЯ СТЕ.

 • МИГ-29 - 20:18, 06 юли

  А защо никой не споменава за настояването на този малоумник американският посланик "Негово превъзходителство" Джеймс Уорлик, как натиска българското правителство да разреши внос на американски земеделски култури - истински ГМО! Какво правеше тоя идиот на деня на Българската Полиция? Вре си гагата навсякъде.

 • ??? - 15:04, 05 юли

  Не е редно да се казва "герберите", "червените" и т.н. Всеки виновен за нещо си има име - и тези 15 "учени" от комисията не са анонимни. А колкото до това дали са се продали за жълти стотинки, може да е така, но може да са толкова завеяни, че да си мислят колко велика наука е спрял Закона за ГМО и, че трябва да се използват вратички (които не са никакви вратички - само така си мислят), за да не се спира "науката", защото видите ли България щяла да изостане от света. Де тоя късмет !!!

 • red - 13:41, 02 юли

  ГМО в най-близко бъдеще ще предизвикат глобална екологична катастрофа. Тогава всички проповедници на ГМО трябва да бъдат съдени за престъпления срещу човечеството -- геноцид от световен мащаб! ПЧЕЛИТЕ СА НА ИЗЧЕЗВАНЕ А ТОВА Е ТОЛКОВА СТРАШНО ЧЕ ДАЖЕ НЕ МОЖЕ ДА СИ ГО ПРЕДСТАВИТЕ

 • F - 13:34, 02 юли

  НА ПРОТЕСТ ДА ИЗЛЕЗЕМ ВЕЧЕ ИМА ПЕТИЦИЯ В FACEBOOK НИКАВКО ГМО

 • Е - 13:30, 02 юли

  В ЗАТВОРА ЕЙ ИКАТЕ ХОРАТА ДА ПОЛУДЕЯТ ЛИ ЛОБИСТКИ ПРАСЕТА

 • ПФУ!! - 11:52, 02 юли

  ТЕЗИ 15 "ХАБИЛИТИРАНИ УЧЕНИ" СА 15 ОГЛАДНЕЛИ НЕСРЕТНИКА КОИТО ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ ЩЕ ПРОДАДАТ И МАЙКА СИ. А ТАЗИ НОНА ВИСИ КАТО КАМЪК НА ВРАТА НА НАРОДА. НЯМА ПО-ВРЕДЕН МИНИСТЪР В МОМЕНТА ОТ НЕЯ

 • ооооооо - 11:46, 02 юли

  Тия боклуци герберите са просто разклонение на червените боклуци.

 • Бесен съм - 09:53, 02 юли

  -Ей бесен съм, тези учени не са никакви учени а поставени лица на корпорацийте които да приемат закони съответстващи на тяхните интереси. -Пак ще има протести. -Не искам да ям вредни храни.

Напиши коментар

Коментари