сряда, 14 юли 2010, 11:46 ч.

Инвестициите ви са ни скъпи

Източна Европа разчиства камънаци пред чуждите инвеститори

BNews.bg

Източна Европа разчиства камънаци пред чуждите инвеститори

В нито един друг регион по света инвестиционният климат не е толкова добър, както в Източна Европа, твърди в свое изследване Световната банка. В своя анализ институцията изследва 87 страни за приветливостта им към инвеститори.

Който иска да основе своя компания в Бразилия, ще трябва да отдели за това свое начинание поне половин година. В Китай пък на предприемчивия чужденец за същото „упражнение" ще са му нужни средно 99 дни. В Румъния, Грузия и Турция същата процедура отнема седмица. Букурещ, Загреб и София пък позволяват основаване на фирма и по интернет.

6a00d834515e9269e2013485523362970c_400Точно такива фактори изследва Световната банка в първия си доклад Investing Across Borders, представен във Виена. В него институцията сравнява условията за правене на бизнес в 87 държави. Наистина, големината на пазара и наличие на подземни богатства например улесняват предприемачеството. Но и фактори като основаване на фирма, рестрикции при дялове на чужденци във фирмата, или трудности при продажба на земя или имоти могат да доведат до големи различия. А тези фактори в повечето случаи са зависими от самите правителства и парламенти.

Чуждите инвестиции - двойно по-малко

Резултатът на изследването: девет от всеки десет страни позволяват на чужденците лесно участие в икономическия им живот. В една пета от изследваните държави директните инвестиции пък трябва да бъдат „одобрени" от институция. Нито един друг регион не е толкова рестриктивен към чуждестранни инвеститори, отколкото Югоизточна Азия. А няма друг регион с по-лесни условия за чуждия бизнес, от Централна и Източна Европа.

Ако в Никарагуа инвеститорите чакат половин година, за да сключат договор за наем на производствено хале например, за същото нещо в Армения са нужни две седмици. Само че по отношение на правното обслужване при съдебни спорове Източна Европа е след страните от ОИСР или тези в пустинята Сахара. Но пък изпълнението на присъдите в източната част на Стария континент е доста по-бързо. Докато във Филипините съдебното решение се отразява чак след три години, държавата помага на победителя в Русия, Казахстан, Сърбия или Словакия да си търси правата едва след половин месец.

Отличниците са в Източна Европа

„В хода на реформите Източна Европа получи шанса да направи ясна крачка напред", казва авторът на изследването Питър Кушек. Сега този район извлича ползи от своите сравнително млади закони, които често са писани по примера на законите на старите членки на ЕС. И в своя последен доклад „Doing Business Report" Световната банка определи Източна Европа за региона с най-бързо темпо на реформи. Въпреки това страните от този регион са загубили половината от годишните си чужди инвестиции през 2009 г. Обаче и в световен мащаб бизнес организациите са свили вложенията си и предпочитат да инвестират предимно в границите на родината си.

Директните инвестиции са спаднали в глобален план с 40% на 1000 млрд. долара, пресмята Комисията за търговия и развитие на ООН (Unctad). Две години по-рано за строеж на фабрики, заводи и офиси са били дадени два пъти повече пари в чужбина.

Де е България?

1207840_bank_for_childrenВ сравнение с други икономики в Източна Европа и Централна Азия, България има мизерни рестрикции по отношение собствеността на чуждестранния инвеститор. През последните няколко години София синхринизира голяма част от законодателството си с това на ЕС. През този процес много сектори на икономиката се отвориха към чуждия капитал, твърди изследването. Днес България няма ограничения, що се отнася до собствеността на чужденци в 31 от 33-те сектора, които се измерват от индекса Investing Across Sectors. Както и в други членки на ЕС, Законът за цивилна авиация налага някои ограничения, като например това, че чуждото участие в този сектор може да се свежда само до 49%. Това обаче не важи за инвеститори от т. нар. европейско икономическо пространство.

Пет процедури и 20 дни. Толкова според изследването отнема основаването на фирма с чуждестранно участие в България. Това е доста добър резултат на фона на средностатистическия. Няма други допълнителни изисквания спрямо родни фирми, освен нотариално заверен превод на копие на документацията. Регистрацията може да стане и по електронен начин, като инвеститорът може да следи целия процес на сайта на Агенцията по вписванията. Фирмите могат да имат банкови сметки в чужда валута. Минималният изискуем капитал е 5 лева ($3,460) за местни и за чужди компании, като 35% от тях трябва да бъдат платени в момента на регистрацията.

Нефтът вика инвеститорите, както медът - мухите

1191967_money_links_2„Който има нефт, винаги ще намира и инвеститори", обяснява Кушек силния спад на вложенията в Източна Европа. Пиер Гизлин, директор на отдела по инвестиционен климат в Световната банка, отличава пък силата на Китай. Между 2003 и 2007 г. Пекин е привлякъл 80 млрд. долара. За сравнение: сумата на Москва за същия период е 24.2 млрд. долара. Все пак, пресметнато на глава от населението, на всеки руснак средностатистически се падат три пъти повече инвестиции, отколкото на всеки китаец.

„Не смятаме обаче, че по-малката регулация автоматично води до по-добри резултати", пояснява Гизлин. Държавите би трябвало да внимават за това, да приемат само такива закони, от които наистина имат нужда, предупреждава анализаторът.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари